Haberler

İsrail Askerlerinden Batı Şeria'daki Gösteriye Müdahale

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Kafr Kaddum kasabasında yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri faaliyetlerini protesto etmek için düzenlenen yürüyüşe müdahale etti.

Kafr Kadum Halk Direnişi Koordinatörü Murad Şitevi, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail askerlerinin, Filistinlilerin ve yabancı insan hakları aktivistlerinin katıldığı yürüyüşe plastik mermiyle müdahale ettiğini ancak yaralan olmadığını söyledi.

Şitevi, askerlerin müdahalesine lastik yakarak ve taş atarak karşılık veren Filistinlilerin, İsrail'in ihlallerini kınayan sloganlar attığını belirtti.

İsrail ordusu, Kafr Kaddum köyüne giden ana yolu 14 yıldır kapalı tutuyor.

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın ardından İsrail yönetimi, 2002 yılında "güvenlik" gerekçesiyle işgal altındaki Batı Şeria ile İsrail arasına Ayrım Duvarı inşasına başlamıştı. Ayrım Duvarı nedeniyle Batı Şeria'daki üç milyona yakın Filistinli işgal altındaki Doğu Kudüs ve İsrail'e geçiş yapamıyor.

Ayrım Duvarı ve yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her cuma günü düzenlenen gösterilere İsrail askerleri gerçek, plastik mermi, göz yaşartıcı gaz ve tazyikli atık suyla müdahale ediyor.

İsrail'in 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da yaklaşık yarım milyon, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, buralardaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı illegal kabul ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Batı Şeria İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title