Haberler

Kadın Çiftçiler, Şekerbank'ın Desteğiyle Girişimci Oluyor

Program kapsamında projeleri dereceye giren çiftçi kadınlara ödülleri, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'ne özel Ankara'da düzenlenen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ev sahipliğini yaptığı törenle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından verildi.

2015 yılından bu yana yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nabu yıl 16 ilden 1.270 proje katıldı. Birbirinden değerli ve üretime katkı sağlayacak projeler arasından birincilik ödülü Kahramanmaraş'tan Sultan Kaçamaz'ın "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesinin oldu. Şekerbank, 44 projeye toplamda 155 bin TL destek sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı ve Şekerbank'ın desteği ile son üç yıldır sürdürülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında 2017'nin en iyi projeleri ödüllendirildi.

"Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" ödül töreni, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü'ne özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın ev sahipliğini yaptığı törende, kadın çiftçilere ödüllerini Emine Erdoğan verdi.

"KADINLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR İŞ İMKANLARINA KAVUŞMASI ÇOK ÖNEMLİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Kadınlarımız hayatın her alanında, evde, işte, tarlada varlık gösteriyor; birikimlerini ortaya koyuyorlar. Yaptıkları işlerle gurur duyduğumuz nice kadınımız var" dedi.

Emine Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti. "Kadın elinin değdiği her iş, değer kazanıp bereketleniyor. Şu bir gerçek ki, kadınlar yaptıkları işe yüreklerini koyuyorlar. Tarım gibi ülkemizin önemli konularından birinde kadın çalışkanlığının ayrıca çok değerli olduğuna inanıyorum. Tarımdaki istihdamın yarıya yakınını kadınlarımız oluşturuyor. Avrupa'nın en büyük tarımsal gücü olmamızda kadınlarımızın büyük emeği var. Fakat bu emeğin yeterince fark edilmediğini görmek, gerçekten üzüntü verici. Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi programı, bu anlamda kadınların sürdürülebilir iş imkanlarına kavuşması adına son derece önemli bir adımdır."

Projenin sponsoru Şekerbank'ı kutlayan Emine Erdoğan, kadınların güçlendirilmesine hizmet eden bu desteğin diğer kuruluşlara da örnek olması temennisinde bulundu.

"ÇİFTÇİ KADINLAR TOPLUMUN SİGORTASIDIR"

Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni'nde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, girişimci kadınlar başta olmak üzere projeye destek veren Şekerbank'a da teşekkür ederek konuşmasına başladı. "Tarım ve kadın bizim için iki ana değerdir." diyen Fakıbaba, "Tarlada üreten, evini yöneten, ailesini besleyen, çiftçi kadın toplumun sigortasıdır. Çünkü kadınlar üretecek, Anadolu büyüyecek ve Türkiye daha da gelişecektir, güzelleşecektir. Kadın elinin dokunmadığı bir medeniyetin geleceği yoktur" diye konuştu.

Türkiye'nin gelecek planlamalarında tarımın çok büyük bir yeri olduğunu ifade eden Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, "Bu yüzden her köyü, hatta her karış toprağı bir proje ve işletme olarak görüyoruz. Kadın çiftçilerimizi desteklerimizle, projelerimizle ilgili bilgi almaları için en yakınlarındaki Bakanlığımızın kurumlarına bekliyoruz. Bakanlık kapılarımız sonuna kadar kadınlara açıktır" dedi.

"AİLE ÇİFTÇİLİĞİ BANKACILIĞI KAPSAMINDA 82 BİN ÇİFTÇİ AİLESİNE ULAŞTIK"

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, törenin açılışında yaptığı konuşmasında 64 yıl önce sürdürülebilir tarımın ve kırsal kalkınmanın finansmanı için kurulmuş olan Şekerbank'ın bugün de aynı misyonla Türkiye'nin dört bir yanındaki üretenleri desteklediğini belirtti. "Tarım bankacılığı Şekerbank'ın genlerinde var" diyen Taze, "Köyden kente göçü önlemek amacıyla hayata geçirdiğimiz ve bugüne kadar 82 bin çiftçi ailesine ulaştığımız Aile Çiftçiliği Bankacılığı kapsamında kırsaldaki girişimci ve proje üreten kadın çiftçilerimizi destekliyoruz. Kırsal kalkınmaya dayalı sürdürülebilir ekonomik büyüme için çalışmaya ve kırsaldaki kadın girişimcilerimizin projelerini hayat geçirmelerine destek olmaya devam edeceğiz" dedi.

