Haberler

Şırnak Habur'dan İhracat Yapan İşdamları: Irak'taki Kaostan Tüm Ülke Etkilenir

Habur'dan ihracat yapan işdamları: Irak'taki kaostan tüm ülke etkilenirHABUR Sınır Kapısı üzerinden ihracat yapan işadamları, Irak'ta yaşanacak bir kaostan tüm ülkenin etkileneceğini belirterek, ticari anlamda yaşadıkları kaygıları anlattı.

Habur'dan ihracat yapan işdamları: Irak'taki kaostan tüm ülke etkilenir

HABUR Sınır Kapısı üzerinden ihracat yapan işadamları, Irak'ta yaşanacak bir kaostan tüm ülkenin etkileneceğini belirterek, ticari anlamda yaşadıkları kaygıları anlattı. Kuzey Irak'ın kendileri için tek pazar olduğunu belirten işadamı Nihat Bilişik, " Türkiye'deki işadamlarının yaklaşık 5 milyar doları Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı illerde bulunan işadamlarının elindedir. Peşin çalışamadığımız için ticari anlamda güvenlik kaygımız var" dedi.

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin 25 Eylül'de bağımsızlık referandumunun ardından Habur Sınır Kapısı üzerinden ihracat yapan işadamları, ticari anlamda güvenlik kaygısı yaşamaya başladı. İran ve Suriye yerine Irak'taki pazara ortak olan bölgedeki işadamları, referandum sonrası bir haftalık süreçte sınırdaki giriş-çıkışlarda aksama yaşandığı ancak ilerleyen günlerde sınır kapısının tekrar eski işleyişine geri döndüğünü anlattı. Türkiye'deki işadamları, Kuzey Irak'a ihracat yaptıktan sonra peşin para alamadık için mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Türk ihracatçılar, yaklaşık 5 milyar dolar civarında sıcak paranın Kuzey Irak'taki Dohuk, Erbil gibi Kürt şehirlerinde yaşayan Iraklı işadamlarından tahsil edilmeyi beklediklerini açıkladı.

Silopili İşadamı Nihat Bilişik, yıllık 8.5 milyar dolar ihracatın sözkonusu olduğunu belirterek, "Habur Sınır Kapısı ülkemizin can damarıdır. Ülkemizin en büyük kapılarından bir tanesidir. Yaklaşık yıllık 8,5 milyar dolar ihracatımız söz konusudur. Bu rakam küçümsenecek bir rakam değildir. Irak bölgesel Kürt Yönetiminin yaptığı referandumdan dolayı ilk hafta kapımız etkilenmiştir. Günlük bin 200 giriş çıkış yapan kapımız 700'lere kadar düşmüştür. Bir hafta geçtikten sonra bu durum normale döndü. Tekrar sayımızı yakaladık. Bugün günlük bin araç giriş çıkışımız olmaktadır. Yalnız başka pazarımız olmadığından dolayı iş adamlarımızın hemen hemen yüzde 80'i Irak'a çalışmaktadır. Pazarın olmamasından dolayı orda finansal sıkıntılar çekmekteyiz. Paramızı almakta zorlanıyoruz. Peşin çalışmıyoruz. İran ve Suriye pazarlarımız olmuş olsaydı karşı tarafa gebe kalmamış olacaktık. Malımız da peşin satacaktık. Tek pazar olduğu için paramızı almakta zorlanıyoruz. Şuan orda olabilecek bir kaostan biz çok etkileneceğiz. Yani ülke olarak etkileneceğiz. Sanayicimiz etkilenecek, işadamımız, bölge halkı, hepimiz etkileneceğiz. Ticari anlamda güvenlik kaygımız var. Sonuçta yaklaşık şuanda Türkiye'deki işadamlarının yaklaşık 5 milyar doları Irak bölgesel Kürt Yönetimine bağlı illerde bulunan işadamlarının elindedir. Şuanda ticarette bir düşüş ya da yükseliş olmadı. Normal seyrinde devam etmektedir. Tek sıkıntımız finansal anlamdadır. İnşallah hükümetimiz diplomatik yollarla bir çözüme kavuşması için gerekli adımları atacaktır. Bu konuda ekonomi bakanı Nihat Zeybekçi'nde bir beyanı var. 'Irak bizim için önemli bir pazardır. Kapıların kapanması söz konusu değildir' demiştir zaten" dedi.

Kuzey Irak'a yük taşıyan kamyon şoförleri, Kuzey Irak'taki Halil İbrahim Gümrüğü'ne girişte tüm araçların X-Ray cihazına yönlendirildiğini ve sağlık konusunda endişe duyduklarını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Habur Sınır Kapısı Türkiye İran Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title