Haberler

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in Başkenti" Olarak Tanımasına Tepkiler

Samsun, Sinop, Çankırı, Amasya, Kastamonu, Tokat ve Çorum'da ABD'nin Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıması protesto edildi.

Samsun'da, ABD'nin Kudüs'ü " İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki amacıyla Büyük Cami önünde düzenlenen gösteride, "Kahrolsun İsrail", "Kahrolsun ABD" ve "Yaşasın İslam" sloganları atıldı.

Daha sonra birlerce kişi, Filistin ve Türk bayrakları taşıyarak Bankalar Caddesi'nden yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı.

Grup adına açıklama yapan Hüseyin Mutlu, insanlık tarihinin en kanlı dönemlerinin yaşandığı bir zamanda olduklarını söyledi.

Kanlı iktidarlarını sürdürmek isteyen zihniyetlerin Kudüs üzerinde yeni bir hamleye hazırlandığına dikkati çeken Mutlu, "Kudüs'ü işgal eden İsrail'e, İsrail'e destek veren ABD ve bütün bunlara sessiz kalanlar ile insanlığa dönük bu ihtarın nedeni de hedefi de bellidir. ABD'nin bu hamlesi, insanlık için manevi ve tarihi kıymete sahip. Bu yönüyle dünyanın barış adası olmuş Kudüs'ü savaş bahanesine dönüştürmek amacı taşımaktadır." dedi.

Diplomatik zeminde devam eden örtülü üçüncü dünya savaşının ateşli bölümünün İslam coğrafyası üzerine taşınmak istendiğini iddia eden Mutlu, "Oysa Kudüs, bütün inançlar için ortak tarih, ortak coğrafya, ortak kültür ve hepsinden öte ortak kader, birlikte yaşamak demektir. Kudüs'ün bu vasıflarının yok edilmesine izin vermeyiz. Kudüs'ün insanlığın ortak mirası olması gerçeğine ihanet ettirmeyiz." ifadesini kullandı.

Konuşmanın ardından göstericiler, slogan atarak İsrail ve ABD bayraklarını yaktı.

Basın açıklamasına Samsun Valisi Osman Kaymak, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Anadolu Gençlik Derneği Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğrenci Komisyonunca "Kudüs İslam'ındır" sloganıyla yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi.

OMÜ Kurupelit Yerleşkesi'ndeki Üniversite Camisi'nde cuma namazının ardından toplanan grup, Türk ve Filistin bayraklarıyla Yaşam Merkezi'ne kadar slogan atarak yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasını yapan Furkan Koçak, ABD'ye tepki göstererek, "Kudüs bizim onurumuz, iffetimizdir. Herkes her Müslüman'ın Kudüs'e bağlılık ve sadakatinin çok kuvvetli olduğunu görecektir." ifadesini kullandı.

Sinop

Sinop'ta, AK Parti İl Başkanlığı tarafından ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı kınandı.

Cuma namazının ardından Alaaddin Camisi girişinde bir araya gelen partililer, ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi.

AK Parti Sinop İl Başkanı Ali Çöpçü, burada yaptığı açıklamada, Trump'un Kudüs açıklamasının bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün tüm Müslüman aleminin kırmızı çizgisi olduğunu vurgulayan Çöpçü, Trump'ın hukuksuz adımının bölge barışı ve huzuru açısından tehdit niteliği taşıdığına işaret etti.

Çöpçü, kararın Filistin ile İsrail toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka bir sonuca varmayacağını belirterek, "Kabul edilemez olarak gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir. İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmeyle engel olabiliriz. Davası ve ümmetinin birliği için her türlü çabayı göstermeye, her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız." diye konuştu.

Dua edilmesinin ardından gösteri sona erdi.

Çankırı

Çankırı'da Kardeş Sivil Toplum Kuruluşları önderliğinde Ahmet Yesevi Camisi'nde cuma namazı kılan vatandaşlar, daha sonra ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki göstermek için cami bahçesinde bir araya geldi.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Hasan Kale, İslam coğrafyasının küresel sömürü düzeninin kıskacında her geçen gün kan gölüne çevrildiğini aktardı.

