Haberler

Sivas - Engellilerin 'Profesör' Dedesi

Engellilerin 'profesör' dedesiSİVAS Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, kentteki engellilerin tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyor.

Engellilerin 'profesör' dedesi

SİVAS Cumhuriyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı, kentteki engellilerin tüm ihtiyaçlarıyla yakından ilgileniyor. Engellilerin eğitimine yönelik bir çok faaliyete bizzat öncülük eden Toparlı'ya engelli çocuklar 'Dede' diye hitap ediyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi 62 yaşındaki Prof.Dr. Recep Toparlı, 2016 yılında kendi öncülüğünde kurulan Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimi (CENGEL) ile kentte yaşayan engellilere destek olarak ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. Birim bünyesinde yapılan bir çok etkinliğin öncülüğünü yapan Prof.Dr. Toparlı, büyük küçük tüm engellilerle yakından ilgileniyor. Hem üniversitede hem de şehirde bir çok faaliyet başlatan Toparlı, eğitime yönelik düzenlediği kurslarla engellilere yardımcı oluyor. Toparlı, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile de işbirliği içinde çalışıyor. Toparlı ayrıca üniversite bünyesinde kurduğu birimin de koordinatörlüğünü yapıyor. CENGEL kapsamında engellilere kabartma yazı kursu, bilgisayar kursu, engelli rehberi uygulaması, engellilerin imece usulü yardımlaşması, sağlık taramaları, işaret dili kursu, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) kursu ve işitme engelli ailelerin çocuklarına eğitim desteği gibi faaliyetler yapılıyor.

"ENGEL HAYATIN BİR GERÇEĞİDİR"

Engelli olmanın ve engelin hayatın bir gerçeği olduğunu söyleyen, CENGEL Koordinatörü Prof. Dr. Recep Toparlı, "Sağlıklı insanlar olduğu gibi onlarca engelli insanımız da var. Bunlar bizlerden yardım falan istemiyorlar. Bunlar sadece kendilerine destek olunmasını, engel olunmamasını istiyorlar. Hepimizin bir engelli adayı olduğunu söylemeye gerek yok. Bir dakika sonra ne yapacağımızı, nasıl olacağımızı Allah bilir. Önemli olan bu insanların dertlerine derman olmak, onlara yardımcı olmaktır. Ama sadece konuşmakla değil, bizzat etkinliğin içine sokarak onlara her türlü maddi ve manevi desteği vererek yapmak istiyorduk. Cumhuriyet Üniversitesi'nde CENGEL adında bir birim kurduk. Bu CENGEL üniversitemizdeki hem akademik personelin, hem idari personelin hem de öğrencilerin dertleriyle ilgilenmek için kuruldu. Engelsiz bir üniversite istiyoruz. Engelsiz bir üniversite için de CENGEL lazımdı. Biz kurduk ve şu anda bir yılımızı doldurduk. Her fakültede ve yüksek okulda bizim bir temsilcimiz olacak ve onlar vasıtasıyla bu öğrencilerimizi taratacağız. İhtiyaçlarını soracağız. Bizden ne istiyorlar, onu tespit edeceğiz. Engelsiz bir üniversite için çalışacağız." dedi.

"BU BİR HİZMET MESELESİDİR"

Prof.Dr. Toparlı, kurulduğu günden bu zamana kadar CENGEL bünyesinde yapılan etkinlik ve faaliyetleri de anlattı. İşitme engelli anne ve babanın işiten çocuklarına yönelik eğitim kurslarından bahseden Toparlı şunları söyledi:

