Haberler

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının madencilik sektörüne yönelik maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Muhalefet milletvekilleri, "Çevresel etki değerlendirmesi işlemleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak. Diğer izinlere ilişkin işlemler de ilgili bakanlıklarca, çevresel etki değerlendirmesi sürecinde en geç 3 ay içinde bitirilecek. Aksi halde başvurularla ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak." maddesine eleştiriler yöneltti.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve sorumluluklarının kanunla belirlendiğini, kamu kurumlarına verilen görevin belirlenen sürede yerine getirilmemesi halinde, verilen sürelerle ilgili düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bunun için de katkıda bulunacak kuruluşlar için zorlayıcı hükümler getirilebileceğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, doğanın asla affetmeyeceğini, böyle bir vebalin altına kimsenin girmemesi gerektiğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, bu düzenlemeyle milli iradenin yok edildiğini, bunun akla ve mantığa uygun yerinin bulunmadığını savunarak, "Bu maddenin tasarıda kalması, millet için değil, rant için çalıştığınızın göstergesi." dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da bu düzenlemeyi, "ahlaksız bir teklif" olarak nitelendirmesine iktidarın itiraz etmesi üzerine, bunun "art niyetli" bir teklif olduğunu savundu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, raporların iletilmesinde kurumlar arasında sıkıntı olup olmadığını sorarak, art niyetli bir tutum varsa, bununla ilgili düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. Kalaycı, bu maddeyi kabul edemeyeceklerini kaydetti.

AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan, düzenlemenin, bürokrasiyi hızlandırmak açısından getirildiğini, gündeme getirilmesinin doğru olduğunu, ahlaksız, art niyetli bir teklif olmadığını belirtti.

Arslan, maddenin, yatırımcının mevcut sorununa çözüm arayışına yönelik olduğunu dile getirerek, bir sorun bulunduğunu, çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yatırımcı başvurduktan sonra uzun süre beklediğine işaret eden Arslan, kamu kurumlarının olumlu-olumsuz cevap vereceğini ancak cevabın uzadığını söyledi.

Arslan, "Bunlar normal, kendi işlemi içinde bile gecikmeye neden oluyor. Bu tür meselelerde bir haftada cevap verilecek evrak olduğu gibi 3 ay, 6 ay incelenmesi gereken evrak da oluyor. 3 ay süre gerçekten yeterli değil. Bu sürenin artırılması, 4,5 ay gibi bir süre olması daha mantıklı." dedi.

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, yatırımcının önünün bürokrasiyle kesildiğini dile getirerek, 2007'de İzmir Limanı'nın özelleştirilmesine yönelik ihale yapıldığını, Danıştayın bununla ilgili görüşünü ancak 29 ay sonra verdiğini, ihaleyi kazanan firmanın teminatını da yakarak bu alımdan vazgeçtiğini anlattı.

"Yan gelip yatalım, görüş bildirmeyelim maddesi değil"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Olumlu görüş sayılır" ibaresinin, ÇED raporu için olmadığını, ÇED raporu hazırlanması sırasında kurumlardan istenen idari görüş olduğunu belirtti.

Bu düzenlemenin ihtiyaca uygun olduğunu ve zorunluluktan kaynaklandığını belirten Ağbal, "İşlerin yürümesi için mutlak suretle gerekli." dedi.

Ağbal, bürokrasinin, o görüşü 3 ay içinde vereceğini vurgulayarak, olumsuz olduğu ortaya çıkarsa TCK'nın amir hükümlerinin belli olduğunu söyledi. Ağbal, devlet memuru, kendisine verilen görevi kanunda belirtilen sürede yerine getirmez, zarar doğarsa bunun talep edileceğini belirterek, "(Bu madde çıktı, yan gelip yatalım, görüş bildirmeye gerek yok, görüş gönderip başımızı belaya mı sokacaksınız?) maddesi değil. Tam tersine. Çözüm makamıyız, çözüm üretmek zorundayız. Maden ruhsatlarını bekletemeyiz." ifadelerini kullandı.

Madde ne getiriyor

Daha sonra AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş tarafından verilen önerge doğrultusunda, "Çevresel etki değerlendirmesi işlemleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, diğer izinlere ilişkin işlemler de ilgili bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca çevresel etki değerlendirmesi sürecinde en geç 3 ay içinde bitirilecek. Aksi takdirde çevresel etki değerlendirmesi ve diğer izin başvurularıyla ile ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak, Genel Müdürlük tarafından buna göre işlem yapılacak." maddesine yeni bir fıkra eklendi.

Buna göre, ilgili bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca 3 ay içinde sonuçlandırılmayan diğer izin başvurularıyla ilgili olumlu karar verilmiş sayılacak. Genel Müdürlük tarafından buna göre işlem yapılacak.

Önergenin kabulünden sonra toplantıya kısa süre ara verildi. Aranın ardından söz konusu madde, daha sonra görüşülmek üzere oylanmadı.

Kaynak: AA / Politika

Mikail Arslan Naci Ağbal Ak Parti İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Talat Halefoğlu kimdir? Memleket Partisi Bilecik Bozüyük Belediye Başkan Adayı Talat Halefoğlu Kaç yaşında, nereli? Büyükçekmece Belediyesi hangi parti? Büyükçekmece Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Kızılcık Şerbeti Giray kim, gerçek adı ne? Kaan Taşaner kimdir, kaç yaşında? Yekta Faik Yılmaz kimdir? Memleket Partisi Artvin Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Yekta Faik Yılmaz Kaç yaşında, nereli? Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kimdir? Zafer Partisi Isparta- Merkez Belediye Başkan adayı Gökmen Hakkı Gökmenoğlu kaç yaşında, nereli? Kızılcık Şerbeti full HD bölüm izle! Kızılcık Şerbeti 57. bölüm tek parça izle! Kızılcık Şerbeti son bölüm neler oldu? Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title