Haberler

Derbide Galatasaray Daha Avantajlı" (2)

EMRE DOĞAN - Eski milli futbolcu Gökhan Zan, Süper Lig'de 22 Ekim Pazar günü oynanacak Galatasaray- Fenerbahçe derbisine ilişkin, "Oyuncuların form grafiği, saha ve taraftar avantajıyla Galatasaray'ın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Futbolculuk kariyerinde Galatasaray ve Beşiktaş ile lig, Türkiye Kupası ve Süper Kupa şampiyonlukları yaşayan Gökhan Zan, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlara dünya derbisi tanımlaması yapan 36 yaşındaki eski milli oyuncu, "Galatasaraylı oyuncuların form grafiği oldukça yüksek. Fenerbahçe'nin de son haftalardaki yükselen performansını göz önünde bulundurursak, keyifli bir karşılaşma olacağını düşünüyorum. Güzel futbolun ve seyir zevkinin yüksek olmasını temenni ediyorum. Karşılaşmanın fair-play içinde geçmesini diliyorum. Maçlar saha içinde kazanılıyor. Derbilerin favorisi olmaz. Oyuncuların form grafiği, saha ve seyirci avantajıyla Galatasaray'ın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Gökhan Zan, 2009-2014 yıllarında formasını giydiği Galatasaray'ın ligin ilk 8 haftasında 7 galibiyet, 1 beraberlik performans sergilemesini beklemediğini belirterek, "Galatasaray, sezon başında tüm transferleri yapamadı. UEFA Avrupa Ligi'nden de sürpriz bir şekilde elendi. Tabii bu bir bahane değil. Ona göre hazırlanılmalıydı. Igor Tudor, genç ve istekli bir teknik adam. Şu an her şey istediği gibi gidiyor. Tudor, iyi teknik direktör olmaya aday. Galatasaray, iyi ve karakterli oyunculardan kurulu bir takım oluşturdu. Bunun için yönetimi de kutluyorum." diye konuştu.

Derbi karşılaşmasında, teknik direktörlerin taktik savaşı vereceğini dile getiren Gökhan Zan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Galatasaray, hücum oynayan ve orta sahası güçlü bir ekip. Devamlı dikine oynayan bir takım hüviyetinde. Sarı-kırmızılıların hücumda kaptıracağı toplar, Fenerbahçeli oyunculara hızlı atak yapabilme imkanı tanıyabilir. Galatasaray, bu yüzden geride sıkıntı yaşayabilir. Mariano, Eboue'den sonra Galatasaray'a transfer edilen en iyi sağ bek. Karakterli, kişilikli ve işini iyi yapan bir oyuncu. Orta sahada oynanan Fernando ve Ndiaye de takıma dinamizm katıyor. Fenerbahçe de yeni bir takım. Valbuena ilk haftalarda tek başına bir şeyler yapmaya çalıştı. Valbuena'nın yükünü alabilecek oyuncular yoktu. Son haftalarda ise takımdaki diğer yabancı oyuncuların performansı artmaya başladı. Giuliano ve Dirar'ın form grafiği yükseldi. İki takımda da önemli oyuncular var. Kolay bir maç olmayacak. Keyifli bir karşılaşma izleyeceğimizi düşünüyorum."

"Galatasaray'ın derbideki en büyük kozu taraftarı"

Gökhan Zan, Türk Telekom Stadı'nın ev sahipliği yapacağı karşılaşmada ev sahibi Galatasaray'ın en büyük kozunun taraftarı olacağını belirtti.

Derbide taraftar faktörünün ön planda olacağını düşünüdüğünü vurgulayan Gökhan Zan, "Galatasaraylı taraftarların, derbide oyuncularla sahadaymış gibi hareket edeceğini düşünüyorum. Galatasaray'ın derbideki en büyük kozu taraftarı olacaktır. Sarı-kırmızılı ekip, taraftarıyla beraber hareket ettiği müddetçe iç sahada kolay kolay maç kaybetmez." değerlendirmesinde bulundu.

