Haberler

Müsiad "Vizyoner 2017 Programı" Gala Yemeği

Başbakan Binali Yıldırım, gençlere iş bulmak gerektiğini, iş bulamayan gençlerin ülkeye gönlünün kırıldığını ve geleceğe olan ümidinin azaldığını vurgulayarak, "Bunu da terör örgütleri çok iyi kullanıyor maalesef. Ama Allah'a şükür orada da büyük mesafe aldık. Bakın 2016'da dağa çıkarılan genç sayısı 600 iken 2017'de sadece 70. Orada da önemli gelişmeler var ama o güvenlik boyutuyla alınan tedbirlerle sürdürülebilir değil, arkasından o gençleri hayata bağlamamız lazım, onun için daha çok çalışacağız, daha çok yatırım yapacağız, daha çok üretim yapacağız, daha çok ürettiğimizi satacağız." dedi.

Başbakan Yıldırım, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) "Vizyoner 2017 Programı" gala yemeğinde gençlere iş bulmak gerektiğini anlattı.

İş bulunamadığı zaman gençlerin ülkeye "gönlünün kırıldığını, geleceğe olan ümidinin azaldığını" aktaran Yıldırım, "Bunu da terör örgütleri çok iyi kullanıyor maalesef. Ama Allah'a şükür orada da büyük mesafe aldık. Bakın 2016'da dağa çıkarılan genç sayısı 600 iken 2017'de sadece 70. Orada da önemli gelişmeler var ama o güvenlik boyutuyla alınan tedbirlerle sürdürülebilir değil, arkasından o gençleri hayata bağlamamız lazım, onun için daha çok çalışacağız, daha çok yatırım yapacağız, daha çok üretim yapacağız, daha çok ürettiğimizi satacağız. Aradaki makası kapatacağız." ifadelerini kullandı.

Türk ekonomisinin bir ticaret bir de bütçe konusunda açığı olduğunu vurgulayan Yıldırım, bu iki açık ne kadar küçültülürse ekonominin o kadar büyüyeceğini, para piyasaları ve finansla ilgili göstergelerin o kadar güçleneceğini, geleceğe bakışın kuvvetleneceğini ve kendinden de o kadar emin olunacağını ifade etti.

Kamu ve özel sektör ortak yatırımları

2002 yılında 242 milyar liralık toplam yatırım olurken 2017'de bu tutarın 929 milyar liraya çıktığını belirten Yıldırım, bu rakamda özel sektör ve kamu yatırımlarını birleştirdiklerinin altını çizdi.

Binali Yıldırım, "Özet: Kamu-özel, 15 yıllık iktidarımızda bu ülkede yaptığımız yatırım, 9 katrilyon 200 trilyon lira. Sizin yaptığınız, bizim yaptığımız hepsini birleştirdik 9,2 katrilyon. Bunu milli gelire böl ne çıkıyor? 3,5. Milli gelirimiz ne kadar? Geçen seneki 3 katrilyona yakın. Bunu böldüğümüzde ' Türkiye nasıl üç kat büyüdü?' diyenlere selam olsun, işte rakamlar ortada." diye konuştu.

Bunların devletin kayıtlarından çıkan rakamlar olduğunun altını çizen Yıldırım, kayıtdışının ise bu rakamlara dahil olmadığına dikkati çekti. Kayıt dışılığın hükümetleri döneminde yüzde 50'lerden yüzde 30'lara gerilediğine değinen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Yine de kayıtdışılık var. Bizim gibi büyüyen ekonomilerde, öngörülebilirliğin zaman zaman ölçülemediği ekonomilerde bu olabilir, bunu da gözardı etmememiz lazım. Bunun ötesinde devlet-özel sektör işbirliği var. Bu model de hükümetimiz döneminde çok gelişti. Özellikle büyük projeleri biz -kamunun kaynağı yetersiz- yapamıyoruz. Onun için bu modeli hükümetimiz döneminde ulaştırma yatırımları başta olmak üzere, sağlıkta, eğitimde kullanmaya başladık. Bu şekilde yaptığımız yatırımların da bir kıyasını yapalım. Biliyorsunuz merhum Özal döneminde başladı bu yap-işlet-devret projeleri. Kamu-özel ortaklığının ilk başladığı yıllar, 1986 yıllarıdır. 1986'dan 2002'nin sonuna geldiğimizde, 16 yıllık dönemde sadece 11,4 milyar dolarlık 67 proje kamu-özel ortaklığıyla yapılmış. 2002'den bugüne 48,7 milyar dolarlık proje gerçekleştirilmiş, parasal olarak, proje sayısı da 154. 67'den 154'e, 11 milyardan 49 milyar dolara çıkmış. Hükümetlerimiz döneminde gerçekleştirilen yap-işlet kapsamındaki projeler için, devlete projeyi yaptırdık, başladı çalışmaya, iş görüyor, yetmez devlete ödenecek pay 70,7 milyar dolar, işletme süresince. Hani diyorlar ki 'Bunları pahalı pahalı yaptırıyorsunuz, devlet bunlara çuval çuval para ödüyor.' İşte söylüyorum, 48 milyarlık yatırım yapmışız, 71 milyar dolar üstüne para alıyoruz. Hem de eseri de alıyoruz. Süre bitiyor köprü de benim, havaalanı da benim, hastane de benim. Bilen de konuşuyor, bilmeyen de konuşuyor. Ne yapalım, bu memleket böyle. Herkes uzman."

