Haberler

Anavatanı Türkiye Olan Alageyiklerin Sayısı 302'ye Düştü

Hasan DEMİRBAŞ-Mehmet KILIÇASLAN ANTALYA,( DHA ) ANAVATANI Türkiye olan alageyiklerin sayısı 302'ye düştü. İnsanların çektiği tel örgülerin ve başıboş köpeklerin alageyikler için büyük tehlike yarattığı kaydedildi.

Alageyikler, 19'uncu yüzyılda Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında yaşarken, günümüzde farklı nedenlerden dolayı sadece Antalya'nın Düzlerçamı bölgesinde tespit edildi. Avrupa'da soyu tükenince Romalılar ve Rodos Şövalyeleri tarafından anavatanı Anadolu'dan alınarak yeniden Avrupa'ya götürülen alageyik sayısı Almanya, İngiltere, Macaristan başta olmak üzere bölgede 250 binin üzerine çıktı. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yasin Ünal ve ekibi, 30 ay önce alageyiklerin korunması ve yaban hayatının geliştirilmesine yönelik proje başlattı.

ARAŞTIRMANIN SONUCU AÇIKLANDI

TÜBİTAK tarafından desteklenen projede fotokapan gibi birçok yöntemle çalışmalar yapan Yard. Doç. Yasin Ünal ile ekibi, gen merkezi Türkiye olan ve günümüzde sadece Düzlerçamı bölgesinde bulunan alageyikler konusunda önemli bir çalışmayı tamamladı. Çalışmalarını çalıştayla ilgili kamu kurumları yöneticileri ve akademik dünyaya açıklayan Yard. Doç. Dr. Ünal, sahada 302 alageyik tespit ettiklerini aktardı.

BAŞIBOŞ KÖPEKLER ALAGEYİKLER İÇİN TEHLİKELİ

Yard. Doç. Dr. Ünal, alageyiklerin beneklerinde, aynı insan parmak izine benzer, türe özel birtakım faktörler olduğunu belirtti. Her alageyiğin beneğinin kendine has olduğunu kaydeden Yard. Doç. Dr. Ünal, "Habitat tercihleri tanımladık. Sorunlarını değerlendirip önerilerde bulunduk. Alageyiklerin yaşadığı alanda insan faktörü çok fazla. Bölgede piknikler düzenleniyor, aktiviteler çok fazla ve alageyikler bununla yaşamak zorunda kalıyor. İnsan olduğu zaman alageyik ne yapacağını bilemiyor. Başıboş gezen köpekleri alageyikler için en büyük tehlikelerden biri olarak gördük. Köpeklerin alageyikleri kovaladığını ve onlarla beslendiğine şahit olduk dedi.

TEL ÖRGÜLER ALAGEYİKLERİ SIKIŞTIRIYOR

Sadece bu alanda kalan alageyikler için bölgenin bir süre kapatılması gerektiğini kaydeden Yard. Doç. Dr. Ünal, daha sonra çoğalacak bu alageyiklerin daha önce yaşadıkları bölgelere taşınabileceğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ünal, alageyiğin insan faktörü nedeniyle bölgede sıkışmış durumda olduğunu vurgulayarak, "Alageyiğe git başka yerde yaşa diyemeyiz. Habitatı burası. Tel örgüler ve ziraat alanları bölgede çok fazla. Tel örgüler nedeniyle kaçak avcılık sırasında alageyik sıkışıp kaldığı için kaçamıyor. Köpekler alageyikleri kovalarken anne alageyik kaçarken, yavrular tel örgüler nedeniyle sıkışıyor. Köpeklerin de bu yavrulara zarar verdiğini videoda gördük dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Düzlerçamı Yasin Ünal Antalya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title