Haberler

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in Başkenti Olarak Tanımasına Tepkiler

WASHINGTON (AA) – ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını duyurması dünyada tepki ile karşılanırken ABD'de de önemli isimlerden kararı eleştiren açıklamalar geldi.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Kıdemli Üyesi, Rhodes Island eyaleti Senatörü Demokrat Jack Reed Trump'ın Kudüs kararını yapılış biçimi ve zamanlaması açısından ABD menfaatlerine yönelik kötü sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Yaptığı yazılı açıklamada Reed şu ifadelere yer verdi:

"Müslüman karşıtı tweetlerden sonra bu da Trump'ın diğer bir pot kırması ve baskı olmaksızın yaptığı diplomatik hatalardan biri. Bu ilan zarar vericidir çünkü şu anda bölgede tansiyonun düşürülmesi ve iki devletli çözüm üzerinde çalışmak gerekir."

Trump yönetiminin tutarlı bir Ortadoğu politikasının olmadığını ve yönetimde düzensiz, ortak karardan uzak bir karar alma sürecinin söz konusu olduğuna işaret eden Reed "Başkan Trump ABD'yi daha az güvenli bir yer haline getiriyor." ifadesine yer verdi.

ABD Temsilciler Meclisi Demokrat azınlık lideri Nancy Pelosi ise söz konusu kararın kalıcı bir barışın sağlanmasını zora soktuğunu kaydetti.

Kudüs'ü "Yahudi anavatanının ebedi başkenti" olarak tanımlayan Pelosi, "İsrail ile Filistin arasında müzakere edilmiş bir anlaşma olmadan ABD Büyükelçiliğini Kudüs'e taşımak şimdi gereksiz bir şekilde kitle protestolarına yol açacak, tansiyonu arttıracak ve kalıcı bir barışa erişimi daha da zora sokacaktır."

-Af Örgütü'nden kınama

Uluslararası Af Örgütü ABD Ortadoğu Direktörü Raed Jarrar ise Trump'ın Kudüs kararını kınayarak İsrail'in doğu Kudüs'ü işgalinin BM dahil uluslararası toplum tarafından yasadışı olarak tanındığını kaydetti.

ABD'nin bu adımla kendi uluslararası yasal sorumluluklarını ihlal ettiğini belirten Jarrar şu ifadelere yer verdi:

"Bu karar Trump yönetiminin Filistin halkının haklarının altını oyacak ve bölgede tansiyonu alevlendirecek düşüncesizce ve provokatif bir kararıdır. Başkan Trump, Kudüs'ü bir bütün olarak İsrail başkenti olarak tanıyıp ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini buraya taşıma kararı alarak uluslararası hukuku umursamadığını tekrar gösterdi"

-Cumhuriyetçilerden Trump'a destek

Trump'a karşı söz konusu olan tepkilerin yanı sıra birçok önemli isim de Trump'ın Kudüs kararını memnuniyetle karşıladı.

Tennessee Senatörü Bob Cokrer, Arizona senatörü John McCain, Florida Senatörü Marco Rubio ve Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham ve Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan gibi Cumhuriyetçi kanattan birçok siyasetçi Trump'ın kararına yönelik destek açıklamaları yayınladı.

-Washington Post: "siyaseten riskli"

Bununla birlikte Amerikan medyasının karara temkinli yaklaşması dikkatlerden kaçmadı.

Washington Post gazetesi kararı uzun süredir söz konusu olan ABD politikasına ters bir karar olduğunu belirtirken Trump'ın Ortadoğu ve ABD müttefiklerinin uyarılarını dikkate almamasını "siyaseten riskli" olarak niteledi.

Diğer taraftan New York Times gazetesi ise kararı ABD'yi yalnızlaştıracak bir adım olarak tanımlarken son derece hassas bir diplomatik konu olan Kudüs kararının dünyadan tepki çekeceğini yazdı.

-Kudüs'teki yarım asırlık işgal

Doğu Kudüs'ü 5 Haziran 1967'de işgal eden İsrail, 1980'de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını "birleşik başkenti" ilan etti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK), 1980'de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail'in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı.

BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs'ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv'de bulunuyor.

Hiçbir ülke, Kudüs'ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.

ABD, Trump'ın hamlesiyle Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Donald Trump İsrail Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title