Başbakan Yıldırım, yap-işlet-devret projelerinden 70,7 milyar dolar alırken 10 milyar dolar da ödeme yapacaklarına işaret ederek, "70'ten 10'u çıkar, 60 milyar cepte, Allah bin bereket versin. Hesapları Lütfi yaptı. Eğer yanlış yaptıysan Lütfi canına okurum. Lütfi Elvan, Kalkınma Bakanımız, mühendistir, üniversiteden de arkadaşımdır. Planlamacı aynı zamanda, Kalkınma Bakanımız. Bu yap-işlet-devretlerde ulaştırma sektörü başı çekiyor. Aşağı yukarı 36 milyar dolar sadece ulaştırma sektörünün, diğerleri de diğer sektörlerden." diye konuştu.

Enerji ve tarım sektöründeki yatırımlar

Enerji sektörünün de önemine işaret eden Yıldırım, enerji talebine yönelik yatırımlarla 2002 yılında yaklaşık 32 bin megawatt olan kapasitenin 2017'de 81 bin 400 megawatt'a çıktığını vurguladı. Yenilenebilir enerji konusunda da önemli adımlar atıldığını ifade eden Yıldırım, bu kaynakların çeşitlendirilmesi gerektiğini söyledi. 2002'de 12 bin megawatt yenilenebilir güç bulunduğuna işaret eden Yıldırım, bugün 36 bin Megawatt'ın geçildiğinin altını çizdi.

Tarım sektörüne desteklerin de 2002'de 2 milyar liranın altında olduğunu vurgulayan Yıldırım, bugün bu rakamın da 13 milyar liraya çıktığını bildirdi. Bu alanda 6 kattan fazla bir artış olduğuna işaret eden Yıldırım, imalat sanayinde katma değer üretmenin de önemli olduğunu söyledi. Dünyada katma değer sağlayan ürün imalatında Türkiye'nin 2002'de dünyada 20. sırada, Avrupa'da ise 10. sırada olduğuna değinen Yıldırım, "2015 verileri var. Dünyada 16. sıraya, Avrupa'da da 6. sıraya yükselmişiz. Bu yetmez. Üç kat beş kat giderken burada ufak gidiyoruz. Demek ki ne yapacağız? Daha fazla akıl terini alın terine katarak, katma değeri yüksek ürünlere gideceğiz." dedi.

Bilgi yoğunluklu yatırımlara yönelmek gerektiğini vurgulayan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilgiye sahip olmak, bilgiyi üretmek, bilgiyi kaynağa dönüştürmek. Şu anda Türkiye'nin ihtiyacı olan bu. Bunun için de araştırma geliştirme, yenilikçilik çok önemli. Yerli patent başvuru sayısında da kayda değer bir gelişme görüyoruz. 2002 yılında sadece 414 yeni patent başvurusu bir yılda yapılmışken, 2016'da 6 bin 445 yeni patent başvurusu olmuş. Bu da Türkiye'nin dinamik gücünün, sanayicisinin, işadamının ne kadar yeniliğe açık, ne kadar dönüşüme açık, geleceğe yönelik ne kadar olumlu bakış açısı olduğunu gösteriyor. Artık gelecek sanal gerçeklikte. Yavaş yavaş dünya, sanal gerçekliğe doğru gidiyor, yani yapay zekaya gidiyor. Bunlar ülkeleri diğerleri ile fark yapacak işlerdir. Makine imalatı, büyük tezgahlarda üretilen parçalar bizi farklı yapmayacak. Akıl teriyle ürettiğimiz ürünler bizi farklı yapacak. Onun için daha fazla araştırma, daha fazla geliştirme, daha fazla yenilikçilik. Bunlara kafa yoracağız. Herkesin yaptığı işi yaparak fark oluşturamayız. Herkesin yaptığından daha farklı bir işi yapmak, büyük fark oluşturacak. 100-150 yıllık geçmişi olan şirketler artık büyük cirolu şirketler değil. Dünyada bilinen 15 yıllık geçmişi olan şirketler, onları üç kat, beş kat geride bıraktı ciro olarak. O şirketler de akıl terini kullanan şirketler. Demek ki akıl teri, alın terinin yerini almaya başladı ama sadece akıl teriyle olmaz. Alın teriyle akıl teri beraber çalışacak ve bu şekilde ülkemiz beklediğimiz yere gelecek."

