Haberler

CHP'nin Zarrab İddialarıyla İlgili, MİT'in Verdiği Yanıtın Belgesi

Güncelleme:

Kılıçdaroğlu'nun, "MİT Zarrab'la ilgili Başbakanı uyardı" iddiasına MİT 2015'te, "Rapor hazırlamadık" yanıt vermiş, Kılıçdaroğlu'nun avukatları da buna itiraz etmişti.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki gün önce, MİT'in 2013'te Reza Zarrab konusunda Başbaken iken Tayyip Erdoğan'ı uyardığını şu sözlerle gündeme getirdi, "Rıza Zarrab'ı da izleyen bu devletin saygın kurumları var. 18 Nisan 2013 tarihinde dönemin başbakanı Erdoğan'ın önüne bilgi notu bırakılır, konusu Reza Zarrab'tır. MİT, 3 sayfalık bilgi notu bırakılır."

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), ABD'de süper tanık ola Reza Zarrab ile ilgili 17/25 Aralık operasyonlarından önce Başbakanlığa rapor sunduğu iddiasını yalanlayan yazısı ortaya çıktı.

Türkiye'nin 3 yıl önce tartıştığı ve MİT'in yalanladığı söz konusu rapor bugün yine ülke gündemini ve siyaseti meşgul ediyor. Peki bu "rapor" nasıl ortaya çıktı? MİT ve Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili ne dedi? İşte tüm bu detayların bulunduğu haberimiz:

KILIÇDAROĞLU: MİT ZARRAB KONUSUNDA ERDOĞAN'I UYARDI

CHP lideri Kılıçdaroğlu, 5 Aralık'ta Ankara Spor Salonu'ndaki Eşitlik Adalet ve Kadın Buluşması'nda düzenlenen partisinin grup toplantısında konuşmuş, 2013 tarihinde dönemin başbakanı Erdoğan'ın önüne MİT tarafından bir bilgi notu bırakıldığını ve bu notun konusunun Zarrab olduğunu ifade etmişti.

Kılıçdaroğlu, MİT'in, 17-25 Aralık'tan 9 ay önce Erdoğan'ı uyardığını iddia ederken, Reza Zarrab, Zafer Çağlayan ve Muammer Güler arasındaki ilişkilerin ortaya çıkması halinde bunların hükümet aleyhine kullanılabileceğinin yine MİT tarafından Erdoğan'a aktarıldığını iddia etmişti.

MİT, BÖYLE BİR RAPOR HAZIRLAMADIĞINI 2015'TE AÇIKLAMIŞTI

Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği raporla ilgili MİT'in 16 Ocak 2015 tarihli yazısı ortaya çıktı.

MİT yazısında: "18 Nisan 2013 tarihli Rıza Sarraf'ın suç işlediğine dair tespitleri havi Teşkilâtımız tarafından hazırlanarak Başbakanlık Makamına sunulan bir rapor bulunmamaktadır." deniliyor.

CHP, ZARRAB İLE İLGİLİ MİT RAPORU İDDİASINI İLK NE ZAMAN DİLLENDİRDİ?

Rıza Zarrab, Kemal Kılıçdaroğlu'nun 27 Ocak 2014'de yaptığı grup toplantısında, kendisine hakaret ve iftira attığı iddiasıyla tazminat davası açtı. Dava İstanbul 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü.

Kılıçdaroğlu'nun avukatları o tarihte mahkemeye, MİT'in 18 Nisan 2013'te hazırladığını iddia ettikleri 3 sayfalık raporu sundular. MİT'e ait olduğu iddia edilen bu rapor, Kılıçdaroğlu'nun iki gün önce gündeme getirdiği rapordu. Mahkeme, raporun doğru olup olmadığını tespit etmek için MİT'e yazı gönderdi.

CHP'NİN MAHKEMEYE SUNDUĞU "RAPORU" İLK OLARAK O GAZETECİ YAZDI

Bu raporu ilk kez FETÖ kapsamında firari olan gazeteci Arzu Yıldız gündeme getirdi. Arzu Yıldız bu raporu ilk kez 5 Ocak 2014'te t24 haber sitesinde, "MİT 8 ay önce yazmış: Bakanların Zarrab'la ilişkisi ortaya çıkarsa!.." başlığıyla yayınladı.

MİT BU AÇIKLAMAYI NE ZAMAN YAPTI?

Kılıçdaroğlu'nun avukatları müvekkillerini savunma amacıyla 30 Ekim 2014'teki duruşmaya söz konusu raporu sundu. Mahkeme 10 Mart 2015'te görülen duruşmada MİT'ten gelen cevabı açıkladı. Gizli ibareli yazıda kayıtlarının incelendiğini belirten MİT, "18 Nisan 2013 tarihli Rıza Zarrab'ın suç işlediğine dair tespitleri havi teşkilatımız tarafından hazırlanarak Başbakanlık makamına sunulan bir rapor bulunmamaktadır" yanıtını verdi.

KILIÇDAROĞLU'NUN AVUKATI: KELİME OYUNU

Bu rapora da itiraz eden Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, MİT'in kelime oyunu yaparak "Rıza Zarrab'la ilgili bir rapor olup olmadığına yönelik değerlendirme yapılmamıştır" iddiasında bulundu.

"MUHALAFET PARTİSİ LİDERİNİN AMACI TOPLUMU AYDINLATMAK"

Zarrab'ın Kılıçdaroğlu'na açtığı üç dava birleştirilmiş ve 5 Eylül 2016'da karara bağlanmıştı. Mahkeme, 3 ayrı tarihte açılan ve birleştirilmesine karar verilen 100'er bin TL'lik manevi tazminat davalarının reddedilmesine karar verdi. Mahkeme hakimi, muhalefet partisi liderinin toplumu aydınlatma amacıyla bu sözleri söylediğini belirterek, manevi tazminat gerektirir nitelikte bulunmadığını kaydetti.

ERDOĞAN'A SÖZ KONUSU RAPORU ZAMAN MUHABİRİ SORMUŞTU

Şubat 2014'te söz konusu rapor o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sorulmuştu.

FETÖ'nün kapatılan yayın organı Zaman gazetesinin muhabirinin, "17 Aralık'ta başlatılan operasyonla ilgili bir sorum olacak. Operasyondan 8 ay önce MİT tarafından, Reza Zarrab'ın söz konusu bakanlarla ilişkide olduğu MİT'in de sizi uyardığı yönünde bir rapor yansıdı. Böyle bir rapor sunuldu mu?" sorusuna Erdoğan şöyle yanıt vermişti:

MİT bir defa uyarı yapmaz. Tespit yapar. Bir diğeri de burayla ilgili olarak da bakın MİT'in bu tür raporlarına paralel yapının temsilcisi durumuna düşüyorsunuz. (...) Bak MİT'in raporunu bilecek kadar ona nüfuz edecek kadar paralel yapı. Müşterek çalışıyorsunuz. Söylemediğinizi söylettiriyorsunuz. Sen değil, patronlarınız. Bu şekilde de bu işlere nüfuz etme yollarına gidiyorsunuz. MİT'in bu tür belgelerine nasıl ele geçiriliyor? MİT sürekli gizlilik kaydıyla çalışır. Bu halde sizlerin, yada oraların eline geçiyor? Burası çok tehlikeli bir gidiş. Bakın bu ülkeyi sevmek değildir. İsmi geçen zat ile ilgili bana bugüne kadar hiçbir suç duyurusu gelmemiştir. Dolayısıyla patronlarınız da duymuştur herhalde.''

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Reza Zarrab Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title