Haberler

Hakan Atilla'nın Avukatlarından "Dava Hükümsüz Kılınsın" Talebi

Güncelleme:

New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatları, müvekkillerinin yargılandığı davada tanıklık yapan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle davanın hükümsüz kılınması talebinde bulundu.

AVUKATLARDAN FETÖ'CÜYE İTİRAZ

Korkmaz, Atilla'nın yargılandığı davanın 12. gününde tanık olarak ifade vermeye devam etti. Savunma makamı, Korkmaz'ın tanıklığı ve savcılığın sunduğu delilllerin kabul edilemeyeceği gerekçesiyle mahkemeye itiraz dilekçesi sundu.

Atilla'nın avuklatları itiraz dilekçesinde, Korkmaz'ın "çalıntı deliller sunması" ve "yanlış ifade vermesi" nedeniyle davanın hükümsüz kılınması talebinde bulundu.

"JURİYİ ZEHİRLEDİ"

Savcılığın Korkmaz'ın ABD'ye beraberinde getirdiği "çalıntı belgeleri tereddütsüz kabul edip" delil olarak sunmasının "kabul edilemeyeceğine" dikkat çekilen dilekçede Korkmaz'ın " Türkiye'de işkenceye maruz kalacağı yönündeki spekülatif ifadeleriyle" jüriyi "zehirlediğine" işaret edildi.

Yargıç Richard Berman ise savcılıktan Korkmaz'ın elindeki delillerin nereden ve nasıl geldiğini açıklayan bir dilekçe sunmaları talebinde bulundu.

ÇAPRAZ SORU YAPILDI

Savcılığın sorgulaması bittikten sonra Atilla'nın avukatlarından Todd Harrison Korkmaz'ın çapraz sorgulamasına başladı.

Atilla'yı ne gördüğünü ne de onunla tanıştığını belirten Korkmaz'a, savcılıkta ve kendisinde olmayan ses kayıtlarının içeriğine ilişkin nasıl yorum yaptığı ve dinlediğini iddia ettiği yüzlerce ses kaydından bu ses kayıtlarını nasıl hatırladığı soruldu.

Korkmaz, bu görüşmelerin kendisinin ilk dinlediği ses kayıtları olduğunu, mahkeme salonunda da transkriptlerini görüp hatırladığını iddia etti.

15 TEMMUZ'UN ARKASINDA "FETÖ VARDIR" DİYEMEDİ

Darbe girişimi sırasında İstanbul'da olduğunu, 16 Temmuz'da ise Afyon'a geçtiğini anlatan Korkmaz, darbenin arkasında FETÖ'nün olup olmadığı sorusunu, "Bunu benim onaylamam için o soruşturmalarda olmam lazımdı." şeklinde cevapladı.

ABD'DEN ÖNCE 3 ÜLKE GEZMİŞ

ABD'ye gelmeden önce 3 ülkeye gittiğini ve ABD'ye ise transit geldiğini ifade eden Korkmaz, 10 aydır ABD'de olduğunu söyledi.

TANIKLIKTAN ÖNCE SAVCILIKLA 40'TAN FAZLA GÖRÜŞMÜŞ

Korkmaz tanıklığa hazırlık sürecinde savcılıkla 40'tan fazla görüşme yaptığını, bazı günler 2, bazen 4 saat, bazen de daha uzun süre bir araya geldiklerini anlattı.

Yasadışı dinleme yaptığı iddialarını da reddeden Korkmaz, yürüttükleri soruşturmadaki bütün dinlemelerde 30'dan fazla mahkeme ve hakim kararı olduğunu ileri sürdü.

FETÖ ile bağlantısını reddeden Korkmaz, "Cemaat mi dersiniz, terör örgütü mü dersiniz, benim o örgütle, o yapıyla hiçbir ilgim yoktur. Ben polisim." ifadelerini kullandı.

Korkmaz, "Spark" adlı uygulamada "Biz onları sürekli baskı altında tutar, kabineyi burada toplarız." mesajının hatırlatılması üzerine ise, böyle bir yazışma yapmadığını ileri sürdü.

ZARRAB SORULARI SORULUNCA "HATIRLAMIYORUM" DEMEYE BAŞLADI

Korkmaz'ın savcılık makamı tarafından sorgusu sırasında ise kendisine iş adamı Reza Zarrab'a sorulmayan sorular yöneltilmesi dikkati çekti. Korkmaz, ses kaydı mahkemeye sunulmayan ancak transkripti olan konuşmaları Türkiye'de polisken dinlediğini iddia ederken, bunlarda adı geçen Zarrab hakkındaki sorulara yanıt verdi.

