Haberler

Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı"

Erzurum'da Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından düzenlenen "Çocuk İstismarının Nedenleri ve Koruyucu Önlemler Çalıştayı" başladı.

Atatürk Üniversitesi Mavi Salon'da düzenlenen çalıştayda, istismara uğrayan çocukların daha çok fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı dile getirildi ve bunların hukuksal boyutları üzerinde duruldu.

Açılış konuşmasını yapan KADEM Erzurum İl Temsilcisi Fatime Alkan, Türkiye'nin toplumsal sorunlarından çocuk istismarı konusu üzerinde önemle durulması gerektiğini belirterek çalıştaya katılanlara teşekkür etti.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da geleceğin teminatı çocuklar için yapılan çalıştaya katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Taşkesenlioğlu, çocuğun istismarını ortadan kaldırmak için hükümetin önemli işler yaptığını anımsatarak, "Çocuğun ihmali ve istismarını ortadan kaldırmak için özellikle aileden kaynaklanan ihmali ortadan kaldırmak amacıyla 15 yıldır topyekun bir kalkınma programı başlattık." dedi.

Çocuğu güçlendirmenin yolunun, ailenin güçlenmesinden geçtiğine dikkati çeken Taşkesenlioğlu şöyle konuştu:

"Bir aile güçlendirdiğiniz takdirde çocuğu da güçlendirmiş olursunuz. O yüzden gayrisafi milli hasılanın artırılmasını sağladık ve kişi başı 3 bin 200 dolar olan milli geliri 11 bin dolara çıkardık. Bunun en önemli yansıması da çocuk üzerinde olacak çünkü çocuğun yaşantısına etki eden olumsuzlukların ortadan kaldırılması lazımdı."

Taşkesenlioğlu, devletin gerçekleştirdiği iyileştirmelerin yanında halkın da çocuk istismarına duyarlı davranması gerektiğini vurgularak, şunları kaydetti:

"Eğitim hizmetlerini artırdık ama söz konusu çocuk istismarına geldiğinde orada durup insanlığımızı sorgulamamız gerekiyor. Bu yasalarla sadece insanların davranışlarına ket vurabilirsiniz ama ebeveynler olarak bizden sonraki nesillerin bu tür şeyleri yaşamaması için kendi yetiştirdiğimiz çocuğa şimdiden eğitim vermemiz gerekiyor."

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise çocuklar için yapılan çalıştaydan dolayı KADEM yetkililerine teşekkür ederek, üniversite olarak bu tür programlara desteklerinin devam edeceğini söyledi.

Çomaklı, çocuk istismarının temelinde birçok ihmalin yattığını belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dünya Sağlık Örgütünün tanımına göre çocuğa bakmakla yükümlü olan kişinin gelişimi için gerekli ihtiyaçların karşılanmaması çocuk istismarına da neden olabiliyor. Bu yüzden üniversitelerin toplum üzerindeki görevlerinden biri de gelecek kuşaklar için üstlendiği prensiplerin farkındalığını sağlamaktır. Bu toplum bizden rol modellik bekliyor. Çocuk istismarındaki sorumluluğu sadece bir kuruma yüklememek gerekir. Bu bütün kurumların bir görevidir ve bu sorun bir sosyal sorumluluktur."

Konuşmaların ardından çalıştaya katılan İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şevki Sözen, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Sosyal Pediatri Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Ulukol ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Erzurum Adli Tıp Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Gök çocuk istismarında yaşanan vakalar, ailelerin istismardaki rolü ve hukuki çözümleri konulu sunum yaptı.

Çalıştay yarın da devam edecek.

Kaynak: AA / Güncel

Zehra Taşkesenlioğlu Atatürk Üniversitesi Türkiye Erzurum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title