Haberler

15 Temmuz'un "En Kıdemli" Şehidinin Öldürülmesine İlişkin İddianame

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminde "Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan" 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı'nda darbecilerle çatışan Piyade Kurmay Albay Sait Ertürk'ün de aralarında bulunduğu 4 kişinin şehit olmasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, 55'i tutuklu, 4'ü firari 118 rütbeli şüpheli hakkında üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezası istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Gökhan Yolasığmaz tarafından darbe tes¸ebbu¨su¨ sırasında Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırılan 66. Mekanize Piyade Tugayı'nda yaşananlar ile kalkışma öncesi burada yapılan toplantıya ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonucunda hazırlanan 600 sayfalık iddianamede, aralarında subayların da bulunduğu tamamı rütbeli 55'i tutuklu, 4'ü firari 132 şüpheli yer alırken, haklarında "darbeye teşebbüs" suçundan daha önce dava açılan 14 şüpheli hakkında "kasten öldürme" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından bu dosya üzerinden soruşturma yapıldığı belirtildi.

İddianamede, görev yapan ve kalkışmaya destek için buraya gelen 55'i tutuklu, 4'ü firari 118 rütbeli şüphelinin "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "Tu¨rkiye Cumhuriyeti hu¨ku¨metini ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s", "TBMM'ni ortadan kaldırmaya veya go¨revini yapmasını engellemeye tes¸ebbu¨s" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Darbe giris¸iminin kars¸ısında durmak ve kıs¸la gu¨venligˆini sagˆlamak amacıyla hareket eden Albay Sait Ertürk ve mu¨s¸teki Albay Davut Ala'nın, emniyet gu¨c¸leri ile koordine sagˆlanarak, kıs¸ladaki darbeci askerleri teslim almak ic¸in zırhlı arac¸ların korumasında Topkule Kıs¸lası'na girdikleri anlatılan iddianamede, kıs¸ladaki darbeci askerlerin, "teslim olun" c¸agˆrıları u¨zerine emniyet gu¨c¸lerinin u¨zerine yogˆun s¸ekilde ates¸ etmeye bas¸laması üzerine c¸ıkan c¸atıs¸mada polis memuru Serdar Gökbayrak ve Albay Sait Ertürk'ün vurularak şehit olduğu, polis memurları Ferdi Akyün, Veysel Akdağ, Muslahattin Murat Birlik, Kemal Cavit Alpdemir ve Yas¸ar Demiral'ın ise yaralandığı anlatıldı.

Topkule Kışlası'ndan darbecilere destek olmak için hareket eden ve I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Vatan Yerles¸kesi'nin ic¸erisine inmeye çalışan helikoptere, emniyet güçlerince ateş açıldığı belirtilen iddianamede, inmek ic¸in uygun bir alan arayan helikopterden alc¸alma esnasında kalabalıgˆın u¨zerine ates¸ edildiği ve ac¸ılan ates¸ sonucu darbe giris¸imini engellemeye c¸alıs¸an Mehmet Güder'in şehit olduğu kaydedildi.

66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı'ndan A Haber isimli televizyon kanalının is¸gali ic¸in hareket eden şüphelilerin önünün TEM Otoyolu'nda Fatih Sultan Mehmet Ko¨pru¨su¨ istikametinde Gaziosmanpas¸a tır garajı mevkisine geldiklerinde polisler ve vatandas¸lardan tarafından kesildiği belirtilen iddianamede, şüphelilerin polislerle ve vatandas¸larla yolun ac¸ılması hususunda girdikleri tartışma sırasında s¸u¨phelilerce ates¸ edilmesi u¨zerine olay yerinde bulunan ve darbe giris¸imini engellemek amacıyla sokagˆa c¸ıkan Servet Asmaz'ın yaralandığı ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği anlatıldı.

İddianamede, 4 kişinin şehit edilmesi ve polis ve vatandaşların yaralanmasına ilişkin 36 şüpheli hakkında "kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da müebbet hapis cezası istenirken, 23 şüphelinin "kamu malına zarar verme" suçundan hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Avrupa Yakası'na ilişkin toplantı

I·stanbul Avrupa Yakası'nda yer alan 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı'nda darbe teşebbüsünü planlayan grup tarafından toplantı yapıldığı belirtilen iddianamede, darbecilerin tugayı kalkışma sırasında Avrupa Yakası'ndaki hedeflerin is¸gal edilmesinde en kilit rolu¨ oynayacak s¸ekilde konumlandırdıkları aktarıldı. İddianamede, darbe tes¸ebbu¨su¨nden gu¨nler o¨nce tugayda yapılacak faaliyetle alakalı c¸alıs¸malara başlanıldığı, elde edilen verilere go¨re en gec¸ 14 Temmuz'da tugaydaki u¨st ru¨tbeli subayların toplandığı kaydedildi.

Darbe tes¸ebbu¨su¨ sırasında tugay ic¸erisinde emir komuta zincirinin du¨zgu¨n c¸alıs¸ması ic¸in bazı go¨revlendirmelerde degˆis¸ikligˆe gidildigˆinin tespit edildiği anlatılan iddianamede, buna go¨re 15 Temmuz 2016'da Tugay No¨betc¸i Amirligˆi nöbeti U¨stegˆmen Alper Karacaoğlu'ndan alınarak Harekat ve Egˆitim S¸ube Mu¨du¨ru¨ Binbas¸ı Ahmet Baykal'a verildiği, bu go¨revlendirmenin Tugay Kurmay Bas¸kanı Yarbay Osman Akkaya tarafından yapıldığı belirtildi.

