Haberler

Yüksekova'da Aspir Hasadı Başladı

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, çiftçiler için gelir kaynağı haline getirilmesi hedeflenen aspirin hasadına başlandı.

Yüksekova Ziraat Odası ile AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün tarafından hazırlanan proje kapsamında ilçenin bazı köylerine aspir eken çiftçiler, Kalkınma Bakanlığınca gönderilen biçerdöverle hasada başladı.

Yüksekova Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin telkini, Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı ve Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prof. Dr. Fikret Akınerdem ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Aygün'ün tavsiyeleri sayesinde aspir bitkisiyle tanıştıklarını söyledi.

Ülkenin yağ açığını kapatmak için devlet tarafından kendilerine büyük destek verildiğini belirten Onay, "Biz de bu destekleri göz önüne alarak köylümüz ve çiftçimize anlattık. Çiftçimize alım garantisi verdik. Bir yıl içinde eşine ender rastlanacak hızla aspir ektik ve yetiştirdik. Hiç gübre kullanmadık. Tamamen doğal şartlarda ürettik." dedi.

"Aspirin yağını elde edeceğiz"

Onay, aspirin samanının da yüksek gelir getirdiğini anlatarak, şunları kaydetti: "Bu sene fabrikada soğuk sıkım yapmak üzere aspirin yağını elde edeceğiz. Bu yağ, yemeklik yağ olarak kullanılacak. Aspirle ilgili aldığımız derslerde sıfır kolesterolü olduğunu, yüksek potasyum ihtiva ettiğini ve karaciğer yağlarını eritmesine yardımcı olduğunu öğrendik. Bizim fabrikanın özelliği, tarladan geldiği andan itibaren kabına, şişesine girinceye kadar hiç el değmeden üretim olacak."

Onay, en geç 15 gün içinde aspirden yağ elde edeceklerini anlattı.

Şimdilik deneme amaçlı 2 bin dönüme aspir ektiklerini ve ileride dönüm sayısını artıracaklarını ifade eden Onay, desteklerinden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık ile Kalkınma bakanlıklarına, Akınerdem ve Aygün'e teşekkür etti.

Çiftçi Ajar Çobanoğlu ise hasadın çok iyi geçtiğini belirterek, "Bereketli topraklarımız var. Biz de bu toprağın nimetlerinden yaralanabiliyoruz. Yüksekovalı iş adamlarına örnek olarak yatırım yapmalarını istiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Zeki Aygün Adnan Onay Yüksekova Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli? Sultanbeyli Belediyesi hangi parti? Sultanbeyli Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Sultanbeyli yerel seçim sonuçları! Selahattin Baygın kimdir? Memleket Partisi Kastamonu Cide Belediye Başkan Adayı Selahattin Baygın Kaç yaşında, nereli? Gökhan Erinkarlı kimdir? Zafer Partisi Isparta- Senirkent Belediye Başkan adayı Gökhan Erinkarlı kaç yaşında, nereli? Salim Özmen kimdir? Zafer Partisi Isparta- Keçiborlu Belediye Başkan adayı Salim Özmen kaç yaşında, nereli? Fatih Erbakan İstanbul'dan adaylarını çekiyor mu? Fatih Erbakan'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 3 şartı ne? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Büyükçekmece - Samsunspor Basket maçı ne zaman? Cübbeli Ahmet hangi partiler için oy vermek caiz değildir dedi? Cübbeli'ye göre hangi partiye oy vermek caiz değil? Kadir İnanır'ın sağlık durumu nasıl? Kadir İnanır'ın son durum ne? Can Aslan kimdir? Memleket Partisi Erzincan Altınbaşak Belediye Başkan Adayı Can Aslan Kaç yaşında, nereli? Bayram tatili ne zaman? Ramazan Bayramı tatili kaç gün, 9 gün mü? 2024 Bayram tatili hangi günler? Burak Gürel kimdir? Memleket Partisi Çanakkale Ayvacık Belediye Başkan Adayı Burak Gürel Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title