Batılıların hedefinde her zaman savunmasız Müslümanlar olduğunu vurgulayan Kale, "Dün kendini muasır medeniyet olarak gören Avrupa'nın merkezinde Bosna'da yaşanan soykırım hafızalarımızda tazeyken, Suriye'de her gün bir insanlık dramı yaşanırken, Arakan'da naklen soykırımlarda masum çocuklar ve kadınlar katledilirken Haçlı kardeşliğinden bu yana kan emici vampir silah tüccarlığı yapan Batılıların hedefinde hep savunmasız Müslümanlar olmuştur." diye konuştu.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Kale, şunları söyledi:

"Bir yandan gönül coğrafyamıza ölümler yağdırılırken bir yandan da kutsallarımız çiğnenip topraklarımıza el uzatılmaktadır. Şimdi de hadsizliğin, saldırganlığın ve hukuksuzluğun geldiği son nokta, terör devleti olarak tescillenen İsrail ve siyonizmin bu devirdeki kullanışlı piyonu Trump aracılığı ile ilk kıblemiz Kudüs'ümüzü işgalci İsraillilerin siyonist emelleri doğrultusunda başkent ilan etme cüretine girişilmiştir. İslam'ın ilk kıblesine el uzatan siyonistlere karşı İslam dünyasına sesleniyoruz. Daha neyi bekliyorsunuz, daha ne kadar sağır ve dilsiz kalacaksınız?"

Basın açıklamasına AK Parti Çankırı Milletvekilleri Muhammet Emin Akbaşoğlu ve Hüseyin Filiz, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, AK Parti İl Başkanı Celal Kaman ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Amasya

Amasya'da AK Parti İl Başkanlığı ve sivil toplum kuruluşları tarafından ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması protesto edildi.

Cuma namazının ardından Yavuz Selim Meydanı'nda bir araya gelen vatandaşlar, Filistin bayrakları ve dövizler taşıyarak ABD Başkanı Donald Trump'a tepki gösterdi.

AK Parti Amasya İl Başkanı Mehmet Ünek, burada yaptığı açıklamada, Trump'ın Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini dile getirdi.

Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna dikkati çeken Ünek, "Bu karar bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti artırmaktan başka sonucu olmayacaktır. İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." değerlendirmesinde bulundu.

Kastamonu

Kastamonu'da, ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanımasına tepki amacıyla Nasrullah Meydanı'nda gösteri düzenlendi.

AK Parti İl Başkanı Halil Uluay, burada yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu anlatan Uluay, "Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." dedi.

Kastamonu İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği Başkanı Mücahit Dağdelenoğlu da herkesi Kudüs'e sahip çıkmaya çağırdı.

Tokat

Tokat'ın Niksar ilçesinde sivil toplum kuruluşu üyesi çok sayıda vatandaş, Meydan Camisi önünde Türk ve Filistin bayrakları ile dövizler taşıyarak bir araya geldi.

Grup, slogan atarak 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na kadar yürüdü.

Grup adına açıklama yapan AK Parti Niksar İlçe Başkanı Kemal Yılmaz, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

İsrail ve ABD bayraklarının yakılması ile dua edilmesinin ardından grup dağıldı.

Öte yandan gösteri sırasında baygınlık geçiren Hüseyin Doğan'a, alandaki sağlık ekiplerince müdahale edildi. Doğan, ambulansla Niksar Devlet Hastanesine kaldırıldı.

AK Parti Tokat İl Başkanı Metin Polat da Meydan Camisi bahçesinde yaptığı basın açıklamasında, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının insanlık vicdanını yaraladığını, bölge sorunlarını derinleştirdiğini söyledi.

Çorum

Çorum'da da ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararı protesto edildi.

Kentteki sivil toplum örgütleri tarafından organize edilen etkinlik kapsamında AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, AK Parti İl Başkanı Mehmet Karadağ, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar, cuma namazının ardından Hürriyet Meydanı'nda toplandı.

"Kahrolsun İsrail", "Kahrolsun ABD" ve "Yaşasın İslam" sloganlarının atıldığı meydanda ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma kararına tepki gösterildi.

İnsani Değerler Platformu Sözcüsü Zeki Kanbur, burada yaptığı açıklamada, Filistin ve Kudüs'te yaşananların yalnızca orada yaşayan insanların değil, tüm İslam aleminin meselesi olduğunu vurguladı.

Kudüs'ün siyonistler tarafından işgal edildiğinin altını çizen Kanbur, "Bu işgalci güruhu 'Orta Doğu'nun şımarık çocuğu' olarak nitelendirip, şirin göstermek bir alçaklıktır. İslam'ın ilk kıblesi Kudüs'ün işgalci siyonistlerin başkenti olarak ilan etme cüretinde bulunmuş bir eşkıya ordusuna karşı dik duruşun bir Müslüman için namus meselesi olduğunu tüm İslam alemine hatırlatıyoruz." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Kudüs'ün kurtuluşu için dua edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri İsrail Sinop Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title