"Pasaporta bakmamak lazım"

Türkiye'deki yabancı oyuncu sayısıyla ilgili yaşanan tartışmalara da değinen Gökhan Zan, asıl sıkıntının Türk-yabancı futbolcu ayrımı olmadığını ifade etti.

Futbolun iyi, kaliteli ve yetenekli oyuncularla oynandığını dile getiren Zan, "Pasaporta bakmamak lazım. Sıkıntı, Türk-yabancı oyuncu ayrımı değil. Kaliteli yabancıları Türkiye'ye getirirsek, Türk oyuncuların vizyonu daha fazla gelişir. Ama Türk oyuncuların fazla çalışmadığını düşünüyorum. Gomis, Adebayor, Drogba ve Muslera gibi oyuncular, her zaman antrenman öncesi ve sonrasında çalışıyor. Biz ise, Türk oyuncular olarak bunu yapmayı sevmiyoruz. Kendimizi geliştirmemiz gerek. Genç oyuncuların, böyle isimleri örnek alması lazım. Zihniyet ve yapımızı değiştirmek zorundayız." diye görüş belirtti.

Ülke futbolunun sıkıntılarını doğru teşhis ettikten sonra çözüm aramak gerektiğini kaydeden Gökhan Zan, "Altyapı antrenörlerine 1300-1400 lira maaş veriyoruz ve onlardan 5-10 milyon avroluk oyuncu çıkarmalarını bekliyoruz. Bunu sorgulamamız gerek. Ülke futbolunun sıkıntılarını konuşacaksak, temele inmek zorundayız. Temelimizde sıkıntı var. Önce teşhisi doğru yapmak gerek. Sonra tedavi ederiz. Ondan sonra da futbolcu yetiştirelim." ifadelerini kullandı.

Bu sezon Beşiktaş formasıyla başarılı bir performans ortaya koyan golcü oyuncu Cenk Tosun'un çok çalıştığı için Alvaro Negredo'yu yedek bıraktığına dikkati çeken Zan, "Demek ki çok çalışınca oynayabiliyorsun. Oyuncular rekabete girebilmeli. Yetenekli ve iyi oyuncu oynamalı. Milli takım, sadece Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaşlı oyunculardan kurulu değil. Milli takıma, her kulüpten oyuncu alınabilir. On yılda bir büyük organizasyona gitmekle bu işler yürümüyor. Günü kurtarmamamız lazım. Biz her turnuvaya katılalım ama gerekirse elenelim. Bunları yaparken ise oyuncu yetiştirelim. Sonuca bakmayalım. Altyapı hocalarının gelişimine önem vermeliyiz." şeklinde görüşlerini aktardı.

"Futbolun tüm prensiplerini öğrenmeye çalışıyorum"

Futbolculuk kariyerini 2 sene önce noktalayan Gökhan Zan, antrenörlük eğitimini sürdürdüğünü belirterek şunları kaydetti:

"UEFA A kursunun ilk etabını tamamladım. İkinci etabı da bitirdikten sonra yardımcı antrenörlük yapabilecek seviyeye geleceğim. Yabancı dil ve spor hukuku üzerine eğitim aldım. Futbolun tüm prensiplerini öğrenmeye çalışıyorum. Hollanda İkinci Futbol Ligi ekibi Fortuna Sittard'ın hissedarı oldum. En büyük hedefimiz, her sene genç bir Türk oyuncu transfer etmek. Böylece ülke futboluna hizmet etmeyi planlıyoruz. Çanakkale Dardanelspor'dan 18 yaşındaki Ufukcan Engin'i transfer ettik. Onun ülke futboluna büyük hizmetler vereceğini ve milli takıma kadar yükseleceğini düşünüyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Güncel

Galatasaray Fenerbahçe Gökhan Zan Beşiktaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title