Haberler

İstihdam Şurası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. Bu sektörlerdeki işverenler bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi." dedi.

Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen İstihdam Şurası'na katıldı.

Taşeron işçilere kadro verilmesi konusuna değinen Erdoğan, "Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Taşeron, çalıştırdığı işçiye ne veriyordu? İşte asgari ücret üzerinden meblağ. Kazanan kim? Kendisiydi. Pazarlığı yaparken de zaten öyle yapıyordu. Ama şimdi artık hükümetimizin böyle bir sorunu olmayacak, o bitti. Şimdi artık işçi olarak bu taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak ve böylece artık onların da bir derdi evelallah kalmadı." ifadesini kullandı.

Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda başta Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile Maliye Bakanı Naci Ağbal olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, iş dünyasına sağlanan teşvikleri anlattı.

İş dünyasının ihtiyaçlarına cevap verdiği oranda teşviklerin verimliliğin ve uygulamasının o oranda güçlü olacağını vurgulayan Erdoğan, "Anamuhalefetin başındaki zat kendine göre asgari ücret belirliyor. Diyor ki '2 bin lira.' Artık senin söylediğin rakam gibi bir rakam da ortada kalmayacak. Şu anda ben inanıyorum ki artık bu yeni süreç, çok daha farklı bir süreç olacak. Çünkü taşerona giden, şimdi kime gidecek? Direk işçi kardeşime gidecek." diye konuştu.

İşverenlere çağrıda bulunan Erdoğan, işverenin, işçisinin yanında olması ve imkanlar hazırlaması gerektiğini söyledi. Veren elin, alan elden hayırlı olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok verdim, böyle nasıl çalışayım, nasıl çalıştırayım." denilmemesi gerektiğini dile getirdi. Verilenin aynı zamanda kazanılan olduğunu ifade eden Erdoğan, bu konuda endişe duyulmamasını istedi.

"İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik"

Teşvikler belirlenirken, öncelikle işverenin taleplerine bakıldığını bildiren Erdoğan, bunun yanı sıra Türkiye'nin stratejik önceliklerinin, gençler, kadınlar, engelliler ile ilgili hassasiyetlerin de teşviklerin şekillenmesinde önemli rol oynadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

"İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. İmalat ve bilişim sektörlerindeki işverenler, bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi. 2017 yılında çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden diğerlerine göre 6 ay daha fazla yani 1,5 yıl süreyle yararlanabilecekler."

Erdoğan, söz konusu rakamların yeni asgari ücrete göre de güncelleneceğini söyledi.

İş dünyasına ciddi katkı sağlayan bu teşvikin 2020'ye kadar süreceğini bildiren Erdoğan, amacın yatırımcılara, önlerini görebilecekleri, uzun vadeli planlar yapabilecekleri, atılan her adımda devletin desteğinin arkasında hissedileceği iklim oluşturmak olduğunu vurguladı.

Esnafa teşvik

Başka bir teşvik uygulamasının da esnafa yönelik olduğunu aktaran Erdoğan, ülkenin maruz kaldığı ekonomik saldırıları en ön safta göğüsleyen esnafın, vatanına da canı pahasına sahip çıktığına işaret etti.

Esnafın darbe girişimi sırasındaki cesaretinin ve kahramanlığının asla unutulmayacağının altını çizen Erdoğan,sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize, 'Bir ay senden, bir ay bizden' diyoruz. Bu teşvik, 12 ay süreyle geçerli olacak. İş başı eğitimi de bizim büyük önem verdiğimiz konuların başında geliyor. 'İşçinizi kendiniz yetiştirin' sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz. Diğer sektörler için bu süre yine 3 ay olarak devam edecek."

İş başı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığı vermeyi, genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primlerini karşılamayı da sürdüreceklerini bildiren Erdoğan, geleceğin meslekleri olarak görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlardaki iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındakilerin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarını sağlayacaklarını dile getirdi.

"Özel sektörle iş birliği yapıyoruz"

Erdoğan, iş başı eğitim programlarında kadınlara ayrı bir yer verdiklerini söyleyerek, bu programlara ve mesleki eğitim kurslara katılan kadınlara 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği verileceğini bildirdi.

Mesleki eğitim programlarında revizyona gidileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ülkemizde bir yandan işsizlikten şikayet edilirken, diğer yandan da iş dünyamız, bilhassa da sanayicilerimiz, burası çok önemli, milletime de sesleniyorum, işçi bulamamaktan, eleman bulamamaktan yakınıyor. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak ve mesleki eğitimin etkinliğini artırmak için özel sektörle iş birliği yapıyoruz. Şu anda aramızda öyle özel sektör mensupları var ki yurt dışından çalıştırmak için şoför getiriyorlar. İş makinelerinde çalıştırmak için operatör getiriyorlar ama lafa geldiği zaman 'iş bulamıyoruz' diyorlar. Böyle bir durum var."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Jülide Sarıeroğlu Binali Yıldırım Beştepe Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title