Haberler

    Sahte Sigortalılıkta İşletmelere ve Çalışanlara Verilen Cezalar Artıyor

    Sahte Sigortalılık hem ülke ekonomisine hem de sigorta sistemine verdiği zararlarla gelecekte emekli olması muhtemel çalışanları tehdit ettiği gibi aynı zamanda işveren açısından da oldukça sıkıntı bir süreç olarak dikkat çekiyor.

    Sahte Sigortalılık hem ülke ekonomisine hem de sigorta sistemine verdiği zararlarla gelecekte emekli olması muhtemel çalışanları tehdit ettiği gibi aynı zamanda işveren açısından da oldukça sıkıntı bir süreç olarak dikkat çekiyor.

    Tüm bunların yanında kanun dışı bir uygulama olarak bir suç durumunu da ortaya çıkartmış oluyor. Yazımızda da özellikle hem çalışan hem de işveren tarafında sahte sigortalılığın etkilerine değiniyoruz.

    Sahte Sigortalılık Şikayetlerinde Büyük Artış

    Son dönemde sahte sigortalılık sahte sigortacılık konusunda gelen şikayetler artmış durumda.  Sahte sigortalılığın günümüzde pek çok türleri bulunmaktadır. Ancak son dönemde yaygınlaşan ve sık başvurulan örneklerden bir tanesi de bir kişiyi çalışmadığı halde bir yerden sigortalı gösteriliyorsa bunu sahte sigortalılık içerisinde değerlendiriliyor ve Kanunen de bu durum legal olmayan bir yol ve yöntem olarak değerlendiriliyor.

    Diğer yandan bazen dolandırıcılar özellikle emeklilik için prim günü yetmeyen kişilere ulaşarak ayda 250 350 Türk lirası karşılığında kişilerin hassas yönlerini sömürerek emeklilik vaadinde bulunuyorlar. Yine yukarıda belirttiğimiz gibi bu tür sahteciliğin son dönemde artarak devam ettiği Gözlemleniyor.

    Bir Çalışanın Sigortalı Gösterilmesi Örneği

    Bugün itibariyle bir kişinin bir iş yerinden sigortalı gösterilmesi halinde işverenin ödemesi gereken prim miktarı eğer işveren 5 puan indirimden yararlanıyorsa en az 311 TL yani asgari ücret üzerinden gösterirseniz en az 311 TL bu rakam işverenin yararlandığı teşviklere göre azalabiliyor. Ancak 250 TL ödeyerek sigortalı yapılacağı vaadinde bulunulan ve bunun sonucunda bu kişilerden alınan paralar dolandırıcılar tarafından devlete yatırılmadığı için bu kişilerin ödedikleri paralar boşa gidiyor. Yani burada ciddi bir dolandırıcılık yani kanunsuz bir işlem yapıldığı ortaya çıkmış oluyor.

    Dolayısıyla emeklilik sürelerinin yaklaştığı kişilerin bu tür dolandırıcılara dikkat etmesi özellikle mevcut rakamların altında bir vaatte bulunan kişilere itibar edilmemesi gerekiyor. Nitekim sahte sigortalılık ve bu şekilde yapılan dolandırıcılıklar son dönemde çok arttı.

    SGK bu konuda denetimlerini öteden beri sıkılaştırmaya başlamıştı gelen ihbar sayılarının artmasıyla birlikte Bugünlerde denetimler daha da sıkılaşmaya başladı.

    Sahte Sigortalılık Tespit Edilirse ne Olur?

    Eğer SGK bir kişinin sahte sigortalı olduğunu tespit ederse ilk önce bu sigortalılık iptal ediliyor. Bu sürelere ilişkin ödenen primler de aynı şekilde kanunsuz bir işlem olması sebebiyle iptal ediliyor ve iade edilmiyor sahte sigortalılık ve emekli olan kişinin emekliliği ise iptal ediliyor Hatta SGK emekli aylıklarını faiziyle geri istiyor sahte sigortalı olunan dönemde ilaç ve tedavi masrafları da faiziyle geri isteniyor Dolayısıyla sahte sigortalı olan bir kişi bilinen adıyla bir yerden sigortalı gösterilen kişiler SGK bu durumu tespit ettiğinde çok yüksek bedellerle karşı karşıya geliyor.

    Sahte Sigortalılıkta İşveren ve İşletmenin Rolü

    Yukarıda bahsettiğimiz örneklerde de olduğu gibi işletmeler özellikle kendilerine çalışmadığı halde sigortalı gösterilmesi talebi ile gelen kişileri de kabul Etmemeliler. Temelli sahte sigortalılık kanunsuz bir işlem olması sebebiyle bu işleme önayak olan ve bu işlemin içerisinde bulunan şirketler işletmeler aynı şekilde sorumlu tutulabilirler. Bu tür sorun ve sıkıntıların yaşanmaması için İşletmeleri gelen bu tip taleplerin kabul edilmemesi gerekmekte. Kanunsuz işlemi kabul eden işletmeler Eğer Sosyal Güvenlik Kurumunun denetiminde tespit edilirler s kanunun belirlediği çerçevelerde cezai yaptırımlara maruz kalabilirler bu tip durumlarla karşılaşmamak için en doğru yol olarak gelen bu kanunsuz tekliflerin kabul edilmemesi olacaktır.

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Sosyal Güvenlik Kurumu Ekonomi Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title