Haberler

İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı Genel Kurulda

AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın iş uyuşmazlıklarına çözüm noktasında büyük ivme kazandıracağını ve yargının dosya yükünün azalacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, iş mahkemelerinin kuruluş, görev, yetki ve yargılama usulünü düzenleyen İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

CHP Grubu adına söz alan Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, toplumda uzlaşma kültürünün artmasını son derece önemli ve değerli bulduğunu belirterek, tasarının bu haliyle hızlı, etkin ve daha az masrafla yargılama yapılamayacağını, iş davaları sayısını da artıracağını savundu.

"Adalet taşeronlaştırılmaktadır"

Zorunlu arabuluculuğun yargının özelleştirilmesi olduğunu öne süren Demirtaş, "Bu sistem ile iş yargısı adeta özelleştirilmektedir. Adalet dağıtmı zorunlu olarak hakimlerin elinden alınarak, arabuluculara verilmektedir. Adalet taşeronlaştırılmaktadır. Arabuluculuk sistemi, özü itibarıyla aslında bir pazarlık sistemidir. İşçi, zorla bu pazarlık masasına oturtulacaktır." diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı ise zorunlu arabuluculuğun bazı hukuk uyuşmazlıklarının çözümünde yargılamayı hızlandırmak ve mahkemelerin iş yükünü azaltmak adına çok önemli bir yöntem olsa da bu kurumun bireysel iş uyuşmazlıklarının çözümünde beklenen amacı sağlayamayacağını düşündüklerini ifade etti.

Taşeron işçilere ilişkin düzenlemeyle ilgili hükümeti samimi ve dürüst olmaya davet eden Kalaycı, "Taşeron işçilerin her geçen gün artan sorunları artık çözüme kavuşturulmalıdır. Çalışma şartları ve ücretleri acilen iyileştirilmelidir. Bu kölelik sistemine, sömürü düzenine artık son verilmelidir." dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP eş genel başkanları ve milletvekilleri hakkında düzenlenen fezlekeler ve tutuklanmalarına sebep olan dosyaların, yaptıkları konuşmalar ve siyasetçi olmaktan kaynaklı yürüttükleri siyasi etkinlikler olduğunu öne sürdü. Yıldırım, "İddianamelere konu olan konuşmaların büyük çoğunluğu Mecliste yapılmış konuşmaların tekrarı niteliğindedir." dedi.

Şahsı adına söz alan AK Parti İzmir Milletvekili Kerem Ali Sürekli ise tasarı ile yapılan düzenlemeleri anlattı. Sürekli, "Bu yasa, arabuluculuk konusunda hız getirecektir. İş uyuşmazlıklarında çözüm noktasında büyük bir ivme kazandıracak ve yargının dosya yükü azalmış olacaktır." dedi.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kerem Ali Sürekli Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title