Haberler

Kışın Daha Çok Horluyoruz

Güncelleme:

Geceleri kâbusa çeviren horlama sesi, horlayan kişi ve çevresindekiler için ciddi sorunlar yaratabiliyor. Kışın daha çok karşılaşılan soğuk algınlığı, geniz eti ve buna bağlı burun tıkanıklığı rahatsızlıklarından dolayı ağızdan nefes almak, gece uyurken daha fazla horlamaya neden olabiliyor.

Burun tıkanıklığı şikayetleri; burun kıkırdak ve kemiğindeki eğrilikler başta olmak üzere, burun eti büyümeleri, alerji, kronik sinüzit gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Uykusuz geceler, yorgun sabahlar ve güne kötü başlangıçlar ilerleyen dönemlerde hem horlama sorunu yaşayan kişiyi hem de en yakınında bulunan eşini, ailesini ya da arkadaşlarını rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor.

K.B.B Uzmanı Op. Dr. Coşkun Şanverdi, normal erişkin insanların en az % 45'inin belirli durumlarda ve zaman zaman horladıklarını belirtiyor. Dr. Şanverdi, %25'lik bir kısım sürekli olarak her uykuda horlama sorunu yaşamaktadır.problemi daha çok erkeklerde görülmekle birlikte kadınlarda da sıkça görülebilmektedir. Çocuklardaki horlama sıklıkla geniz etinin belirtisidir şeklinde ifade ediyor.

Horlama ve uyku apnesi nedir?

Horlama uyku sırasında üst solunum yolunu oluşturan burun, yumuşak damak, küçük dil ve dil kökü gibi yapıların birlikte ya da ayrı ayrı darlıklarından kaynaklanan çok rahatsız edici bir gürültü olarak tanımlanabilir. Küçük dil ve yumuşak damağın normalden fazla büyümesi ve sarkması, bu kasların gerginliklerini kaybederek uyku sırasında solunum yolunu tıkaması ve küçük dil ile yumuşak damağın titreşmesiyle ortaya çıkan seslerdir. Burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler alerjik nezle, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması horlamaya sebep olabilir.

Bütün horlamalar hava yolundaki daralmanın göstergesidir. Eğer daralma çok ciddi ise, hava yolu tamamen kapanabilir. Bu da uykuda solunum duraklaması ile sonuçlanır. Bu durum uyku apnesi olarak
adlandırılır. Uyku apnesi orta veya ağır şiddette ise, kalp ve beyin başta olmak üzere, vücudun pek çok sistemi olumsuz etkilenir.

Kimlerde daha çok gözlenir?

Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Ancak, kilo fazlası olan kadınlarda da sık görülmektedir. Birçok hastalığa neden olan aşırı kilo, horlamanın en tetikleyici faktörlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Boyunun kısa ve kalın olması boğazda hava yolunun daralmasına neden olur. Op. Dr. Coşkun Şanverdi, kilo fazlalığı nedeniyle boynun ve boğaz çevresindeki yağ dokusunun artmasının, horlamayı şiddetlendiren önemli etkenlerden biri olduğunu belirtiyor. Bademciklerin normalden büyük olması ve geniz eti bulunması daha çok çocuklarda görülen horlama nedenidir; bazen erişkinlerde de sorumlu olabilir. Orta yaş üzerindeki erişkinlerde gençlere göre 2-3 kat daha sık rastlanmaktadır. Alkol gibi maddelerin kullanımı da horlamaya neden olabilmektedir.

Horlama sonucunda:

Horlama ve uyku apnesi, düzensiz uyku, geceleri uykunun bölünmesi, sabahları yorgun ve baş ağrısıyla uyanma, uykuyu tam olarak alamama ve gündüz uyuklamaya neden olabilir. Ağız kuruluğu boğazda yanma gibi fiziksel rahatsızlıkların dışında, konsantrasyon bozukluğu, depresyon, cinsel isteksizlik gibi psikolojik sorunlara da neden olabilir.

, horlama ve uyku apnesi şüphesi ile başvuran hastada üst solunum yolunun ayrıntılı muayenesinin gerektiğini belirtiyor. İlk muayenesinde yüz iskelet yapısı incelenen hastanın üst çene ve alt çene yapısı ile dişlerin kapanma ilişkisi değerlendirilir. Burun muayenesinde, dış çatı, burun içi perde, burun içi hava akış kanalları ve burun etleri muayeneye edilmelidir. Horlama sorunu olan hastaların çoğunlukla problemin bulunduğu boğaz bölgesinin muayenesinde damak arkası ve dil arkası dikkatle değerlendirilmelidir. Horlama tedavisinde birçok cerrahi tekniğin uygulandığı bu bölgelerin iskelet ve yumuşak doku yapısının muayenesi ve uykudaki problemin ne kadarından sorumlu olduklarının ortaya konulması şarttır. Sorunlu bölgeye yönelik cerrahi bir müdahale ile horlama sorunu giderilmekte ve geceleriniz kâbus olmaktan çıkmaktadır. Uyku apnesinin tedavisi ise daha komplikedir

Op. Dr. Coşkun Şanverdi

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title