Haberler

Medeniyetler Şurası Başladı

Medeniyetler Şurası başladı

İSTANBUL, (DHA)- BU yıl ilk kez düzenlenen Medeniyetler Şurası başladı. İbn Haldun Üniversitesi (I'HÜ) Medeniyetler İttifakı Enstitüsü (MEDI'T) ve Al-Furqan İslami Miras Vakfı ortaklığında düzenlenen etkinlik 'Medeniyet ve Din' teması ile gerçekleşiyor.

Üniversitenin Başakşehir Yerleşkesinde yapılan Şura; farklı medeniyetlere mensup, 85 akademisyeni bir araya getiriyor. Şura'da, 'Din ve Medeniyet: Dinin Bir Maksadı Olarak Medeniyetin Korunması' başlığı altında 'Osmanlı I'mparatorlug'u ve Modern Türkiye'de Din ve Medeniyet', 'Batı'da Din, Medeniyet ve İslam', ' Afrika ve Asya'da Din ve Medeniyet' konuları masaya yatırılıyor.

Açılış konuşmalarını İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk ve Faslı düşünür ve Uluslararası İslam Alimleri Birliği Üyesi Prof. Dr. Taha Abdurrahman tarafından yapılan etkinlik 22 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. Programda yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Şura'nın resmi açılışında bir konuşma gerçekleştirecek.

'MEDENİYETLER ARASINDA ÇATIŞMA DEĞİL İLETİŞİM İSTİYORUZ'

Programın içeriği ve amaçları hakkında konuşan Rektör Prof. Dr. Recep Şentürk, 'Bütün insanlar medeniyetler çatışmasında bahsederken biz Medeniyetler Şurası ile medeniyetler arasında bir iletişim kurulması, insanlığın ortak sorunlarına iletişimle çözüm üretilmesinin yolunu açmak, buna katkı sağlamak istiyoruz. Bu tabii ki sadece akademisyenlerle olacak bir şey değil ama biz bunun önünü açmayı hedefliyoruz. Şu anda dünyamızdaki en büyük tehlike bu medeniyetlerin, dinlerin ve kültürlerin çatışması. Özellikle Orta Doğu ve Balkanlara baktığımızda bu farklılıkların doğurduğu fay hatları harekete geçmiş durumda. Bizim burada vermek istediğimiz mesaj medeniyetler arasında güzel bir iletişim organize edebilirsek medeniyetler çatışmasını ve şu anda dünyayı tehdit eden birçok çatışmayı engelleyebiliriz. Özellikle dinin medeniyetler çatışmasına bir araç olarak kullanılmaması gerektiğini mesajını vermek istiyoruz." diye konuştu.

GELECEK SENENİN KONUSU 'TEKNOLOJİ VE MEDENİYET'

Şura'nın teması hakkında da konuşan Prof. Şentürk, 'İlk senenin konusu olarak din ve medeniyet ilişkisini seçtik. Çünkü bu tartışmalı bir konu. 'Din, medeniyetin ilerlemesine engel midir" gibi tartışmalı konular var. Bu ilişkiyi bu bağlamda somut sorunlar üzerinden ele almış olacağız. Din ve medeniyet ilişkisi çevreye, iletişime, siyasete, tıbba nasıl etki ediyor bunları konuşacağız. Geleneksel sempozyum gibi değil daha çok istişare formatında bunu gerçekleştireceğiz. Sonunda da bir bildiri yayınlayacağız. Bunu her yıl yapmayı planlıyoruz. Önümüzdeki sene konumuz 'teknoloji ve medeniyet' ilişkisi, bir sonraki yıl 'medya ve medeniyet' ilişkisi üzerine olacak. İnsanlığın ortak sorunlarına çözüm yolları geliştirme konusunda farklı medeniyetlerden önde gelen düşünürleri, karar mekanizmasında yer alan insanları bir araya getirmek istiyoruz. Çünkü küreselleşen dünyamızda artık bir medeniyetin tek başına sorunlarını çözmesi imkansız, iş birliği zorunlu.? dedi.

'DÜNYANIN HER YERİNDEN ÖĞRENCİMİZ VAR'

Etkinliğin düzenleme Kurulu Başkanı ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü Genel Sekreteri Vahdettin Işık, sempozyum çerçevesinde hem bölgesel ve tarihi konuların konuşulacağı oturumlar hem de tematik oturumlara yer vereceklerini belirtti. Şura'ya davet konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Işık, 'Bu etkinliği belki bir başlangıç olarak düşünmemiz lazım. Ama bundan sonra daha uzun vadeli bir süreç bizi bekliyor. Biz öğrenci ve hocalarımızla zaten harmanlanmış bir profile sahibiz. Mesela Amerika'dan ders vermek için gelen öğretim görevlilerimiz var. Avrupa'nın hemen her coğrafyasından, Amerika'dan, Çin'den, Rusya'dan, Kafkaslardan, Afrika'dan ve Asya'nın hemen hemen her bölgesinden öğrencilerimiz var. Bu anlamda biz gerçekten iyi bir platformuz.' dedi.,

(FOTOĞRAFLI)

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Recep Şentürk İstanbul Afrika Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title