Topkule Kıs¸lası'nda go¨revli mu¨s¸teki Albay Davut Ala 11 Temmuz 2016'da Kartaltepe Kıs¸lası'na Kıs¸la Komutanı olarak atandığı, Tugay Komutan Yardımcısı Albay Nedim Ulusan'ın, ana darbe davasının sanığı Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Nail Yiğit tarafından yıllık izne çıkarıldığı ifade edilen iddianamede, birc¸ok ru¨tbelinin izin tarihlerinde degˆis¸iklik yapıldığı, kimisinin izne çıkarıldığı, izinli olan veya dıs¸ go¨revlendirmelerde bulunan bazı personellerin ise go¨reve çağrıldığı kaydedildi. İddianamede, 66. Mekanize Piyade Tugay Komutanlıgˆı'nın ic¸erisinde tank ve zırhlı arac¸ları barındırması nedeniyle 15 Temmuz darbe giris¸iminde Avrupa Yakası'nda örgüt üyelerince en etkin kullanılan birliklerden olduğu vurgulandı.

So¨z konusu kıs¸lanın Tugay Komutanı olan ve halen firari bulunan Tugˆgeneral Mehmet Nail Yiğit'in başkanlığında 14 Temmuz 2016'da kıs¸lada yapılan toplantıda birliklerin I·stanbul Emniyet Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Vatan Yerles¸kesi, Bayrampas¸a C¸evik Kuvvet Yerles¸kesi ve Atatu¨rk Havalimanı'nı ele gec¸irmesinin planlandığı anlatılan iddianamede, "Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit yaptıgˆı bu planlama sonucunda, hangi birliklerin nereye, ne kadar kuvvetle gidecegˆi, arac¸ların hazırlanması, depolarının dolu olması ve bakımlarının yapılması, tu¨m personelin tam tec¸hizatlı olarak hazır olması, muhabere ic¸in telsizlerin hazırlanması ve bakımlarının yapılması, mu¨himmatın hazırlanması ve dagˆıtılması, askerlerin atıs¸larının yaptırılması hususlarında Tugay Komutan Yardımcısı Kurmay Albay Yusuf Sarı, Tank Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Serbu¨lent Eken, 1. Mekanize Piyade Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Kadir Yıldız ve Tugay Karargahı'nda go¨revli Binbas¸ı Ahmet Baykal'a emir vermis¸tir. Bu emirler de bo¨lu¨k komutanları vasıtası ile personele iletilmis¸tir." denildi.

Darbeciler tankları 30 Ağustos için yürütmüş

İddianamede, İstanbul'daki ana darbe davasının sanığı dönemin Tugay Komutanı Mehmet Nail Yiğit ve Tugay Komutan Yardımcısı Yusuf Sarı'nın koordinesinde verilen söz konusu emirlerin akabinde, normalde Kara Kuvvetleri Komutanlıgˆı'na tayini c¸ıkan, bu nedenle 13 Temmuz 2016'da go¨revini s¸u¨pheli Yarbay Fatih Sönmez'e devreden Tank Tabur Komutanı Serbu¨lent Eken'in, Tugay Komutanı Yiğit ile Yusuf Sarı tarafından darbe giris¸imi kapsamında kendisine verilen go¨revleri yerine getirmek ic¸in kıs¸lada eski go¨revinde bırakıldığı kaydedildi.

S¸u¨pheli Kurmay Yarbay Fatih Sönmez'in Tank Tabur Komutanı olarak atandıgˆı halde Lojistik Destek Komutanlıgˆı'na görevlendirildiği, Serbu¨lent Eken'in 14 Temmuz'da bu kapsamda Yusuf Sarı, Kadir Yıldız ve Ahmet Baykal ile koordineli olarak arac¸ ve personel degˆis¸imi konusunda faaliyet yürüttükleri anlatılan iddianamede, bu kapsamda hangi tankların hangi personel ile darbe giris¸imine katılacagˆının isim isim belirlendiği, şüpheliler Eken, Yıldız ve Enver Muratoğlu'nun arac¸ların bakımını yaptırdığı, yakıt ikmallerini tamamlattığı ve mu¨himmatları hazırlattırdığı aktarıldı.

Tank Tabur Komutanı Serbu¨lent Eken'in tanklara 3'er tank mermisi dağıttırdığı, ayrıca tank taburuna 12 bin MG-3 mu¨himmatı ve 19 bin 200 Hk-33 mu¨himmatı getirilmesini sağladığı, aynı s¸ekilde Piyade Tabur Komutanı Kadir Yıldız'ın personelinin itirazlarına ragˆmen Zırhlı Personel Tas¸ıyıcı arac¸lara kule silahlarını yüklettiği belirtilen iddianamede, verilen emirler dogˆrultusunda hazırlanan tankların 30 Agˆustos to¨renlerine yaklas¸ık 1,5 ay olmasına ragˆmen kıs¸la ic¸erisinde hazırlık amacı ile yürütüldüğüne dikkati çekildi.

Başsavcıvekili Hasan Yılmaz tarafından onaylanarak İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, darbe girişimi öncesi tugayda yapılan toplantılara ve eylemlerle ilişkin görsellere ve ifadelere yer verildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Fatih Sultan Mehmet Kadir Yıldız Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
title