Haberler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: (1)

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD'nin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma planına ilişkin, " Zaten şu anda kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini adeta ortadan kaldıracak bu vahim hatadan Amerikan yönetiminin derhal dönmesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan'a devlet ziyareti gerçekleştireceğini anımsatan Kalın, ziyaretin, 65 yıl sonra cumhurbaşkanlığı düzeyindeki ilk seyahat olması açısından tarihi önem arzettiğini söyledi.

Erdoğan'ın, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos'un davetine icabetle önce Atina'ya, sonra da Gümülcine'ye ziyaret gerçekleştireceğini dile getiren Kalın, ekonomik konular, enerji, güvenlik, ulaştırma, turizm, kültür gibi başlıklar altında ikili ilişkilerin etraflıca ele alınacağını bildirdi.

Kalın, Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ve sonrasında da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birer görüşme gerçekleştireceğini bildirerek, "Özellikle Yunanistan'la çok derin kökleri olan tarihi ilişkilerimiz var her düzeyde, insani, kültürel, siyasi, ekonomik alanlarda. Bu ziyaretin de bu ilişkilerin daha da geliştirilmesine ve derinleştirilmesine vesile olmasını arzu ediyoruz." diye konuştu.

Türkiye ve Yunanistan'ın özellikle Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki göç anlaşması sonrasında da göç meselesini çözme noktasında en büyük sorumluluğu üstlenmiş iki ülke olduğuna işaret eden Kalın, "Biz, AB anlaşması çerçevesinde üzerimize düşen bütün sorumlulukları hakkıyla yerine getirdik ama maalesef AB tarafında bütün kamuoyunun da bildiği gibi ne vaadedilen finansmanın temini konusunda ne Türk vatandaşlarının Schengen vizesine dahil edilmesi konusunda ne de yeni fasılların açılması konusunda beklenen gelişmeler, verilen vaatler yerine getirilmedi. Bunu da tekrar bu vesileyle hatırlatmak isterim." değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Kalın, Yunanistan'ın, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda verdiği desteğin memnuniyet verici olduğunu, bu ve benzer konularda kapsamlı görüşmeleri Atina'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Batı Trakya'ya cuma günü gerçekleştirecekleri ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Müslüman azınlıkla bir araya geleceğini belirten Kalın, Erdoğan'ın 2005 yılında Batı Trakya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsattı.

Kalın, o ziyaret esnasında tarihi hasretin nispeten giderilmesi konusunda bir adım atıldığına dikkati çekerek, "Ben yine bizim azınlık vatandaşlarımızın orada Cumhurbaşkanımızı büyük bir hasretle, şevkle beklediklerini biliyorum. İnşallah orada da güzel bir buluşma olacak." dedi.

-

ABD yönetiminin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıması yolunda bir hazırlığının olduğuna dair haberlerin birkaç gündür gündemi meşgul ettiğini dile getiren Kalın, kendilerinin de Amerikalı yetkililerle yaptıkları temaslar neticesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın bu yönde bir açıklama yapacağına ve Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıyacağına dair haberleri aldıklarını söyledi.

Kalın, "Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız dün ilk tepkimizi verdi. Kendisi bundan önce Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas başta olmak üzere Arap dünyasından birçok liderle, İslam dünyasından hükümet ve devlet başkanlarıyla da görüşmeler gerçekleştirdi. Bu sabah itibarıyla Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya devlet ve hükümet başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor." diye konuştu.