" Türkiye'de ilk kez yapılıyor. Amacı, işitme engelli anne ve babanın işiten ve konuşan çocuklarına derslerine yardımcı olmak, onlara takviye etmek ve hayata hazırlamaktır. Burada gönüllü 4 hocamızla birlikte bu işi yapıyoruz. Öğrencilerimiz bundan gayet memnun. Bu yaptığımız çalışmalardan sadece bir tanesi. Yine işitme engelliler için Cuma günleri Selimağa Camisinde vaaz ve hutbeyi işaret diliyle tercüme ettiriyoruz. Böylece o insanların kıldıkları namazdan ve dinleyemedikleri vaazdan bir derece olsun nasiplenmesini istiyoruz. Biz engelli kardeşlerimizle bayramlaşma törenleri yapıyoruz. İftar törenleri yapıyoruz. Engelli kardeşlerimizle imece usulü yardımlaşmalarımız var. Engelliler kendi aralarında para toplayıp bir başka engelliye yardımda bulunuyorlar. Bütün bunlar Türkiye'de yapılan ilk işlerden birisidir. Ayrıca üniversitemiz ve şehrimizde görme engelliler için kurslar açıyoruz. İşitme engelliler için işaret dili kursu açıyoruz. Bu işler o kadar zor değil, bu işler gönül işidir. Bu bir hizmet meselesidir. Bu insanlara yardımcı olmak meselesidir. Üniversite olarak daha bir çok işler yapacağımıza inanıyorum. Diğer yandan engelli personelimiz özel araçla sabah evlerinden alınıyor ve tekrar akşam evlerine bırakılıyorlar. Böylece bu insanları hayata küstürmeden, hayatın içine sokmak istiyoruz. Önümüzde Mevlit Kandili var. Kandilde program düzenleyecekler ve kendileri okuyacaklar. Daha sonra engelliler haftasında bütün Sivas'ı kapsayacak şekilde bir etkinlik yapacağız. İşitme engelliler halay çekecekler. Ayrıca Sivas'ın yetiştirdiği Bitirim Zeki orada konser verecek. Kısaca şunu söylemek istiyorum. Biz laf değil iş üretiyoruz."

"ONLARLA VAKİT GEÇİRMEK MUTLULUK VERİCİ"

Engelli vatandaşların problemlerini çözmeye çalıştıklarını söyleyen Toparlı, "Biz bizzat engellilerin hemdert olarak problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Onun için bana 'dede' diyorlar. Onlarla bir dakika geçirmek bana mutluluk veriyor. Her dertleriyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Görme engelliler, işitme engelliler ve bedensel engellilerle işbirliği içindeyiz. Yakında bir başka etkinlikte tekerlekli sandalye dağıtacağız. Bunlar tamamen bir gönül işidir. Engelli kardeşlerimize biz acımıyoruz. Onları biz kardeş kabul ediyoruz. Onlar da hayatın bir gerçeğidir. Biz onlarla her zaman el ele vermeye devam ediyoruz." dedi.

'REHBERCİK' EĞİTİMİ

Engellilerin kendileri kadar, her hangi bir engeli olmayan çocuklarını da hayata hazırladıklarını, eğitimlerine katkı sağladıklarını ifade eden Prof.Dr. Toparlı şunları dile getirdi: "Bu gördüğünüz çocukların hepsi işitme engelli anne ile babanın işiten ve konuşan minicik yavrularıdır. İngilizce de bunlara CODA deniliyordu. Ben ayrıca eski Türk Dil Kurumu üyesi olduğum için ben bunlara 'rehbercik' denilmesini istedim. Buradaki 'cik' eki aslında küçültme yapmıyor. Mehmetçik gibi büyük bir anlam ifade ediyor. Bu çocuklar hayatları boyunca anne ve babalarını omuzlarında taşıyorlar. Her zaman onlara yardımcı oluyorlar. Bir işitme engellinin çocuğu oluyor. Dram orada başlıyor. Bu çocuğun ağladığını anneye babaya kim haber verecek. Teknoloji gelişti ama yine de insanların bazen uykuları çok derin olduğu için sorun olabiliyor. Bana göre bunların anneleri babaları kahraman bu iki üç sene o çocuğun ağzını gözlüyorlar. 2,5-3 yaşından sonra bu çocuklar anne ve babalarının engelli olduğunu kabullenmeye başlıyorlar. Bu da çok zordur. Akşamları anne ve babalar çocuklarına güzel güzel derslerini yaptırıyorlar. Peki bu çocuklara kim yaptıracak. Bu çocuklara da Sivas Belediyesi ve Cumhuriyet Üniversitesi geçen yıl sahip çıktı. Fedakar hocalarımızla biz bu işi herhangi bir ücret olmadan yaptık. Bu çocuklarımıza üniversitenin bütün imkanlarını getiriyoruz. Bu çocuklar bizim bir parçamız oldu. Bu çocuklar hayatlarından çok mutlulular. Sıkıntı içindeydiler. Eğer biz bu çocuklara bir nebze yardımcı oluyorsak ne mutlu bize ve bu uygulamanın Türkiye'de ilk olduğunu da belirtmek istiyorum." İşitme engelli anne ve babaların kurs gören çocukları ise uygulanan çalışmalardan memnunluk duyduklarını belirterek "Recep dedeyi çok seviyoruz" diye konuştular.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Türkiye KPSS Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title