Haberler

Çavuşoğlu-Silva Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD heyetiyle vize konusunda yapılacak görüşmelere ilişkin, "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD heyetiyle vize konusunda yapılacak görüşmelere ilişkin, "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İşbirliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır." dedi.

Çavuşoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva ile görüşmesinin ardından Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında, mevkidaşıyla görüşmesinde ikili ilişkiler, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri ve bazı önem verdikleri güncel konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını belirtti.

Portekiz ile diplomatik arşiv alanında iş birliğine dair mutabakat zaptı imzaladıklarını ve bu konuda iki bakanlık olarak ileriye yönelik ortak çalışmalar yapacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, "Portekiz bizim için çok önemli bir müttefiktir, Avrupa- Atlantik ekseninde ve siyasi ilişkilerimiz mükemmel düzeydedir. Ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek için çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Silva'nın dün İstanbul'da iş dünyasının temsilcileriyle bir araya geldiğini anlattı. Bazı Portekiz firmalarının Türkiye'de yatırım yapmak istemesinden memnuniyet duyduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, Portekiz'in Türkiye'nin AB üyeliğine her zaman tam destek verdiğini hatırlattı.

Türkiye'de Portekizceye, özellikle Portekiz ve Brezilya'dan gelen futbolculardan kaynaklanan bir sempati olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, mevkidaşına hitaben, "Türk takımlarının Şampiyonlar Ligi ve Avrupa kupalarında Portekiz takımlarıyla karşılaşması da ilginç bir tesadüf. Porto'yu da Beşiktaş olarak yendiğimiz için biz mutluyuz. İnşallah sizi de fazla üzmemişizdir." diye konuştu.

"IKBY yanlış hesap yaptı"

Çavuşoğlu, ABD'den bir heyetin Türkiye'de vize krizine ilişkin temaslarda bulunmasının hatırlatılması üzerine ABD heyetinin Türk Dışişleri, Adalet ve İç İşleri bakanlıklarından oluşan bir heyetle krizin nasıl aşılabileceği ve bundan sonra özellikle bazı konularda nasıl iş birliği yapılacağını değerlendireceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Kabul edeceğimiz, kanunlarımıza, anayasamıza ve egemenliğimize uygun bir şey olduğunda tabii iş birliği yaparız. Ama Türkiye dayatmalara karşı boyun eğmez ya da kabul edemeyeceğimiz şartları da biz başından reddederiz. İş birliğine varız ama Türkiye'de bağımsız bir yargı vardır. Nerede çalışırsa çalışsın, bir kişi suç işliyorsa, mesleği de ne olursa olsun eğer bununla ilgili de deliller varsa hukuki süreç işlemelidir. Buna ne biz karışabiliriz ne de başka bir ülke karışabilir." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, yine de bu konularda bilgi paylaşımı dahil nasıl iş birliği yapılabileceğini değerlendirmekte fayda olduğunu anlattı. Hali hazırda vize konusunun zaten gereksiz bir kriz yarattığını dile getiren Çavuşoğlu, sivil insanların bu konuda cezalandırılmasının doğru olmadığını, diplomasiye de uygun düşmediğini söyledi.

"Ama bizim de ABD'nin aldığı karara bir karşılık vermemiz lazımdı, bu karşılığı da anında verdik." diyen Çavuşoğlu, ancak bu tür lüzumsuz konuların iki müttefik ülkenin gündeminde olmaması gerektiğini, bu konuyu karşılıklı anlayış içinde aşabileceklerini düşündüğünü belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, Irak'taki gelişmelere ilişkin bir soruyu yanıtlarken, "IKBY yanlış hesap yaptı ve tavsiyelerimizi dinlemedi. Oysa biz şu anda karşılaştıkları sorunların olabileceğini kendilerine söylemiştik. Fakat bu hesap tabii Bağdat'tan döndü. Daha fazla kazanım elde edeceğini düşündü, olmadı. Kürtleri birleştireceğini düşündü, tam tersi Irak'ta Kürtleri maalesef böldü. Şu anda büyük bir kaos var, karmaşa var." değerlendirmesinde bulundu.

Erbil ziyareti sırasında Kürt partilerin çoğunluğuyla görüştüklerini ve bunların çoğunun referanduma karşı olduğunu gördüklerini vurgulayan Çavuşoğlu, referandumun geçersizliğinin arazide de anlaşılmaya başladığını söyledi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kerkük, Irak anayasasına göre merkezi hükümete bağlı. Burada bir 'de facto' durum yaratmaya çalıştılar. Kendilerine göre vali atadılar. Kendilerine göre referandumlar yapıyorlar. Esasen anayasaya göre, burası merkezi yönetimin sınırları içinde. Elbette burada meşruiyetin sağlanması doğaldır ama burada yaşayan tüm insanlar da huzur içinde yaşamalı. Önemli olan buraya huzurun gelmesidir. Oldu bittilerin olmamasıdır. Biz her zaman söylüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğünü destekliyoruz, attığımız ve atacağımız adımlarda da Bağdat'ın kendi attığı adımlar ve bizden talepleri her zaman kriterdir, kriter olacaktır. Bağdat'la da temaslarımız devam ediyor."

Kaynak: AA / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Portekiz Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title