Telefon görüşmeleri ve istişarelerin devam edeceğini aktaran Kalın, " Kudüs'ün hem tarihi statüsü, hem dini statüsü hem de hukuki statüsü itibarıyla İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi her şeyden önce uluslararası anlaşmalara, BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı, vahim bir hata olacaktır. Konunun hukuki temeline baktığımızda 1947'den bu yana alınan Birleşmiş Milletler kararlarının hiçbirisinde Kudüs'ün İsrail tarafından işgal ve ilhak edilmesi ne kabul edilmiş ne de tanınmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

"Bu ilhak, işgal politikalarını tanımadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum"

Kalın, 1967 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal etmesi üzerine BM Genel Kurulu tarafından 4 Temmuz 1967 tarihli, 2 bin 253 sayılı kararla İsrail'e Kudüs'ün statüsünü değiştirecek her türlü adımdan ictinab etmesi, kaçınması çağrısında bulunulduğunu hatırlatarak, "Yine aynı şekilde İsrail 1980 yılında Kudüs'ü ilhak kararı almış, uluslararası hukukun ağır bir biçimde ihlali olan bu gelişme karşısında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 20 Ağustos 1980 tarihli ve 478 sayılı kararla işgalci güç İsrail'in Kudüs'ün karakterini ve statüsünü değiştirecek tüm idari ve yasal önlem ve faaliyetlerinin ve bu konuda kabul ettiği temel yasanın hükümsüz olduğunu ilan etmiştir." dedi.

"1980'de alınan bu karardan beri bizim açımızdan da herhangi bir değişiklik söz konusu değildir." ifadesini kullanan Kalın, "İsrail'in aldığı bu kararı, bu ilhak, işgal politikalarını tanımadığımızı bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ayrıca Birleşmiş Milletlerde alınan bu kararda İsrail nezdindeki diplomatik misyonların Kudüs'te bulunamayacağına dair bir madde de vardır. Buna binaen de Kudüs'te birkaç ufak tefek ülke dışında herhangi bir diplomatik misyon, büyükelçilik düzeyinde bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Kudüs bizim onurumuzdur"

Milletin 400 yıl hizmet ettiği Kudüs'e karşı tarihi bir sorumluluk hissettiğini vurgulayan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her kesimden vatandaşlarımız, İslam dünyasının her tarafından toplumlar Filistin ve Kudüs konusunda tam bir birlik içerisindedirler. Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, Kudüs dün Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir. İslam'ın ilk kıblesi ve üçüncü en kutsal mescidi olan Harem-i Şerif'in de yer aldığı Kudüs'ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası tüm Müslümanlar açısından hayati bir öneme sahiptir. Fakat konu sadece Müslümanlarla sınırlı değildir. Kudüs üç semavi dinin mensuplarının paylaştığı bir şehir olarak sadece İsrail'in yahut Yahudilerin, Musevilerin değil Hristiyanların ve Müslümanların da tarihi ve dini haklarının, hafızalarının, geleneklerinin olduğu son derece önemli bir şehirdir."

İslam İşbirliği Teşkilatının da geçmişte aldığı kararlarla Kudüs'ün statüsünde değişiklik yapmaya dönük her tür girişimin gayrı hukuki olduğunu ve tanınmayacağını ifade ettiğini hatırlatan Kalın, temmuz ayında Harem-i Şerif'te yaşanan kriz üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 21 Ağustos'ta Ürdün'e bir ziyaret gerçekleştirdiğini, Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüşmesinde bu statünün muhafazası yönünde atılması gereken adımları istişare ettiğini söyledi.

Ürdün'ün Filistin'deki vakıf mallarının ve varlıklarının korunması konusunda uluslararası hukukun verdiği özel bir sorumluluğu bulunduğunu dile getiren Kalın, kendilerinin de bu çerçevede Ürdün yönetimiyle yakın temas içerisinde çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

Kalın, Ürdün Kralı II. Abdullah'ın Türkiye'ye ziyaret gerçekleştireceğini ve bu ziyarette de diğer konuların yanı sıra Filistin davası ve Kudüs meselesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kral Abdullah'ın gündeminde yer alacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tarihi, dini ve hukuki mülahazaların yanı sıra Kudüs'ün mevcut statüsünün muhafaza edilmesi ve İsrail'in mülkü gibi lanse edilmesinin hatasının, yanlışının, vahim hatasının önlenmesi konusunda ayrıca atılması gereken adımlar olduğu da bir hakikattir. Zaten şu anda kırılgan olan Ortadoğu barış sürecini adeta ortadan kaldıracak bu vahim hatadan Amerikan yönetiminin derhal dönmesi çağrısında bulunuyoruz. Herkesin yıllardır ifade ettiği gibi iki devletli çözüm Doğu Kudüs'ün gelecekte kurulacak olan tam bağımsız, egemen ve sürdürülebilir bir Filistin devleti'nin başkenti olarak tanınması Ortadoğu barış sürecinin en temel unsurlarından birisidir.

