Haberler

BM'de Yemen Toplantısı

NEW Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Husileri "Yemen'de başkent Sana ile kontrolleri altında bulunan diğer bölgelere insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasını engellemekle" suçladı.

NEW Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Husileri " Yemen'de başkent Sana ile kontrolleri altında bulunan diğer bölgelere insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasını engellemekle" suçladı.

Lowcock, New York'taki BM 72. Genel Kurulu kapsamında gerçekleştirilen Yemen hakkındaki üst düzey toplantıda yaptığı konuşmada, "Sana'daki etkin güçler çoğu zaman insani yardımların ulaşımını geciktiriyor ya da engelliyor." dedi.

Husilerin uluslararası kanunlara rağmen insani yardım malzemelerinin ulaşımını ve çalışanları engellediğini kaydeden Lowcock, "Bu engellemeler kabul edilemez." ifadesini kullandı.

Yemen hükümetinden "yardım ajanslarıyla işbirliğine hazırız" açıklaması

Toplantıda konuşan Yemen Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi ise hükümetinin insani yardım ajanslarıyla işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Mihlafi, yardımların ulaşımının, diğer taraflara ödül olacak şekilde kolaylaştırılmaması gerektiğini ifade etti.

Koalisyon güçlerinin 9 Ağustos 2016'da "uçuş yasağı" getirdiği Sana Havalimanı'na ilişkin ise Mihlafi, "Havalimanı halkın hakkı olmalı, darbecilerin ödülü değil. Uluslararası Havalimanı'nın veya bilindiği üzere silah kaçakçılığı için kullanılan Hudeyde gibi önemli geçiş noktalarının milis güçlerin (Husiler) kontrolünde olmaya devam etmesi darbecilere ödül olacak." dedi.

Mihlafi, Yemen'de barış sürecinin sekteye uğramasından İran'ın sorumlu olduğunu belirterek, "İran, darbecilerin arkasında. Onlara silah veren ve barış sürecini sekteye uğratan İran." ifadelerini kullandı.

İran'a baskı yapılmasının önemli olduğunu vurgulayan Mihlafi, uluslararası toplumun bu ülkeye karşı net bir tutum sergilemesi gerektiğini dile getirdi.

Hükümet olarak Yemen'deki savaşın durması ve barışın tesisi için görüşmelere geri dönmeye hazır olduklarını kaydeden Mihlafi, uluslararası toplumdan darbecilere karşı tek bir tutum sergileyerek, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed'in önerilerinin kabul edilmesini sağlanmasını istedi.

"İnsan eliyle üretilmiş bir felaket var. O yüzden buna insan çözüm bulabilir"

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick de ülkede yardımlarına ihtiyacı olmayan bölge kalmadığını belirtti.

McGoldrick, "İnsan eliyle üretilmiş bir felaket var. O yüzden buna insan çözüm bulabilir." diye konuştu.

BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed ise ülkedeki krizde askeri yolların çözüm olmadığını söyledi.

Ahmed, "Yemen'deki çatışmaların gidişatı, açıkça gösterdi ki askeri çözüm mümkün değil. Askeri çözüm daha fazla ölüm ve yıkıma neden olacak." ifadelerini kullandı.

Çatışan taraflara daha fazla geç olmadan sunduğu öneriler üzerine kurulu yapıcı diyaloğa geçme çağrısında bulunan Ahmed, "Bunun, güven sağlamaya yardımı olacaktır." dedi.

BM Özel Temsilcisi Ahmed, dün, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, New York'ta bulunan Yemen hükümeti heyetiyle Hudeyde kenti ile ilgili öneri üzerinde görüşmelerin devam ettiğini bildirmişti.

Ahmed ayrıca, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile BM 72. Genel Kurul görüşmeleri kapsamında uzun süren bir toplantı gerçekleştirdiğini ifade etmiş, hükümeti temsil eden heyete Hudeyde önerisini ayrıntılı şekilde anlattığını ve bu konudaki görüşmelerin devam ettiğini aktarmış ancak konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermemişti.

BM Özel Temsilcisi Ahmed'in Hudeyde konusundaki önerisi, "Husilerin kent ile limandan çekilmesi ve limanın tarafsız üçüncü bir tarafa devredilmesinin yanı sıra yaklaşık bir yıldır ödenmeyen memur maaşları krizinin çözülmesini" içeriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler New York Yemen İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title