16 İLDEN 1.270 PROJE KATILDI

Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Batman, Bursa, Çorum, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Kars, Manisa, Mersin, Niğde, Osmaniye, Samsun ve Tokat olmak üzere 16 farklı ilden 1.270 kadın çiftçinin projeleriyle katıldığı "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı"nın 2017 yılı birincisi Kahramanmaraş'tan Sultan Kaçamaz oldu. Kaçamaz, bölgede yetişen sumak bitkisinden elde edilen baharatın kullanımına yönelik "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesiyle bu yılın Türkiye birincisi seçildi. Program kapsamında Türkiye ikincilik ödülü Batman'dan "Çıtır Çileğim" projesi ile 26 yaşındaki Lale Basut'a verildi. Programın Türkiye üçüncülük ödülü ise Samsun'dan "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesi ile Ayşe Akkuş'un oldu.

Bu yılın jüri özel ödülü ise Aydın'dan Hafize Altınay'a gitti. Altınay, bölgede üretilen kestanenin işlenmesi için tesis kurulmasını önerdiği "Dağların Ekmeği Ballandı" projesiyle jüri özel ödülünün sahibi oldu.

Şekerbank, program kapsamında seçilen Türkiye birincisi projeye 40 bin TL, ikinci projeye 30 bin TL, üçüncü projeye ise de 25 bin TL destek sağladı. Banka, Jüri Özel Ödülü kapsamındaki projeye ise 20 bin TL destek sunarken, dereceye giremeyen kadınlara da biner TL'lik altın hesabı açtı. "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı" kapsamında son üç yılda toplam 2 bini aşkın proje değerlendirilirken, Şekerbank ödüllendirilen projelere toplamda 350 bin TL finansal destek sağladı.

KADIN ÇİFTÇİLERE UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ

Şekerbank'ın "Aile Çiftçiliği Bankacılığı" kapsamında, kırsal kalkınmayı destekleyerek köyden kente göçü önlemek amacıyla dâhil olduğu program kapsamında, bugüne kadar 2 bini aşkın girişimci kadın çiftçi desteklendi. Programa dahil olan kadın çiftçilere KOSGEB ve İŞKUR iş birliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 4 gün süreli (32 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi.

Kadın çiftçiler eğitimler sonrasında proje geliştirerek programa katıldı. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olabilecek kadın çiftçiler, girişimcilik fikirlerini, özel danışmanlar aracılığıyla projelendirdi.

Eğitimlerin ardından 16 farklı ilde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunularak, her ilin birincilerine ve dereceye giren kadınlara ödülleri bu törenlerde verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsal kalkınmayı desteklemek amacıyla kadınlara yönelik başlatılan program, ilk defa uluslararası platformda da sesini duyurarak 2016 yılı "Avrupa Girişimciliği Teşvik Ödülleri"nde Türkiye'yi Avrupa'da temsil eden iki ulusal projeden biri oldu.

