Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş: "Şimdi Dünyanın Size Çok İhtiyacı Var"

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Şimdi dünyanın size çok ihtiyacı var. Bu Anadolu irfanına, Anadolu İslam'ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep ve meşrep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz. Onların sözlerine asla ve asla kulak asmayacağız." dedi.

Kurtulmuş, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Çilehane mevkisindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen 54'üncü Ulusal, 28'inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ektinlikleri'nde yaptığı konuşmada, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

Etkinliğin Türkiye'nin çok hassas bir dönemden geçtiği günlerde yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, İslam coğrafyasının ve yakın coğrafyanın neredeyse tamamında birtakım çalkantılar, kavgalar, gürültüler, cinayetler yaşandığına dikkati çekti.

"Tabiri caizse, bir asır önce konulan emperyal proje, bir asır sonra bütün teferruatıyla uygulanmaya çalışılıyor." diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu coğrafyanın insanları bir taraftan etnik kökenlerindeki farklılıklar, diğer taraftan mezhep ve meşrep farklılıkları dolayısıyla birbirlerine düşman edilmeye çalışılıyor. İşte sevgili canlar, bu güzel ülkenin, bu büyük medeniyetin çocukları olarak hepimize tarihi bir sorumluluk düşüyor. Horasan erenlerinin, Anadolu erenlerinin, Anadolu irfan mektebi olarak asırlardır yaşattığı, Hacı Bektaş Velilerin, Hacı Bayram Velilerin, Yunus Emrelerin, Mevlanaların, Taptuk Emrelerin her birisinin toplumun genlerine bir gergef gibi işlediği bu irfan medeniyetini, bu güzel yolu yeniden diriltmek mecburiyetindeyiz. Temelinde sevgi, barış olan, insanları Yaradan'ın emaneti olarak gören bir büyük anlayışı yeniden inşa ve ihya etmek mecburiyetindeyiz."

Bu yolun Ehlibeyt'in, Hazreti Ali'nin, Hazreti Hüseyin'in bağlılarının gösterdiği yol olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, "Mevlana'nın, Hacı Bektaş Veli'nin, Hoca Ahmet Yesevi'nin, Şahi Nakşibendi'nin, Abdülkadir Geylani'nin yoludur. 'İncinsen de incitme' diyebilecek bir erdemli yoldur. Bu yol birliği, beraberliği, kardeşliği çoğaltan bir yoldur. Bu yola her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Bölmek kolay bütünlemek zordur, ufalamak kolay ulamak zordur, zulüm kolay adalet zordur, adalete aşık olmak zordur. Haksızlık kolay, hakkı yememek, haklı olanların elinden tutup kaldırmak zordur. Bu irfana ve gönül zenginliğine sahip olduğumuz zaman dünyanın en büyük en medeni toplumlarından birisi olduk." ifadelerini kullandı.

"Bütün canların bir olduğunu dünyaya haykıracağız"

Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi dünyanın size çok ihtiyacı var. Bu Anadolu irfanına, Anadolu İslam'ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep ve meşrep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz. Onların sözlerine asla ve asla kulak asmayacağız. Bu topraklarda hepimizin, bütün canların bir olduğunu, beraber olduğunu bütün dünyaya haykıracağız. Bizim yolumuz, irfan mektebinin yoludur. Bizim mektebimiz, Hacı Bektaşların mektebidir. Bizim yolumuz, insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen anlayışın yoludur. Bizim yolumuz, toplumun en güçsüzü olsa da hakkının alınıp teslim edildiği adalet yoludur. Bu yoldan ayrılmayacağız ve yeniden inşa edeceğiz. İslam'ı ve insanlığı kirleten birtakım sözlerin üstünü örtecek, onlara asil duruşumuzla, birliğimizle, beraberliğimizle, irfan mektebinin o engin gönül zenginliğiyle cevap verecek, bir olacak, iri olacak, diri olacak ve inşallah hep beraber güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz."

Etkinliklerin Orta Asya ve Balkanlara yaygınlaştırılması

Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nin daha fazla uluslararası hala getirilebileceğine işaret eden Kurtulmuş, bu konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ile görüştüğünü söyledi.

Numan Kurtulmuş, "Sayın Genel Başkan ve Belediye Başkanı ile de konuştuk. İnşallah, bir daha ki sene etkinlikleri biraz daha uluslararası hale getirmemiz lazım. Orta Asya'dan Balkanlara kadar Alevi, Bektaşi dedelerinin hepsini çağıralım. Hacıbektaş'ta onları ağırlayarak çok güzel bir Alevi, Bektaşi etkinliği olarak uluslararası hale getirelim. Bakanlık olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu yaparız." dedi.

Hacıbektaş Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer de Hacı Bektaş Veli'nin sevgi, barış, hoşgörüye dayanan felsefesiyle Anadolu'da yaşayan insanların gönlünde taht kurduğunu belirterek, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Hacıbektaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title