Haberler

Kore-Türkiye Diplomatik İlişkileri 60. Yıl Kutlama Etkinliği"

Türkiye ve Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı dolayısıyla "Kore-Türkiye Diplomatik İlişkileri 60. Yıl Kutlama Etkinliği" düzenlendi.

Türkiye ve Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılı dolayısıyla "Kore-Türkiye Diplomatik İlişkileri 60. Yıl Kutlama Etkinliği" düzenlendi.

Kore'nin Ankara Büyükelçiliği, Kore-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 60. yılı, Kore Milli Günü ve Kore Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle ATO Congresium'da resepsiyon verdi. Resepsiyona Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho Yun-soo, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin'in yanı sıra çok sayıda konuk katıldı.

Bakan Yardımcısı Metin, konuşmasında, İki ülke arasındaki ilişkinin 2013 yılında karşılıklı imzalanan serbest ticaret anlaşması ile daha dengeli hale geldiğini belirterek, Kore ve Türkiye arasındaki 7 milyar dolarlık dış ticaret hacminin 60 yıllık dostluğun göstergesi olduğuna değindi.

Kore'nin Türkiye'de otomotiv başta olmak üzere elektrik elektronik alanında da çok önemli yarırımlarda bulunduğunu söyleyen Metin, bu yatırımların gelecek dönemde artış göstereceğine işaret etti.

Bakan Yardımcısı Metin, yaptığı konuşmada, her iki ülkenin bölgelerinde barış ve huzurun teminatı olduğunu söyleyerek, Kuzey Kore'nin Güney Kore'yi tehdit etmesi nedeniyle, "Türkiye Cumhuriyeti ve Türk Milleti olarak 60 yıl önce Kuzey Kore'ye nasıl bir ders verdiysek yine aynı dersi beraber vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Türk-Kore dostluğu devam etmeli

Yayman ise etkinliğin Türkiye ile Kore arasındaki ilişkilerin köklü geçmişini bir kez daha hatırlama ve iki ülkenin geleceklerini bu doğrultuda planlama fırsatı verdiğini söyledi.

Kore'den Türkiye'ye ve Türkiye'den Kore'ye giden turist sayısının artırılması için iki ülke siyasetçi, bürokrat ve turizmcilerin de ortak bir iradenin görülmesinin sevindirici olacağını belirten Yayman, "Kore Savaşı sırasında kuvvetlenen ve tüm dünyaya örnek teşkil eden dostluk ve kardeşliğimizi, siyasi ve ekonomik alanda olduğu kadar kültür, sanat ve turizm alanında sürdüreceğimizi belirtmek isterim." şeklinde konuştu.

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho, Türkiye'de görev yaptığı süre içerisinde kırka yakın şehri gezdiğini bu arada Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu fark ettiğini söyledi.

Kore halkı ve iş adamlarına her zaman bu ülkeyi ziyaret etmelerini tavsiye ettiğini belirten Cho, Türkler'den de gelenlere turist ve iş adamlarına sahip çıkmalarını istedi.

Cho, Kore savaşı sırasında askerlerini Güney Kore'ye yardım için yollayan Türkiye'ye minnettar olduklarını vurgulayarak salonda bulunan Kore gazi ve ailelerini özellikle alkışlattı.

Büyükelçi Cho, iki ülke arasındaki ilişkilerin 60. yılı nedeniyle bu gece Kore'den gelen 100'den fazla sanatçının performans sergileyeceğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Kore geleneksel müziği, Kore geleneksel kıyafeti Hanbok defilesi, tekvando gösterileri ve Güney Kore kökenli bir pop müzik türü olan "K-pop" konseri yapıldı. Ayrıca fuaye alanında Koreli kadınların geleneksel el sanatları çalışmaları, geleneksel çay ve tatlı kültürü de tanıtıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Yayman Fatih Metin Güney Kore Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title