İTT Liderler Zirvesi olağanüstü toplanacak

Bunun dışında atılacak her tür adım Ortadoğu barış süreciyle ilgili, Filistin meselesiyle ilgili, hatta daha ileri gidersek İslam Batı ilişkileriyle ilgili yeni çatışma alanlarına, yeni husumetlere, yeni gerginliklere kapı aralayacaktır. Dolayısıyla bütün bu mülahazalar ışığında mevcut statünün korunması ve Kudüs'ün aynı zamanda Filistinlilerin, Arapların, Müslümanların bir kenti olduğu gerçeğinin de kabul edilmesi gerekmektedir. Bütün bu mülahazalar çerçevesinde Kudüs'ün statüsüne ve bölge barışına ilişkin hassasiyet arz eden bu gelişmeler karşısında İslam ülkeleri arasında ortak hareket etmeye ve koordinasyon sağlamaya dönük olarak Sayın Cumhurbaşkanımız, İslam İşbirliği Teşkilatını olağanüstü zirveye davet etmektedir. Önümüzdeki hafta, 13 Aralık Çarşamba günü İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler Zirvesi, İstanbul'da Sayın Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde toplanacaktır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatının dönem başkanlığını yürüttüğünü söyleyen Kalın, Erdoğan'ın bu çağrısının amacının Kudüs'e yönelik Amerika ve İsrail yönetimlerinin atacağı adımlara karşı İslam ülkeleri arasında tam bir işbirliği, dayanışma ve koordinasyonu sağlamak olduğunu bildirdi.

Erdoğan'ın yaptığı ve yapacağı telefon görüşmelerinin öncelikli amacının bu koordinasyonu sağlamak olduğuna işaret eden Kalın, şunları kaydetti:

"Konu sadece İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleriyle de sınırlı değildir, bu aynı zamanda dünyanın vicdanını ayağa kaldırma meselesidir. Bu çerçevede de Sayın Cumhurbaşkanımız Müslümanlara, Hristiyanlara, Yahudilere, din adamlarına, akademisyenlere, sivil toplum kuruluşu temsilcilerine ve dünya kamuoyunun diğer paydaşlarına dönük olarak bir çağrıda bulunacaktır. Bununla ilgili çağrı mektubunu da bugün paylaşacağız. Ben yine bu çerçevede barış ve huzur taraftarı olan bütün Musevileri, Katoliklerin ruhani lideri olan Papa'yı, Protestan ve Ortodoks kiliselerini, diğer din adamlarını, tarihçileri, akademisyenleri, STK'ları ve konuyla ilgili hassasiyet sahibi olan bütün çevreleri bu vahim hatadan dönülmesi konusunda birlik, beraberlik içinde ve dayanışma içerisinde hareket etmeye davet ediyorum."

Yaptıkları istişareler çerçevesinde, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz'in, ABD Başkanı Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde verdiği mesajları memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Kalın, "Sayın Kral da Trump'a, böyle bir adımın vahim bir hata olacağını ve bütün İslam dünyasına karşı büyük bir provokasyon olacağını ifade etmiştir. Kudüs'ün kutsiyeti, Harem-i Şerif'in kutsiyeti, tarihi değeri, Müslümanlar açısından kıymeti, dini ve tarihi önemi ve ayrıca devam etmekte olan barış süreci, uluslararası hukuk, bütün bu unsurlarla beraber düşünüldüğünde Kudüs'le ilgili olarak bu adımın atılması vahim bir hata olacaktır. Biz de bu hatadan dönülmesi için elimizden gelen gayreti bugüne kadar gösterdiğimiz gibi bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title