Haberler

Bank Asya'nın Avukatı 171 Bin Kez Bylock'a Girmiş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş hakkında örgütün avukatlık yapılanmasında yönetici olduğu iddiasıyla "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş hakkında örgütün avukatlık yapılanmasında yönetici olduğu iddiasıyla "silahlı terör örgütü yöneticisi" olmak suçundan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle hazırlanan iddianamede, şüphelinin örgütün şifreli mesajlaşma programı Bylock'a 171 bin 647 kez erişim sağladığı, Bank Asya hesabında 2014 yılından sonra 1 milyon 400 bin TL üzerinde artış olduğu belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar bürosunca, FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında 5 Kasım 2016'da tutuklanan Bank Asya Ortakları avukatı Süleyman Taşbaş hakkındaki soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda Başsavcıvekili Hasan Yılmaz tarafından hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, 15 Temmuz darbe girişimi ile FETÖ'nün eylemleri ve avukatlık yapılanmasına ilişkin bilgilere yer verildi.

Şüpheli avukat Taşbaş hakkında örgüt üyeliğine ilişkin delillere yer verilen iddianamede, Twitter sosyal paylas¸ım platformunda @bankasyaortak isimli kullanıcı adıyla bir hesap ac¸ıldıgˆı ve bahse konu hesabın şüpheli tarafından kullanıldıgˆı ve FETO¨/PDY silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨nu¨n propagandasını yaptıgˆı belirtilerek, yaptığı paylaşımlar ile basın açıklamalarına yer verildi.

İddianamede, örgüt elebaşısı Gülen'in kamuoyuna 2014 yılında yansıyan "Bank Asya'ya para yatırın" talimatının ardından s¸u¨phelinin bu talimat dogˆrultusunda Bank Asya'ya para yatırıp yatırmadıgˆı, hesabında artıs¸ olup olmadıgˆı yo¨nu¨nde yapılan aras¸tırmada, banka hesabında 15 Kasım 2014 sonrası hesabında 1 milyon 400 bin TL u¨zerinde artıs¸ oldugˆunun tespit edildiği vurgulandı.

Şüphelinin söz konusu hesabına para gönderenlerin büyük bir kısmı hakkında FETÖ'den soruşturma veya dava açıldığı anımsatılan iddianamede, FETÖ'ye iltisaklı olduğu gerekçesiyle kayyum atanan Su¨rat Basım Yayın Reklamcılık ve Egˆitim Arac¸ları Sanayii Ticaret Anonim S¸irketinin şüpheli Taşbaş'a 2015 yılında 19 is¸lem ile toplamda 937 bin 511 TL para go¨nderdiği belirtildi.

Kaynak Holdinge kayyum atanan I·mran Okumus¸'un bir gazetede 20 Ocak 2016 yılında çıkan röportajına yer verilen iddianamede, Okumuş'un "...Avukat Su¨leyman Tas¸bas¸'a da 2015'te 1 milyon 55 bin

lira para o¨dendi. Oysaki Tas¸bas¸'ın, 2015'te Kaynak Holding adına yu¨ru¨ttu¨gˆu¨ hic¸bir

dava yok. Bu paraların, avukatlar u¨zerinden bas¸ka yerlere aktarıldıgˆı du¨s¸u¨nu¨lu¨yor." şeklinde beyanın bulunduğuna yer verildi.

Şu¨pheli Taşbaş'ın Bylock programını kullanmadıgˆını beyan ettiği ancak s¸u¨phelinin kullanımında bulunan telefonu ile söz konusu programın serverına eris¸imi olup olmadıgˆına dair inceleme yapıldığı anlatılan iddianamede, inceleme sonucunda şu¨phelinin ilkin 27 Ağustos 2014 tarihinden itibaren FETO¨'nün Bylock programı ic¸in kiraladıgˆı serverlarına toplam 171 bin 647 kez eris¸im yaptıgˆının tespit edildigˆi vurgulandı.

İddianamede, şüpheli Taşbaş hakkında diğer FETÖ şüphelisi avukatlar ile bir kısım tanıkların ifadelere de yer verildi.

