Haberler

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Güney Kıbrıs'ta

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Güney Kıbrıs Rum kesimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüştü.

Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Sisi, Anastasiadis tarafından Başkanlık Sarayı'nda resmi törenle karşıladı. Askeri tören birliğini selamlayan Sisi, daha sonra eski Rum lideri Makarios'un anıtına çelenk koydu.

Yaklaşık iki saat süren görüşme boyunca, iki askeri helikopterin de desteğiyle yoğun güvenlik önlemi alındı.

Anastasiadis görüşme sonrası ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Mısır ile Güney Kıbrıs'ın ortak derin tarihi ilişkileri bulunduğunu belirterek, Mısır Cumhurbaşkanı'nın ziyaretini tarihi bir ziyaret olarak nitelendirdi.

Ziyaretin, yarın gerçekleştirilecek 5. Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır üçlü liderler zirve toplantısında ilişkileri derinleştirme ve geliştirme konusundaki kararlılığın açık göstergesi olduğunu aktaran Anastasiadis, "Görüşmede, halklarımızın refahına yönelik ikili ilişkilerimiz ile uluslararası kuruluşlar nezdinde ortak faaliyetlerimizi onayladık." diye konuştu.

"Ortak faaliyetler yapma konusunda anlaştık"

Anastasiadis, yapıcı görüşmeler sonucunda iki ülke arasında çeşitli işbirliği mutabakatları imzalanmasını kararlaştırıldığına işaret ederek, "Sisi ile bölgemizde önemli hidrokarbon yatakları keşfedilmesinin Güney Kıbrıs ile Mısır arasındaki ilişkilerin daha da derinleştirilmesine bulunmaz fırsat oluşturduğu konusunda görüş birliğine vardık. Uluslararası pazar şartlarını da göz önünde bulundurarak, Mısır ve Rum halklarının yararına olacak biçimde ortak faaliyetler yapma konusunda anlaştık." ifadesini kullandı.

Mısır ve Güney Kıbrıs arasında Akdeniz bölgesinde enerji konusundaki işbirliğinin Birleşmiş Milletlerin (BM) deniz hukuku sözleşmesine dayandığını iddia eden Anastasiadis, bölgede yeni hidrokarbon yataklarının keşfedilmesinin, Doğu Akdeniz'e daha geniş işbirliği, barış ve istikrar getirmesini temenni ettiğini bildirdi.

Anastasiadis, Sisi ile Lübnan'daki gelişmeleri de ele aldıklarını belirterek, bu konuda Mısır'ın çabalarının olumlu sonuç vermesini umduklarını ve katkı vermeye hazır oldukları söyledi.

Kıbrıs müzakereleri

Rum lider Anastasiadis, Kıbrıs müzakereleri kapsamında temmuz ayında İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansının başarısızlıkla sonuçlanmasına "Türkiye'nin adadaki garanti ve müdahale haklarını sürdürme konusundaki ısrarının" neden olduğunu öne sürdü.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de iki ülke arasında uzun yıllara dayanan iyi ilişkiler bulunduğuna işaret ederek, iki ülke arasında özellikle enerji alanında yatırımların olduğuna dikkati çekti.

Sisi, "Bu konudaki işbirliğinin geliştirilmesi için çabalarımız devam edecek. Enerji yataklarındaki stoklar çok önemli boyutta. Bu bölge halklarına yarar sağlayacaktır. Akdeniz'deki yeni keşifler, Mısır'ın uluslararası alandaki konumunu güçlendirecek. Avrupa kıtasının enerji çeşitliliği konusundaki çalışmalarına katkı sağlayabilir." dedi.

BM kararları ve federasyon temelinde Ada'nın yeniden birleşmesi konusundaki çabaları desteklediğini belirten Sisi, Kıbrıs sorunun çözümü konusunda uluslararası toplumun bir değerlendirme yapmasını istedi.

Rum lider Anastasiadis, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras 5'incisi düzenlenecek "Güney Kıbrıs, Yunanistan, Mısır" üçlü liderler zirvesinde yarın bir araya gelecekler.

Kaynak: AA / Güncel

Nikos Anastasiadis Güney Kıbrıs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title