Haberler

Türkpa Genel Kurulu Toplantısı

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, ABD'nin barış zeminini tamamen yok etme riski taşıyan Kudüs kararını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirterek, "Kudüs'e bir el bombası atmak demek dünya barışına, bölgeye huzursuzluk ve istikrarsızlık getirmek demektir." dedi.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Asamblesi (TÜRKPA) 7. Genel Kurulu Toplantısı Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yapıldı. Toplantıya TÜRKPA üyesi Türkiye, Kazakistan, Kırgızistan ve Azerbaycan meclis başkanlarının yanı sıra Macaristan gözlemci statüsüyle, Özbekistan ise onur konuğu olarak ilk kez katıldı.

Kahraman, Genel Kurulda, dönem başkanlığını Kırgızistan'a devreden Kazakistan'a ilişkileri geliştirmesi ve uluslararası alanda TÜRKPA'nın etkinliğini artırması dolayısıyla teşekkür ederek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti heyetinin de bu toplantılarda yer alma zamanının geldiğini söyledi.

TÜRKPA'nın kuruluşundan bu yana önemli kararlar aldığını, kurumsallaştığını vurgulayan Kahraman, "TÜRKPA, köklerini derin tarihi, kültürel ve insani bağlardan alan kardeşliğimizin somut bir yansıması olarak, yasama alanındaki tecrübelerimizi ve kalkınma yolundaki vizyonlarımızı birbirimizle paylaşabilme imkanı sunmaktadır." değerlendirmesinde bulundu.

Üye ülkelerin bulunduğu Avrasya'da yaşanan hızlı ekonomik ve demografik gelişmelerin küresel dengeleri değiştirecek büyüklükte etki yarattığını dile getiren Kahraman, şunları kaydetti:

"TÜRKPA üyesi ülkeler olarak, bölgemizin geleceğine aktif olarak katkıda bulunmalıyız. Bunu yaparken TÜRKPA'yı sürecin önemli aktörlerinden biri haline getirmeliyiz. Bağımsızlık, yüksek medeniyet, müreffeh bir hayat sürme arzusu halklarımızın ortak karakteridir. Bu değerlerimizi korumak için Türk dili konuşan ülkeler olarak birlik ve dayanışma ile zorlukların üstesinden gelmeliyiz. İş birliği ruhu içinde çalışmamız, potansiyelimizi hayata geçirmemize imkan verecektir. Bu durum Türk dünyasına ev sahipliği yapan Avrasya bölgesinde büyük bir refah alanı oluşturacaktır."

"FETÖ ile mücadelemizde desteğinize güvenebileceğimizi biliyoruz"

TBMM Başkanı Kahraman, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişimini hatırlatarak, "Devletimizin bekasına ve milletimizin canına kasteden hain darbe girişimini kınayan bütün dost ve kardeş ülkelere ve parlamenterlerine şükranlarımı sunuyorum. Sadece ülkemizin değil, siz dost ve kardeş ülkelerin güvenlik ve istikrarını da tehdit eden FETÖ örgütü ve mensuplarıyla mücadelemizde desteğinize güvenebileceğimizi biliyoruz." dedi.

Türkiye'nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kardeş halkların dertlerine ortak olmaya, sorunlarının çözümüne katkıda bulunmaya devam edeceğini vurgulayan Kahraman, şunları söyledi:

"Ne yazık ki bölgemizde istikrarsızlık kaynaklarından hiçbiri henüz tamamıyla giderilememiştir. Bizleri en çok rahatsız eden önemli sorunlardan biri ise şüphesiz Ermenistan'ın tutumu nedeniyle Yukarı Karabağ sorununda yaşanan çözümsüzlüktür. Yukarı Karabağ sorunu, bölgemizin öncelikli dış politika meselelerinin başında gelmektedir. Sorunun çözümü için tüm imkanlar kullanılmalı, ilgili tüm taraflar yaratıcı ve aktif bir siyaset izleyerek çözümsüzlüğü hakim kılan, mevcut statükoyu ayakta tutan dengeleri değiştirmeye gayret etmelidir. Türkiye, bu sorunun çözümüne katkı sağlamak için aktif bir politika izlemeyi sürdürmüş ve tüm aktörler ile yakın temas içinde olmuştur. Bundan sonra da bu anlayışla hareket etmeye devam edeceğiz.

Kıbrıs Türkleriyle dayanışma sağlamamız ve onların maruz kaldıkları haksız izolasyondan kurtulmalarına yardımcı olmamız önem taşımaktadır. Ülkelerimiz arasındaki yakın kardeşlik ilişkisi ve Türk dünyasındaki dayanışma ruhunu da göz önünde bulundurarak, KKTC ile özellikle ekonomik ve kültürel ilişkilerinizi arttırmanızı bekliyoruz. Kıbrıslı Türklerle ilişkilerin geliştirilmesi BM Genel Sekreteri'nin çağrılarıyla da uyumludur."

ABD'nin İsrail elçiliğini Kudüs'e taşıma kararı

TBMM Başkanı Kahraman, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak açıklamasını endişeyle karşıladıklarını ve kınadıklarını belirterek, Kudüs'ün İsrail tarafından ilhakının uluslararası toplum nezdinde ve BM tarafından reddedildiğinin altını çizdi.

Kahraman, şunları kaydetti:

"Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlük içinde bir Filistin Devleti'nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır. BMGK daimi üyesi ABD'nin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Filistin'in bağımsızlığının tanınması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bu zorunluluğun savunucusu olmaya devam edecektir. Bahse konu karar barış zeminini tamamen yok etme riski taşımaktadır. ABD yönetimini son derece olumsuz sonuçlar doğuracak bu yanlış kararını gözden geçirmeye ve Kudüs'ü çok kültürlü etnik kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek insafsızca adımlardan kaçınmaya davet ediyoruz."

Kudüs'le ilgili söz konusu karara Türkiye'nin, çeşitli platformlarda defalarca tepki gösterildiğine dikkati çeken Kahraman, "Kudüs üç dinin de mukaddes saydığı bir yerdir. Kudüs'e bir el bombası atmak demek dünya barışına, bölgeye huzursuzluk ve istikrarsızlık getirmek demektir." diye konuştu.

Kahraman, dünyanın ana konusu haline gelen Kudüs'ün ilhakının TÜRKPA'nın ortak bildirisinde de kınanmasını teklif etti.

TÜRKPA 7. Genel Kurulunda, Kırgızistan'ın adayı Altınbek Mamayusufov, TÜRKPA'nın yeni genel sekreteri seçildi.

2018 8. Genel Kurulunun da sonbaharda İstanbul'da yapılması kararlaştırıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsmail Kahraman Türkiye Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title