Haberler

19 Ekim Muhtarlar Günü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Siyaset iktidar olmak için yapılmaz. Siyaset, insana hizmet için, milletin refahı, çocuklarımızın geleceği için yapılır.

Bunu doğru yaparsanız millet size verdiği yetkiyi zaten yenileyecektir." dedi.

19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Ankara Valiliğince "Muhtarlar Buluşması" düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Soylu, İçişleri Bakanlığının, bünyesinde köklü kurumları toplamış ve köklü bir devlet geleneğine sahip bir bakanlık olduğunu söyledi.

Muhtarlık kurumunun 1829'dan itibaren var olduğunu ve bu topraklar üzerindeki ilk idari seçimin 1830'larda muhtarlık seçimleriyle başladığını hatırlatan Soylu, "Demokrasi kültürümüzün ilk basamağı, muhtarlık olmuştur." ifadesini kullandı.

Bir kuruma değer vermenin güzel sözlerle olmayacağını ifade eden Soylu, AK Parti hükümetleri olarak muhtarlarla ilgili 2002'den itibaren birçok yenilik ve iyileştirme yaptıklarını söyledi.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde Muhtarlar Daire Başkanlığını kurmak suretiyle muhtarlar ile Bakanlık arasındaki kurumsal bağı daha da güçlendirdiklerini belirten Soylu, dijital ortamda kurulan ve kısa adı MUBİS olan Muhtar Bilgi Sistemiyle de muhtarların taleplerinin merkeze daha hızlı iletilmesinin yolunun açıldığını vurguladı.

Özlük hakları noktasında yapılan iyileştirmeleri de hatırlatan Soylu, 2002'de 97 lira olan muhtar maaşlarını net bin 503 liraya çıkarttıklarını ve ayrıca 613 lira da SGK prim desteği verdiklerini söyledi. Soylu, bütün bunlara ilaveten, 2015'te yayımlanan genelgeyle 19 Ekim'in Muhtarlar Günü ilan edildiğini belirtti.

AK Parti hükümetinin yerel yönetimlere önem verdiğini ifade eden Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazıları bunu şöyle basit bir denklemle açıklamaya çalışıyorlar.

İşte belediyeler, yerel yönetimler, halka temas eden noktalar. Oralarda iyi olursak, iktidar yolu açılır. Elbette ki böyle bir ilişkinin varlığı inkar edilemez ancak mesele bu kadar basit değildir. Bir kere siyasetin amacı bu kadar basit değildir. AK Parti'nin bu anlayışının kaynağı, hem demokrasinin hem vatandaş memnuniyetinin hem de çocuklarımızın geleceğine ait her şeyin şekillendiği yerin, aslında yerel yönetimler olmasından kaynaklanmaktadır.

Hepimizin çoluk çocuğu var. Bu çocuklar parklarda oynamalıdır. Tertemiz, emniyetli sokaklarda gezmelidir. Modern okullarda okumalıdır. Eğer biz siyaseti vatandaşın memnuniyeti, duası,

çocuklarımızın sağlıklı bir ortamda sağlıklı şekilde yetişmesi için yapıyorsak, bunun yolu elbette ki muhtarlıktan, ilçe belediyesinden, büyükşehir belediyesinden geçmektedir.

Siyaset iktidar olmak için yapılmaz. Siyaset, insana hizmet için, milletin refahı, çocuklarımızın geleceği için yapılır.

Bunu doğru yaparsanız millet size verdiği yetkiyi zaten yenileyecektir."

"Makam sahiplerine 'Allah senden razı olsun' denmiyorsa"

Türkiye'nin birlik ve bütünlüğünün birilerini rahatsız ettiğini ifade eden Soylu, bu kişilerin amaçlarının bu ülkede yaşayanları birbirine düşürmek ve hedeflerinden uzaklaştırmak olduğunu söyledi. Soylu, buna izin verilmeyeceğini, ülkenin her tarafında bu birlikteliği ortaya koyan bir anlayış olduğunu ifade etti.

Devletin kaynaklarını terör örgütüne aktaran belediye başkanlarının görevden alınarak, yerlerine belediye başkan vekillerinin atandığını hatırlatan Soylu, söz konusu belediyelerde yapılan işleri gördükçe gurur duyduğunu söyledi.

Soylu, "İnsanlar makam sahibi insanlara, görevlerinden dolayı 'Allah senden razı olsun' demiyorlarsa veya bunu azaltmaya başlamışlarsa o zaman yapılması gereken bir şeyler vardır demektir ve makam sahibi herkes, bunun gereğinin ne olduğunu gayet iyi bilir." diye konuştu.

Muhtarlığın, hayatın her alanına temas eden bir müessese olduğunun altını çizen Soylu, "Sizler seçimle gelmiş insanlarsınız. ve seçim, demokrasinin en keskin kılıcıdır. Eğer kendinizi muhtar odasına kapatır, evrak, mühür işi olanların yolunu gözleyerek bir sonraki seçime ulaşırsanız biliniz ki millet önünüze kötü bir karne koyacaktır." diye konuştu.

Soylu, konuşmasının sonunda tek tip muhtar kimlik kartlarının hazırlandığını ve yakın zamanda dağıtılacağını söyledi.

Yeni düzenleme talebi

Ankara Valisi Ercan Topaca da vatandaşların her derdini, sıkıntısını çözmek için, gece gündüz çalışan muhtarların, devletin, en ücra köşeye uzanan eli, gözü ve kulağı olduğunu söyledi.

Topaca, muhtarların görev ve yetkilerinin günün şartlarına göre düzenlenmesinin, kamu hizmetlerinin daha etkili ve verimli sunulması açısından faydalı sonuçlar vereceğini dile getirdi.

Muhtarlar adına konuşan Şereflikoçhisar ilçesi Kale Mahallesi Muhtarı Galip Mutlu devlete hizmet verdiklerini belirtti. AK Parti Hükümeti döneminde özlük haklarının iyileştirildiğine işaret eden Mutlu, muhtarlıkların ihtiyaçlarına yönelik yeni düzenlemelerin yapılmasını istedi.

Kaynak: AA / Güncel

İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title