Haberler

Lavrov'dan "Suriye Halkları Kongresi" Açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov,

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan "Suriye Halkları Kongresi"nde Suriye toplumunun tüm kesimlerinin en kapsayıcı şekilde temsil edilmesi gerektiğini belirtti.

Lavrov, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı Elmar Memmedyarov'la görüştü. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştiren Memmedyarov ve Lavrov daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Lavrov, basın toplantısında, dün Antalya'da Astana sürecinin garantörleri olan İran, Türkiye ve Rusya dışişleri bakanları olarak, Rusya'da yapılması planlanan "Suriye Halkları Kongresi"ni de müzakere ettiklerini söyledi.

Konuyla ilgili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye sunulmak üzere rapor hazırladıklarını bildiren Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suriye Halkları Kongresi'nin hangi yapıda olacağına üç ülkenin cumhurbaşkanı karar verecek. Kongreye kimin davet edileceğine gelince ise biz bu konuda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin kararına, Cenevre'de alınan karara, Astana sürecinde kabul edilen karara göre hareket edeceğiz. Hem hükümet hem de muhalefetten en kapsayıcı şekilde katılım olması gerekir. Bu diyaloğun kurulması için en önemli adımlardan biri Astana sürecinde atıldı. Çünkü silahlı muhalifler de ilk kez bu sürece katılmıştı. Astana süreci, Suriye krizinin çözümünde bu yönüyle anahtar rol oynamıştır. Suriye Halkları Kongresi'nde Suriye toplumunun tüm kesimleri en kapsayıcı şekilde temsil edilmelidir."

Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecinin de AGİT Minsk Grubu kapsamında devam ettiğini hatırlatan Lavrov, şunları kaydetti:

"Masada bazı çözüm önerileri var. Bu önerilerden her iki tarafı da memnun edecek maddeleri bir araya getirmek çok zor. Çünkü taraflar arasında denge bozuluyor. Fakat diplomasinin her iki tarafı memnun edecek ve süreci doğru yönde ilerletecek çözümler bulacak güçte olduğuna inanıyorum."

Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizma önerisi

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov da Azerbaycan'ın komşu ülkelerle hayata geçirdiği üçlü mekanizmaların faydalı olduğunu söyledi.

Memmedyarov, "Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizması da konuşulabilir. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu faaliyete başladı. Rusya da kendi yüklerini bu koridor aracılığıyla gönderebilir." dedi.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecine de değinen Memmedyarov, çözüm için Ermenistan ordusunun işgal altındaki toprakları boşaltmasının şart olduğunu vurguladı.

Toplantıda, Rusya ve Azerbaycan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yıl dönümü dolayısıyla basılan ilk gün zarfı bakanlarca imzalandı ve mühürlendi.

Lavrov'dan Rus çocukları kurtarırken hayatını kaybeden Azerbaycanlı gence madalya

Lavrov, 10 Temmuz 2013'te Rusya'da nehirde boğulmak üzere olan iki çocuğu kurtaran fakat kendisi boğulan Salam Nağıyev'in babasına madalya verdi.

Lavrov, Azerbaycan temaslarının ardından Erivan'a gidecek, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan'la görüşecek.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Suriye Soçi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title