Haberler

Iıı. Marmara Denizi Sempozyumu"

Marmara Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, Marmara Denizi'nin kirlenmesinin artmayacağını, var olan kirliğin daha hızlı azalacağını ve temizleneceğini belirterek, "Çözümün çok zor olmadığını biliyoruz. Bunu, Haliç'te, İzmit Körfezi'nde yaşadık. Marmara'yı çok daha kirlenmeden temizleyebiliriz. Etrafının tamamı mavi bayraklı hale gelebilir." dedi.

Uysal, Marmara Belediyeler Birliği'nce Taksim'deki bir otelde düzenlenen, "III. Marmara Denizi Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, Marmara Denizi'nin bir iç deniz olduğunu, ancak fonksiyonu nedeniyle büyük etkiye sahip bulunduğunu söyledi.

Asya ile Avrupa'nın geçiş noktası olan Anadolu gibi, Marmara Denizi'nin de denizleri birbirine bağlayan önemli bir su yolu olduğuna dikkati çeken Uysal, "Marmara, Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayan bir su yolu. Deniz olmakla birlikte tıpkı Çanakkale ve İstanbul Boğazı gibi su yoludur. Aslında Akdeniz, Ege ve Karadeniz'in eko-sistemini kuran bir yapıdır Marmara Denizi." diye konuştu.

Marmara Denizi'nin kirlenmesi ve yapısının bozulması halinde sadece kendisini etkilemediğini, Karadeniz'in eko-sistemini de direkt etkilediğini aktaran Uysal, şöyle devam etti:

"Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluş amaçlarından birisi Marmara Denizi'nin kirlenmesini önlemektir. O günden itibaren değişik dönemlerde aktif olmuş. Bu birlik kurulduğu günden bugüne kadar çalışmalar yapmış. Marmara Denizi'ni, kirlenmesini engellenmeye yönelik görevimiz olduğu gibi, bu denize diğer bölgelerden gelecek kirliliklere engel olmak da görevimizdir. Marmara Denizi'nin etrafındaki belediyelerin tamamı, birliğimize üyedir. El ele verirsek Marmara Denizi'nin kirlenmesini engelleyebiliriz."

Marmara Denizi kirlendiğinde sadece etrafında yaşayan insanlara değil, başka bölgelerdeki insanlara da zarar verdiğini hatırlatan Uysal, bu sempozyum aracılığıyla seslerini uluslararası camiaya duyurmayı hedeflediklerini kaydetti.

Uysal, şunları söyledi:

"Bu deniz kirlendiği zaman, başımıza neler geldiğini yüksek sesle konuşmamız lazım. Bu deniz kirlendiği zaman, hepimize çok büyük acılar verir. Marmara Denizi'nin kirlenmesi, bundan sonra artmayacak. Var olan kirlilik daha hızlı bir şekilde azaltılacak ve temizlenecek. Dünyanın en zor şeyi, belki kirlendikten sonra temizlemek, zarar gördükten sonra tamir etmek. Bunu en iyi bilen İstanbul ve Kocaeli'dir. Biz geçmişte, dünyanın Altın Boynuz dediği Haliç'imizi kirlettik. Evet şu anda temizledik ama hangi bedelleri ödeyerek temizledik. Biz eğer temizlemek için harcadığımızın onda birini harcamış olsaydık, O Altın Boynuz'umuz eski güzelliğiyle, ihtişamıyla yerinde durur olurdu ve çok daha güzel olurdu."

İstanbul'da geçmişteki temiz su ve su yollarına ulaşmanın imkansız olmadığını vurgulayan Uysal, sözlerini şöyle tamamladı:

"Aslında zor değil. Görevimizi yaparsak bunu başarırız. Marmara Belediyeler Birliği olarak eğer ortak çalışmalar yürütebilirsek, inanıyoruz ki bunu başarabiliriz. Yeter ki hep beraber bir araya gelelim. Çözümün çok zor olmadığını biliyoruz. Bunu Haliç'te, İzmit Körfezi'nde yaşadık. Marmara çok daha kirlenmeden temizleyebiliriz. Etrafının tamamı mavi bayraklı hale gelebilir. Onun için bu sempozyumlar önemli. Yapmamız gerekenleri masaya yatırmak, gerekli kurumları devreye sokarak, kirliliğe müdahale etmektir. Başarmak kolay. Yeter ki işbirliğiyle omuz omuza vererek çalışalım."

Sempozyumda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgül, Uluslararası Tuna Koruma Komisyonu Genel Sekreteri İvan Zavadsky, Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı (NALAS) Genel Sekreteri Kelmend Zajazi ve Marmara Denizi Sempozyumu Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, Marmara Fotoğraf Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri ve sempozyuma katkısı olanlara plaketler verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Denizi Mevlüt Uysal İstanbul Haliç Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title