Beyanları "etkin pişmanlık" kapsamında değil

Şüphelinin ifadesine yer verilen iddianamede, şüphelinin ilk başta hiçbir suçlamayı kabul etmediği ancak tutuklandıktan sonra şüphelinin müracaat ederek örgütün yapılanmasına ilişkin beyanda bulunduğuna dikkat çekilerek, "Her ne kadar s¸u¨pheli cumhuriyet bas¸savcılıgˆımıza ek mu¨racaatında yapılanma ic¸erisinde bir kısım kis¸ilere ilis¸kin beyan ve ac¸ıklamalarda bulunmus¸ ise de ismini bildirdigˆi s¸u¨phelinin c¸ogˆuna yakınının Bylock kriptografik iletis¸im sistemini kullandıklarının belirlenmesi nedeniyle zaten tespit edildigˆi, digˆer kis¸ilerin tamamının da yakalanan ve hakkında sorus¸turma yu¨ru¨tu¨len kis¸iler oldugˆu, bildirdigˆi isimlerin tamamının yakınının kamuoyunca takip edilen kis¸iler oldugˆu" ifadesine yer verildi.

İddianamede, s¸u¨phelinin o¨rgu¨t yapılanmasındaki etkinligˆi dikkate alındıgˆında, FETO¨/PDY'nin karanlık gizli kalmıs¸ stratejik eylem ve is¸lemlerine ilis¸kin sorus¸turmanın genis¸letilmesine ve detaylandırılmasına yo¨nelik hic¸bir ac¸ıklama yapmadıgˆı belirtilerek, bu yapılanmanın kumpas ve manipu¨lasyon niteligˆindeki eylem ve faaliyetlerine dair beyan ve ac¸ıklamalarda bulunmadıgˆı, c¸ok yogˆun olarak Bylock'u kullanmasına ragˆmen inkarda bulunarak kimlerle iletis¸im kurdugˆunu belirtmemis¸ oldugˆu hususları dikkate alındıgˆında s¸u¨phelinin bu beyanlarının etkin pis¸manlık niteligˆinde olmadıgˆı kanaatine varıldığı kaydedildi.

Tu¨rkiye Cumhuriyeti Devletinin anayasal du¨zenini cebir, s¸iddet ve digˆer illegal yo¨ntemlerle ele gec¸irmeyi amac¸ edinen FETO¨/PDY yapılanmasının bu is¸lem ve faaliyetleri hukuki go¨ru¨nu¨m altında yapılıyormus¸ izlenimi vermek ve mes¸rulas¸tırmak amacıyla yargı alanında ve hasseten de avukatlık alanında yapılandıgˆı anlatılan iddianamede, o¨rgu¨t yapılanması ac¸ısından o¨nemli stratejik operasyonlar, sorus¸turmalar ve algı su¨rec¸lerinde avukatlık yapılanmasının c¸ok etkin rol oynadıgˆı vurgulandı.

Bu kapsamda s¸u¨pheli Su¨leyman Tas¸bas¸'ın FETO¨/PDY'nin finansmanını sagˆlayan Bank Asya'ya yasal zeminde yapılan is¸lem ve aras¸tırmalar su¨recinde aleyhe kamuoyu olus¸turulmasına yo¨nelik beyanlarının bulunduğu, yine Ergenekon sorus¸turma ve kovus¸turma su¨rec¸lerinde FETO¨'nün olus¸turmak istedigˆi algı ile uyumlu beyan ve ac¸ıklamalarda bulunduğu anlatılan iddianamede, 4 Ekim 2012'de silahlı saldırıya uğrayan Asuman Akc¸a'nın DHKP/C silahlı tero¨r o¨rgu¨tu¨ adına o¨ldu¨ru¨lmesi su¨recinde hic¸ ilgi ve irtibatı olmadıgˆı ve bu o¨ldu¨rmeye tes¸ebbu¨su¨ eyleminin FETO¨/PDY'nin tasarlayıp yo¨nettigˆi, söz konusu saldırının s¸u¨phelisi Selc¸uk Aymaz'ın avukatlığını tespit edilemeyen bir s¸ekilde aniden u¨stlenmis¸ olduğu kaydedildi.

İddianamede, "FETO¨/PDY avukatlık yapılanmasında en etkin olan s¸u¨phelilerle ve kis¸ilerle yu¨zlerce kez irtibat kurması, Bylock kriptografik iletis¸im sistemini c¸ok etkin ve yogˆun bir s¸ekilde kullandıgˆının tespit edilmis¸ olması, Bank Asya'da yu¨klu¨ miktarda hesabının bulunması, STV ve digˆer FETO¨/PDY kanallarının Dijitürk platformdan c¸ıkartılması sonrası var olan üyeliğini iptal ettirmesi hususları bir bu¨tu¨n olarak degˆerlendirildigˆinde, s¸u¨phelinin FETO¨/PDY'nin avukatlık yapılanmasında yo¨netici konumda bulunduğu anlaşılmıştır." değerlendirmesine yer verildi.

Şüpheli Taşbaş hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan tarafından onaylanarak İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Hasan Yılmaz Bank Asya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title