Söz konusu sorulara cevapları sırasında "Hatırladığım kadarıyla", "Yüzde yüz emin değilim" ifadelerini kullanan Korkmaz'ın sorular karşısında uzun süre düşünmesi yukarıya bakması da dikkati çekti.

HAYALİ GIDA TİCARETİ SORULARI

Korkmaz'a Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Zarrab arasındaki WhatsApp ve Viber mesajları da gösterilirken, kendisine Zarrab'ın altın ve "hayali" gıda ticareti hakkında da neler bildiği soruldu.

17 Aralık soruşturması kapsamında İran'ın petrol gelirleriyle "gıda ticareti olarak belirtilen bir ticaret" yapıldığıyla ilgili delil elde edildiğini belirten Korkmaz, hayali gıda ticareti kapsamında Zarrab'ın yaptığı "teknik" hatalara Atilla'dan gelen uyarıların 2 Temmuz 2013'de gerçekleşen bir telefon görüşmesinde yer aldığını kaydetti.

ABD'nin İran'a karşı ambargolarındaki değişiklikler nedeniyle Zarrab'ın altın ticaretinden sonra transit gıda ticaretine yöneldiğini ifade eden Korkmaz, 2013'ün ikinci yarısında Zarrab'ın tekrar altın ihracatına başladığının saptandığını belirtti.

ZARRAB'LA İLGİLİ EXCEL DOSYASI YAPMIŞ

Korkmaz, elindeki telefon görüşmeleri ses kayıtları, transkriptleri, dijital delil ve bilirkişi raporlarıdan faydalanarak Sarraf'ın altın ihracatı konusunda bir "excel tablosu" oluşturduğunu söylerken, bu tabloyu ekim ayında tamamladığı bilgisini verdi.

Zarrab tarafından 1 Temmuz 2013'ten sonra ihraç edilen altının hacminin 9-10 ton olduğunu iddia eden Korkmaz, "O tarihte bir ton altının fiyatının 45-50 milyon dolar civarında olduğunu hatırlıyorum ... Zarrab'ın sahte gıda işlemlerinin toplamı da 700 küsür milyon avro ve 900 küsür milyon Türk lirası." ifadelerine yer verdi.

FBI GOOGLE'DAN E-POSTA YAZIŞMALARINI İSTEYECEK

Ayrıca, ABD'li büyük finansal bankalardan Bank of America, Citibank, Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Wells Fargo ile İngiliz HSBC ve Standard Chartered"ın finansal dökümanlarını sunmak için mahkemeye yetkililerinin çağırılabileceğini, ABD'li teknoloji devlerinden Google, Microsoft, Apple ve Yahoo'ya da elektronik postalarını dava kapsamında paylaşmaları için FBI tarafından arama emri verilebileceği konusunda savcılık ve savunma makamlarının anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Duruşmada, Citibank'ta çalışan Robert Peri de dinlendi. Peri Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisinin (OFAC) yaptırımlar listesinde yer alan kişi ve kuruluşların Citibank yazılımları tarafından nasıl tespit edildiği hakkında bilgi verdi.

İTİRAFLARINA 50 BİN DOLAR

Atilla'nın yargılandığı davada tanıklık yapan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, Salı günkü ifadelerinde ABD Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) kendisine 50 bin dolar verdiğini ve ABD'de oturduğu evin kirasını ise savcılığın ödediğini söylemişti.

Korkmaz, ABD'ye geldiği günden beri hiç çalışmadığını ancak çalışma başvurusunda bulunduğunu ve iki hafta önce olumlu yanıt aldığını anlatarak ABD hükümetinden yardım alıp almadığı sorusuna, "Savcılık 3 defa 300 dolar, toplamda 900 dolar verdi. FBI 50 bin dolar verdi. Oturduğum apartmanı savcılık tuttu, kirasını savcılık ödüyor." yanıtı vermişti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi eski emniyet mensubu Korkmaz'ın ifadelerinde yer alan bu iddialar üzerine FBI'ın Türkiye'deki görevlisi, Emniyet Genel Müdürlüğüne davet edilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Korkmaz Halk Bankası Reza Zarrab Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title