Haberler

Enver Yücel Kudüs Kutsaldır, Siyasi Hesaplara Kurban Edilemez

Enver Yücel Kudüs kutsaldır, siyasi hesaplara kurban edilemez

Washington, 14 Aralık (DHA)- ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını değerlendirmek için, BAU Global bünyesinde yer alan Washington merkezli tarafsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute (Küresel Politikalar Enstitüsü) tarafından düzenlenen panelde konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, Kudüs kutsaldır, siyasi hesaplara kurban edilemez diyerek karara tepki gösterdi.

Konunun uzmanları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararını Kudüs Çözüm ya da Problem adlı panelde masaya yatırdı. Bahçeşehir Üniversitesinin Beyaz Saray'a komşu merkez kampüsünde gerçekleşen toplantıda ortak görüş, bu kararın Ortadoğu barışına hizmet etmeyeceği yönünde oldu.

Enver Yücel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada ABD yönetiminin Kudüs kararını eleştirerek, Ortadoğu'daki barış çabalarına zarar verecek, milyonları derinden yaralayacak ve şiddeti körükleyecek böyle bir kararı dünyanın süper gücü olma iddiasındaki bir ülkeye yakıştıramadığını söyledi. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Museviler için kutsal sayılan bu kentin hiç kimsenin siyasi hesaplarına kurban edilemeyeceği uyarısında bulunan Yücel, Kudüs'ün farklı renklerin bir arada, kardeşçe yaşadığı bir geleceği hak ettiğini belirterek herkesi bu uğurda sorumluluk almaya davet etti.

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olamayacağının Birleşmiş Milletler tarafından alınan karara dayandığını ifade eden Yücel. "Daha önceki ABD başkanları senatonun aldığı bu kararı her zaman ertelediler. Anlaşılıyor ki Trump bu konuyu iç politika malzemesi haline getirdi. Alınan bu karar herkes tarafından, 'Kudüs'e ve insanlığa barış getirmeyecek, problemleri arttıracak' şeklinde yorumlandı. Üniversite olarak buradan tüm dünyaya haykırıyoruz Kudüs İsrail'in başkenti olamaz" dedi.

Panelde katılımcılara hitap eden BAU International Washington DC Üniversitesi Rektörü Sinem Vatanartıran, Başkan Trump'ın Kudüs kararının ABD'yi ara bulucu ülke statüsünden çıkarıp taraf haline getirdiğini anlatarak, İsrail-Filistin sorununda kazanan ve kaybedenin olmadığı nihai bir çözüm için çalışmanın gerekliliğine dikkat çekti.

Kendisi de bir Filistinli olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi Direktörü Nihad Awad, ABD'nin Kudüs kararını değerlendirirken, Amerika'nın Filistin sorununda hiçbir zaman tarafsız bir tutum almadığından yakındı ve bunun sebebi olarak İsrail'in ABD kamuoyu üzerindeki etkisini gösterdi. Trump'ın iç siyasette çevresinin skandallarla çevrildiğini anlatan Awad, İsrail-Filistin sorunu hakkında neredeyse hiçbir bilgisi olmayan ABD Başkanı'nın bu hamlesinin tamamen iç siyasete dönük olduğunu söyledi. Awad, 'Başkan Trump kendisine ait olmayan Kudüs'ü kimseye verme hakkına sahip değil, ancak çok istiyorsa kendisine ait olan Trump Tower'ı İsrail'e verebilir' dedi.

BAU International Üniversitesi öğretim üyelerinden Rosalind Rothwell ve GPI araştırmacısı Martin Sieff de sunumlarında İsrail-Filistin sorununun köklerine değinerek Kudüs'ün tarihsel statüsü hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Böylesine pervasız ve tehlikeli bir kararı aldığı için ABD yönetimini eleştiren Amerikalı uzmanlar, bir an önce temkinli ve dengeli bir dış politika çizgisine dönülmesi gerektiğine dikkat çektiler.

Moderatörlüğünü GPI Başkanı Paolo von Schirach'ın üstlendiği toplantıya düşünce kuruluşları ve üniversitelerden uzmanlar ile basın mensupları yoğun ilgi gösterdi. (Fotoğraflı)

(Tür: Dış)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Donald Trump Enver Yücel Washington Kudüs Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title