Haberler

Tokat Erbaa'da Fabrikalar Çalıştıracak İşçi Bulmakta Zorlanıyor

Erbaa'da fabrikalar çalıştıracak işçi bulmakta zorlanıyor

TOKAT'ın Erbaa ilçesinde Organize Sanayi Bölgesindeki tekstil fabrikaları çalıştıracak işçi bulmakta zorlanıyor.

2014 yılında bin 500 işçinin çalıştığı Erbaa Organize Sanayi Bölgesi arka arkaya gelen yatırımlarla 2017 yılında 3 bin 22 kişilik istihdam rakamına ulaştı. Özel sektör ilçedeki potansiyeli değerlendirmek için yeni yatırım yapma kararı aldı. Bu kapsamda 11 fabrikanın kurulması için çalışma başlatıldı. Ancak özel sektör inşa çalışmaları devam eden fabrikalarda istihdam edilecek işçi bulmakta sıkıntı yaşadı. Reklam panolarına asılan ilanlarla fabrikalarda çalışacak işçi aramaya başlandı.

Organize Sanayi Bölgesindeki bir tekstil fabrikasının müdürü Mahir Koçali, "Erbaa bölgesinde tekstil her ne kadar 10 yıllık bir geçmişe dayansa da belli sıkıntılar yaşanıyor. Yeni elemanların sektöre kazandırılması gerekiyor. veya OSB içerisinde kreş açılarak eskiden yetişmiş elemanların tekrar bünyeye sokulması gerekiyor. Şu an İşkur'dan istihdam sağlama süreci var. Bunlar üç aya düşürüldü. Bu üç aylık süreç içerisinde de vasıfsız bir elemanın vasıflı hale gelmesi olanağı yok. Biz yalın sistemde insanları eğittiğimiz için buradaki süreçler genelde 4-5 ayda belli bir kapasiteye gelmekte. 3 aylık süre bize yeterli gelmiyor. Biz de artık vasıflı eleman bulma yollarına gidiyoruz. O da piyasada kıt olduğu için alma şansımız biraz daha zorlaşıyor" dedi.

İnşa çalışmaları süren yeni fabrikalar ile tersine göçün yaşanabileceğini söyleyen Koçali, "Tekstil sektörü çalışabilmesi rahat bir iş kolu. Bir elemanın vasıfsızlıktan vasıflı hale gelmesi 4-5 aylık bir süreci kapsamaktadır. 5 ay bu işte çalışan insanların artık elinde bir bileziği oluyor. Artık sigortalı ve maaşı bankasına yatan ve her şeyde rahat, huzurlu bir ortamda çalışabiliyorlar. Özellikle İstanbul'daki Tokatlılar'a seslenebilirim. İstanbul'un trafiğindense; ben 4 yıldır Erbaa'dayım. Buranın hem doğal yaşam koşulları, hem ucuz yaşam koşulları ve olmayan trafiğinden dolayı tersine göç yaşanabilir diye düşünmekteyim" dedi.

'İSTİHDAM 3 BİN 22 KİŞİDEN, 5 BİN 600'E ÇIKACAK'

2018 yılının 6'ıncı ayında 3 bin 22 kişilik istihdam rakamının 5 bin 600 kişiye ulaşacağını ifade eden Erbaa Kaymakamı Bülent Karacan ise, "Özellikle tekstil alanındaki fabrikaların buraya yoğun şekilde gelmesiyle 2014 yılından sonra Erbaa OSB'de büyük bir gelişme oldu. Şu an itibariyle üretimde olan 16 tane fabrikamız var. Burada toplam 3 bin 22 kişi çalışıyor bunların 1666'sı kadın 1356'sı erkek. Bunun yanında da 8 tane yeni firmaya, 3 tane de mevcut firmalarımıza yer tahsisimiz neticesinde 11 tane fabrikanın burada faaliyete geçmiş olması sağlanacak. Bunların işe başlamasıyla beraber 2018 yılının 6'ıncı ayında 5 bin 600 civarında çalışan sayısına ulaşmış olacağız. Yaklaşık 27 firmamız çalışacak. Önümüzdeki günlerde zannedersem işsizliğin olmadığı bir ilçe konumuna geleceğiz" dedi.

'MAAŞLARINI BİZ ÖDÜYORUZ'

Açtıkları kurslar ve İŞKUR vasıtasıyla işçi bulma sorununu gidermeye çalıştıklarını kaydeden Kaymakam Karacan, "Çalışmalarımız meslek edindirme kursları ve İŞKUR vasıtasıyla yapılacak işçi temin etme şeklinde. Bu nedir? Biz onlara diyoruz ki siz elemanlarınızı bulun bunların 3 ay, 4 ay maaşını biz ödeyelim. Niye maaşlarını biz ödüyoruz bu arkadaşlar o mesleği edinene kadar, niteliğe sahip olana kadar maaşlarını İŞKUR vasıtasıyla ödüyoruz. Bu da fabrikaların işine geliyor. Yani acemilik kısmını biz ödüyoruz, ustalık kısmı başladığı zamandan itibaren de ücretleri kendi fabrikaları ödemeye başlıyor. Halk Eğitim olarak kurslar açıyoruz. Bu kursları sürekli ilan ediyoruz. Gelmek isteyenlere ücret de veriyoruz.Günlük ücretleri de var onların. Hem mesleğini öğreniyor, hem ücretini alıyor. Meslek belgesini aldıktan sonra direkt olarak fabrikaya gidip başlıyor. Sağ olsun belediyemiz de aynı şekilde destek veriyor. Çalışmak isteyenlere iş başı kursu şeklinde kurslar düzenleyerek eksiği gidermeye çalışıyoruz. Biraz zorluk olacak ama inşallah Erbaa işsizliğin olmadığı bir ilçe durumuna gelecek. Erbaa'da İŞKUR'a müracaatlar bakımından 3 bin 800 kişi civarında işsiz başvurusu var. Bunları da kurslarla belli bir kaliteye getirdiğimiz zaman hemen iş başı yaptırıyoruz. Bugün neredeyse 65 bin merkez nüfusu 100 bin toplam nüfusu olan Erbaa'da başvuru bu kadar" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Organize Sanayi Bölgesi İŞKUR Tokat Erbaa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title