Başbakan Yıldırım, bugün nüfusun neredeyse tamamına mobil telefon verebilecek kapasiteye ulaşıldığını, bu rakamın da göreve geldiklerinde 22 milyonun altında olduğunu bildirdi. İnternet erişimi bakımından nüfusun yüzde 82'sine ulaşıldığının altını çizen Yıldırım, "Coğrafi alan olarak yüzde 95'teyiz. Ancak bilgi toplumu, yani internet üzerinden ticaret yapma, seyahat etme, devletten hizmet alma, e-devlet gibi, 'bilgi toplumu' diye bahsedilen ölçüde yüzde 68'deyiz. Biz göreve başladığımızda yüze 40'ın altındaydık. Avrupa ülkelerine neredeyse yaklaştık, altyapımız da ona göre çok güzel gelişiyor." değerlendirmesini yaptı.

Eğitim yatırımları

Eğitimde de 300 bin yeni derslik yaptıklarını, 500 bin yeni öğretmen atadıklarını ve üniversitelerin sayısını 76'dan 85'e çıkardıklarını kaydeden Yıldırım, bu anlamda "muazzam bir altyapı eksikliğini giderdiklerini" ancak içerik konusunda hala yapılacak işleri olduğunu ifade etti.

Bugün gençleri mesleğe yönlendirmede yeterli bir eğitim altyapısı olmadığının altını çizen Yıldırım, "Herkesin normal lise ile geleceğini planlaması büyük bir açmazdı. Gelişmiş ülkelerde temel öğretimden ortaöğretime geçerken, yüzde 70'i öğrencilerin kararını veriyor. İlim adamı mı olacak, zanaatkar mı olacak, meslek sahibi mi olacak, bunun kararını veriyor. Biz liseyi bitirinceye kadar ne olacağımıza karar vermiyoruz." dedi.

Bu anlayışla işlerin planlamasını yapmanın da kolay olmayacağının altını çizen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Onun için bu TEOG meselesini bu çerçevede görmek lazım. Bir sınavla öğrencilerin bir sonraki adımını belirlemek öğrencilere de haksızlıktır, okula da haksızlıktır, veliye de haksızlıktır. Bu bir süreç. Ta ilkokula başladığı günden başlıyor, ortaöğretim, yani bizim anladığımız şekliyle lise yıllarına gelinceye kadar öğrencinin şekillenmesi lazım. Kabiliyeti ne, nereye gidecek? Bunu da aile, okul, öğrenci birlikte inşa edecek. İşte yapmak istediğimiz bu. Bir sınav yaparak, kaderini bir sınavın stresine öğrencileri bağlamak istemiyoruz."

Sağlık kuruluşlarını tek çatı altında topladıklarını ve yaşanan çilelere son verildiğini kaydeden Yıldırım, bu alanda Avrupa ülkelerinin bile gıptayla bakacağı bir konuma gelindiğini söyledi.

Türkiye'de 2002'deki bebek ölüm oranı binde 31,5 iken 2016'nın sonunda bu oranın binde 7'ye düştüğünü vurgulayan Yıldırım, doğumda anne ölüm oranının da binde 64'ten binde 14'e gerilediğini ifade etti.

Yoksulluk ve sosyal yardımlarda da Türkiye'nin önemli bir mesafe katettiğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"2002 yılında 2 milyar lira civarında sosyal yardım var, belediyelerle 5-6 milyar lira. Bugün ne kadar? 33 milyar lira devlet sosyal destek veriyor, vatandaşlarına engellilere, yaşlılara, gelir düzeyi yeterli olmayanlara. Bizim kamu yatırımları ne kadar geçen sene? 127 milyar lira kamu yatırımı var, 33 milyar lira sosyal destek var. Yani belediyeler hepsi dahil, 127 milyar lira devlet yatırım yapıyor ama insanına da 33 milyar bütçesinden kaynak aktarıyor. Tabii ki aktaracak. Sosyal devlet lafla olmaz, vatandaşına sahip çıkmakla olur. Daha fazlasını yapacağız. Nasıl yapacağız? Daha fazla büyüyeceğiz. Ekonomimizi daha fazla büyüteceğiz. Milli gelirimizi daha çok artıracağız, oluşturduğumuz katma değeri de vatandaşımıza vereceğiz. Hedefimiz bu."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title