"KAHRAMANMARAŞ'IN SUMAĞIYLA DA ÜNLENMESİNİ İSTİYORUM"

2f52Bu yılın birincisi "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesi ile Kahramanmaraş'tan Sultan Kaçamaz oldu. Evli ve üç çocuk annesi olan Kaçamaz, "Gelenekten Geleceğe Sumak Ekşisi" projesi ile sumak bitkisini tanıtmayı ve bu yolla da bölge ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Kahramanmaraş mutfağında özel bir yere ve öneme sahip sumağın ekşisini üretip pazarlamak için proje geliştiren Kaçamaz, "Sumak, sağlığa faydaları sayılmakla bitmeyecek bir baharat. Bölgenin iklim koşullarına da son derece uygun bir bitkidir. Bunu işleyerek sadece bölgede değil, çevre illerde de satışa sunmak istiyoruz. Bu sayede yöremizin ekonomisine ve kültürel turizmine katkı sağlamayı düşünüyoruz. Dondurması, biberi ve tarhanasıyla meşhur olan Kahramanmaraş'ın sumağıyla da ünlenmesini istiyorum" dedi.

"YETİŞTİRDİĞİM ÇİLEĞİ GÜNEŞ ENERJİSİYLE KURUTUYORUM"

Programa Batman'dan katılan ve 26 yaşında olan Lale Basut, "Çıtır Çileğim" projesiyle ikincilik ödülünün sahibi oldu. Batman'ın Sason ilçesinde doğan Lale Basut, 10 çocuklu, çilek üreterek geçimini sağlayan çiftçi bir ailenin kızı. Basut, halihazırda yetiştirdikleri çilekleri yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi ile kurutuyor. Bu sayede sofralık çileği işleyerek katma değerini artırıyor. Basut, bölgede örnek bir projeye imza atıyor.

Projesiyle birlikte Batman İli Sason İlçesi Çilek Üreticileri Birliği'ne ikinci kadın üye olarak katıldığını belirten Lale Basut, "Bu proje sayesinde sadece sofralık satışı yapılan ürünü katma değerli bir ürün haline getirdik. Çileğin farklı alanlarda kullanımıyla birlikte istihdam alanı da artacak" diye konuştu.

"ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYABİLECEĞİM"

Samsun'da, 1984 yılında doğan üç çocuk annesi Ayşe Akkuş, "Ayşe Hanım'ın Çiftliği" projesiyle üçüncülük ödülünü kazandı. Sahibi olduğu işletmenin kapasitesini artırarak modernize etmek isteyen Akkuş, bu sayede katma değeri yüksek ürünler üretebilecek.

Manda sütünden yoğurt, tereyağı ve peynir çeşitleri üretmek için proje geliştiren Ayşe Akkuş, "İnsan sağlığına faydaları olan manda sütü, manda yoğurdu ve doğal dondurmaya artan bir talep var. Bunun için manda yetiştiriciliğini profesyonel anlamda, modern ahırlarda, daha hijyenik koşullarda devam ettirmek ve az manda ile başladığım bu işte manda sayımı arttırmak, bu işi yapmak isteyenlere rol model olmak istiyorum. Bu sayede kendime, aileme, köyüme ve ülke ekonomisine katkı sağlayabileceğim" dedi.

"BÖLGEDEKİ KADIN ÇİFTÇİLERE DE İŞ OLANAĞI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUM"

Çiftçi bir ailenin kızı olarak 1979 yılında Aydın'da doğan Hafize Altınay, 'Dağların Ekmeği Ballandı' projesiyle jüri özel ödülüne layık görüldü. Evli ve iki çocuk annesi olan Altınay, zeytin, incir ve kestane üretimi yaptıklarını belirtiyor. Bölgede 25 bin ton kestane üretildiğini vurgulayan Altınay, ilçede kestane üretim tesisinin yetersiz olduğunu ve projesini de bu potansiyele dayanarak hazırladığını ifade ediyor.

Kırsal alanda kadın girişimciliğinin ve istihdamının desteklenmesi için üretilen kestanenin katma değerini artırmaya yönelik geliştirdiği proje ile bölge ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediğini belirten Altınay, "Bölgedeki kestane üretimi yüksek olmasına rağmen kestane şekeri yapımı için başka illere gönderiliyor. Proje ile ürettiğimiz kestaneyi işleme olanağına sahip olacağız. Bu sayede bölgedeki kadın çiftçilere de iş olanağı sağlamayı hedefliyorum" dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Kahramanmaraş Şekerbank Türkiye Batman Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title