Haberler

Türkiye'nin Rusya'ya Verdiği Listede, Suriye Kürt Ulusal Konseyi Bünyesindeki 15 Parti de Var

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin, Soçi'de yapılacak kongreye PYD'nin davet edilmemesi konusunda görüş birliğine vardı. Beştepe'deki zirvede diğer Kürt grup ya da partilerin davet edilmesi formülü ön plana çıkarken, Türkiye, Rusya'ya liste verdi. Edinilen bilgiye göre, listede Suriye Kürt Ulusal Konseyi bünyesindeki 15 parti de var.

MASADA PYD'SİZ KÜRT FORMÜLÜ VAR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önceki gün gerçekleştirdiği Şam, Kahire ve Ankara ziyaretlerinde Suriye'den asker çekme kararı ön plana çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmede ise üç konu üzerinde durulduğu öğrenildi. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, ilk gündem maddesi terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD/YPG oldu. İki lider, Soçi'de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne PYD dışındaki Kürtlerin katılması konusunda görüş birliğine vardı. Türkiye'nin, YPG'nin baskısı altındaki Kürt grupların ve aşiretlerin masaya davet edilmesine destek verdiği belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU, LİSTENİN RUSYA'YA VERİLDİĞİNİ DUYURMUŞTU

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada 'PYD'siz masa' formülünü açıkladı. PYD'nin Kürtlerin çok az bir bölümünü temsil ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Bakmayın zorla insanları kendi silahlı ekibine dahil ettiğine. Şu anda Suriye topraklarının yüzde 20'sini YPG yönettiği halde bu Kürtler buralara dönemiyor. Biz Kürt kardeşlerimize karşı değiliz onların yanındayız. Diyalog Kongresi'nde Kürtleri temsil edecek çok sayıda değişik gruplar var bunların liderleri var hatta değişik değişik aşiretler de var. Bunların isim listesini çıkardık daha önce de Rusya ile paylaşmıştık. Onların listesini Rusya'ya verdik. Rusya da onların bazılarıyla temasa geçti. YPG'nin burada olmasına İran da karşı" dedi.

TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA VERDİĞİ LİSTEDE KİMLER VAR?

Resmi makamlara göre PYD/YPG'nin baskısından kaçarak Türkiye'ye sığınan yaklaşık 300 bin Suriyeli Kürt var. Bunların arasında PYD tarafından kapatılan siyasi partilerin ve grupların temsilcileri de bulunuyor. Türkiye'nin Rusya'ya verdiği listede PYD'nin Kürtlere yönelik baskılarına karşı çıkan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) bünyesindeki parti temsilcilerinin de olduğu öğrenildi.

Suriye'nin kuzeyinde PYD ve ona yakın olanlar dışında kalan partilerin büyük çoğunluğu ENKS içinde yer alıyor. 15 partinin dahil olduğu oluşum, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'nda (SMDK) da 11 üye ile temsil ediliyor. ENKS Cenevre devam eden Cenevre görüşmelerine de katılan muhalif gruplar arasında.

Oluşum içinde Suriye Kürt Demokratik Partisi ile Suriye Kürt Demokratik İlerici Partisi öne çıkıyor. PYD, ENKS çatısı altında birleşen parti ve gruların Suriye'deki ofislerini kapattı. Bu oluşumlara destek veren Kürtlerin çoğu Türkiye'ye sığındı.

ESAD'SIZ FORMÜL DEĞERLENDİRİLİYOR

Erdoğan ve Putin'in görüşmedeki bir diğer başlığın ise Esad'la ilgili olduğu belirtiliyor. Suriye'nin "egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine, toprak bütünlüğüne ve parçalanamaz karakterine" bağlı olan muhalefetin bu sürece dahil olması için Esad'sız bir formül oluşturulması gerekliliği tekrar vurgulandı. Bu noktada Rusya'nın da toplumsal mutabakatın sağlanmasında bu seçeneği dikkate aldığı ve bu yönde değerlendirmeleri olduğu bildirildi. İran'la bu kapsamda görüşmeler sürüyor.

RUSYA "POLİS GÜCÜ"NÜ ÇEKECEK

Türkiye'nin üç bölgeden çevridiği Afrin'e yönelik operasyon yapma ihtimali Putin'in 'askerleri çekin' talimatıyla daha da kuvvetlendi. Rusya'nın askeri üslerini boşaltma planı bulunmuyor, ancak sahada asayişi sağlayan ve polis gücü olarak kullanılan askerlerin çekilmesinin söz konusu olabileceği belirtiliyor. Afrin'de polis gücü olarak görev yapan askerlerin çekilmesi durumunda Türkiye'nin daha rahat hareket edebileceği ifade ediliyor. Rusya'nın YPG'ye operasyon konusunda kısa bir sürede karar vereceği bildiriliyor.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Türkiye Suriye Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title