Haberler
BBC

Putin, Suriye Zaferiyle Neleri Kazandı?

Güncelleme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2015'te ABD'nin 'bataklığa saplanırsın' uyarılarına rağmen başlattığı Suriye'ye askeri operasyonun zafere ulaştığını ilan etti.

Rusya 2015'te Suriye'ye askeri operasyon düzenlediğinde, dönemin ABD Başkanı Barack Obama Moskova'nın 'bir batağa saplanacağını' söylemişti.

Obama döneminin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Rusya'nın bu yaklaşımının 'başarısızlığa mahkum' olduğunu iddia ediyordu.

Tüm bunların üzerinden iki yıl geçmişken Rusya felaket tellallarını yalancı çıkarmış gibi görünüyor.

Bu hafta sürpriz bir ziyaret için Suriye'ye giden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'usta bir şekilde' savaştıklarını söylediği askerlerinden, 'evlerine zaferle geri dönmelerini' istedi.

Rusya askeri birliklerinin önemli bir bölümünün de geri çekilmesi emrini verdi.

Peki Moskova'nın görevi başarıyla tamamlandı mı? Evet, öyle görünüyor.


ESAD'I İKTİDARDA TUTMA AMACI

Putin 2015'te operasyonu duyurduğunda hedeflerinin 'uluslararası terörle' mücadele etmek olduğunu söylemişti.

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'de yenilgiye uğradığı da açık. Batılı güçler ise Moskova'yı Suriye'deki ılımlı muhalifleri de hedef almakla suçluyor.

Öte yandan, Rusya'nın başarıya ulaşmış bir hedefi daha vardı: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı iktidarda tutmak.

Rus askeri birlikleri Suriye'nin başkenti Şam'da sahadaki dengeleri Esad'ın lehine çevirirken, Suriye'de rejim değişikliği ümitleri de boşa çıktı.


ABD, Türkiye ve Suudi Arabistan, bir süredir bölgede barışın sağlanması için Esad'ın gitmesi gerektiğini söylüyordu. Artık bu çağrılar dile getirilmiyor.

Esad siyasette hayatta kalabilmiş olmasını Putin'e borçlu. Bu da Moskova'nın Suriye'deki etkinliğini güçlendiriyor.

ORTA DOĞU'DAKİ ROLÜ SURİYE'NİN ÖTESİNDE

Rusya'nın Suriye'nin kuzeybatısında bulunan Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim hava üssü ile Tartus askeri üssü, bölgedeki varlıklarını sürdürecek.

Öte yandan, Rusya'nın Orta Doğu'daki rolü Suriye'yle sınırlı değil. Moskova Suriye Savaşı'ndan bölgenin öncü aktörlerinden birine dönüşerek çıktı.

Başlıca gelişmeler şunlardı:


ABD'NİN ORTA DOĞU'DAKİ ELİ ZAYIFLIYOR

Rusya'nın Orta Doğu'daki yükselişi, Amerika'nın bölgedeki imajıyla ise ters yönde hareket ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan kararı, Arap dünyasında büyük tepkiye neden oldu.

ABD'nin bölgedeki uzlaşmacı imajı da hasar gördü.

Rusya'nın askeri operasyonunun uluslararası sonuçları da oldu.

Moskova'nın 2014'te Kırım'ı ilhak etmesi sonrası Rusya dünya güçleri tarafından dışlanırken, Suriye operasyonu sayesinde Ruslar Batılı liderleri Suriye görüşmeleri kapsamında müzakere masasında karşısına alabildi.

PUTİN PROPAGANDASI

2015'te Rusların büyük bölümü Suriye'nin ikinci bir Afganistan'a dönüşebileceğini düşünüyordu.

1980'lerde Afganistan'da 10 bin Sovyet askerinin öldüğü operasyon ise, Ruslar'da endişe yaratıyordu.

Suriye savaşında hayatını kaybeden Rus askerlerin resmi sayısı 41 olarak açıklandı. Onlarca Rus müteahhitin de bölgede öldürüldüğü bildirildi.

Buna rağmen Kremlin zaferini ilan edip askeri birliklerinin sayısını azaltarak, Suriye'nin ikinci bir Afganistan gibi görünmemesini de sağlamış oldu.

"RUS ORDUSU İÇİN DE BİR SINAV"

Kremlin'e yakınlığıyla bilinen Komsomolskaya Pravda gazetesi bu haftaki yazılarında Suriye'deki savaşın Rusya'nın askeri gücünü artırdığı sonucuna varıyordu.

Gazete sayfalarında, "On binlerce asker cephede büyük deneyimler kazandı. Teröristlere karşı savaşmak, sadece bizim halkımız için değil askeri teçhizatımız için de bir sınavdı" ifadeleri yer alıyordu.

Rusya üç ay içinde liderini seçmek için sandık başına gidecek. Putin yeniden aday.

Sloganının da "görev başarıyla tamamlandı" olması bekleniyor.

Adaylığını açıkladıktan günler sonra Suriye'ye gitmesi de bu nedenle anlam kazanıyor.

Öte yandan Suriye'de çatışmalar tamamen sona ermiş değil. IŞİD'in sayıca az olsalar da sokak savaşına hazır militanları halen bölgede.

Rusya'nın Suriye'nin geleceğine yönelik siyasi çözüm çabalarının sonuç vereceği de kesin değil.

Moskova'nın bu ay Soçi'de ağırlamayı planladığı Suriye Halkları Kongresi'nin ziyareti ertelendi.

Karmaşık yapısı düşünüldüğünde, zafer ilan etmek de Suriye Savaşı'nı bitirmeyecek.

BBC

Rusya Federasyonu Vladimir Putin Moskova Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title