Haberler

Orhan Pamuk'a Karadağ'dan Ödül

14 Aralık Perşembe günü Karadağ'da yapılan bir törenle ödülünü alan Pamuk, bu yıl ayrıca Kafamda Bir Tuhaflık romanının Fransızca çevirisiyle, Fransa'nın en çok satan haftalık dergisi Le Point'in "En iyi 25 kitap" listesine üçüncü sıradan girerken, son romanı Kırmızı Saçlı Kadın'ın İngilizce çevirisiyle de ünlü ekonomi dergisi Financial Times'ın "Yılın Önde Gelen Kitapları" listesinde yer aldı.

2006 referandumuyla Sırbistan-Karadağ'dan ayrılıp bağımsızlığını kazanan, Avrupa ve Balkanlar'ın en genç ülkelerinden Karadağ Cumhuriyeti'nce 14 Aralık Perşembe günü Orhan Pamuk'a Edebi Ateş Ödülü verildi. Geçtiğimiz yıllarda 2010 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Perulu yazar Mario Vargas-Llosa ve ülkemizde de tanınan İtalyan romancı Claudio Magris'e verilen ödüle 2017 yılında Orhan Pamuk layık görüldü. Mario Vargas-Llosa, bu yılki ödül gerekçesinde Pamuk'un eserlerindeki edebi derinlik ve yazarın edebiyata kendini adamışlığının yanı sıra, insan haklarına dair duyarlılığını da övdü. Söz konusu ödülün ardından 16 Aralık Cumartesi günü Karadağ Cumhuriyeti'nin Budva kentinde Orhan Pamuk'un eserleri üzerine bir de sempozyum düzenlenecek.

2006 yılında Türkiye'ye ilk Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandıran Pamuk, son iki romanının çevirileriyle de dünya listelerinde: Kafamda Bir Tuhaflık, Fransızca çevirisiyle, Fransa'nın en çok satan haftalık dergisi Le Point'in 2017 yılının "En iyi 25 kitap" listesine üçüncü sıradan girerken, İngilizce'ye Red-Haired Woman adıyla çevrilen son romanı Kırmızı Saçlı Kadın, ünlü ekonomi dergisi Financial Times'ın "Yılın Önde Gelen Kitapları" listesinde yer aldı.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Orhan Pamuk Fransa Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title