Haberler

2018 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, hedeflerinin hayvan ithalatını bitirmek olduğunu belirterek, "İthalat bitecek, küçük üreticilere desteklemeler olacak, TİGEM 500 bin tane buzağı besleyecek. Bu çalışmaların sonunda inanıyoruz ki hayvan ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olacağız." dedi.

Fakıbaba, TBMM Genel Kurulunda görüşülen bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, bakanlık olarak tüm ürünlerde iç ve dış piyasaları yakından takip ettiklerini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) 2017'de piyasalardaki gelişmelere göre buğday, mısır, fındık ve kuru üzümde müdahale alımları yaptığını, böylece üreticinin mağduriyetinin önlendiğini, piyasaların regülasyonuna önemli katkılar sağlandığını anlatan Fakıbaba, TMO tarafından 2017'de 2 milyon 50 bin ton buğday, 205 bin ton mısır, 5 bin ton kuru üzüm, 16 bin ton haşhaş kapsülü, 137 bin ton fındık alındığı, bu alımlar karşılığında çiftçilere 3,4 milyar lira ödendiği bilgisini paylaşıldı.

TMO'nun fındık alımı yapmaması halinde fındık fiyatlarının 5 veya 6 lirayla stokçuların elinde olacağını ifade eden Fakıbaba, "Tarım Bakanlığımız ve TMO bunu ne yaptı? Dekar başına teslim edebileceği ürün miktarını 90 kilogramdan 130 kilograma çıkardı. 137 bin ton fındık almışım, helali hoş olsun, tam 1,5 katrilyon para ödemişim, helali hoş olsun. Fındık alımlarında uygulanan çürük oran sınırı yüzde 3'ten yüzde 5'e, çatlak oranı yüzde 2'den yüzde 7'ye çıkarılmış, asgari randıman oranı yüzde 40'tan 37'ye düşürülmüş." diye konuştu.

Bakan Fakıbaba, fındığın piyasada halen 9-9,5 liradan satıldığına dikkati çekerek, "Fındıkta istikrarı sağlayan TMO'dur, Tarım Bakanlığıdır. Tarım Bakanlığı olmamış olsaydı, çok samimi olarak söylüyorum, 6 liradan fazla, bakın, stokçuların elinde kalacaktı." ifadesini kullandı.

Sebzede yeni tohum çeşitlerini üreticilere ve Türkiye'ye kazandırmaya devam edeceklerini, 5 yıl sürecek uygulamayla sebze tohumu ihtiyacını büyük ölçüde yurt içinden karşılamayı hedeflediklerini anlatan Fakıbaba, pamuk ve diğer lif bitkilerinde kaliteyi ve üretici karlılığını artırmayı amaçlayan yeni bir yatırım projesini başlattıklarını söyledi.

-"Hayvancılık önemli ve öncelikli bir sektör"

AK Parti olarak hayvancılığı önemli ve öncelikli bir sektör olarak ele aldıklarını vurgulayan Bakan Fakıbaba, şöyle devam etti:

"2017 döneminde toplam destek içinde hayvancılığın payını yüzde 4'ten yüzde 30'lara çıkardık. Son 15 yılda hayvancılığa 25 milyar lira yani eski parayla 25 katrilyon para ödedik. Hayvancılığı sıfır faizli kredi kapsamına aldık. Karma yemde yüzde 8 olan KDV'yi 2016 yılında kaldırdık. Yem bitkilerine son 15 yılda toplam 4,5 milyar lira destek verdik. Ana olmadan dana olmaz; dana olmazsa et ve süt olmaz. Bu felsefeyle hayvancılıkta yerli üretimin geliştirilmesi için 2017 yılında Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli'ni oluşturduk.

Model kapsamında 40 ili damızlık düve üretim merkezi, 40 ili damızlık koç, teke üretim merkezi, 15 ili damızlık manda üretim merkezi olarak belirledik. Bu illerde damızlık hayvan alımına, ahır, ağıl yapımına ve alet ekipman alımına yüzde 50 hibe desteği veriyoruz. Et ve Süt Kurumuyla Tarım Kredi Kooperatifiyle ve Tarım Bakanlığıyla birlik ve beraberlik içerisinde üreticinin emrindeyiz. Üreticinin, onların ne kadar kutsal olduğuna, Büyük Atatürk'ün ne kadar önemli bir cümle söylediğine yürekten inanan kardeşleriniz."

Fakıbaba, 30 ilin mera hayvancılığı yetiştirici bölgesi olarak belirlendiğini, bu yıl da bütün üreticilerin yaylaklardan faydalanacağını, programlı, aşıları yapılmış 4 ay ve üstü her buzağıya 750 liraya kadar destek verdiklerini söyledi.

Hekim olarak hayvancılığın sağlıkla önemli ve yakından ilişkisi olduğunu gördüğünü ifade eden Fakıbaba, "Doğumundan ölümüne kadar esasında veteriner hekim arkadaşların ve doktor arkadaşların elinde olmasında çok büyük fayda görüyorum. Doğunca biz ne yapıyoruz? Doğunca buzağıya 750 liraya kadar destek veriyor muyuz, vermiyor muyuz? Vallahi veriyoruz." diye konuştu.

Kalkınma bölgesi kapsamındaki 41 ilde hibelerin, çiğ süt prim desteğinin devam edeceğini aktaran Fakıbaba, "Sütte fiyat istikrarı sağlamak amacıyla Et ve Süt Kurumu vasıtasıyla gerektiğinde piyasadan süt alıp süt tozuna çeviriyoruz." şeklinde konuştu.

Bakan Fakıbaba, bakanlığın satın aldığı hayvanların fiyatlarını açıklayacağını, kimlerden alındığını söyleyeceğini belirterek, "Avrupa'dan kontrol edeceksiniz ve diyeceksiniz ki 'Helal olsun bu Bakana, çok ucuza almış bu hayvanları.' Kasap benim kardeşim. 23 lira 80 kuruştan alıyorduk Et ve Süt Kurumu olarak, anında 25 liraya çıkardık ve sonra bir karar aldık, 2018 1 Ocak'ından itibaren 200 ve altı yani küçük yetiştirici, hayvanını ruhsatlı bir kesimhaneye götürdüğünde kafadan 250 lira destek alacak. Şimdi, hepinizin önünde söz veriyorum: 1 Ocak'tan itibaren Et ve Süt Kurumu kesimlerini 25 lira 50 kuruştan yapacaktır." ifadelerini kullandı.

Küçük üreticinin destekleneceğini, hayvanlar dağıtılacağını ve et ithalini bırakacaklarını belirten Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Bunu küçük üreticilerle ve TİGEM'le yapacağız. Çünkü hiç görülmemiş bir destekleme arkadaşlar. Sayın Cumhurbaşkanım ve Başbakanım gerekli açıklamaları yapacak. Zaten talimatı aldığım kişi de Sayın Cumhurbaşkanımızdır. O bağlamda, rahat olun bu konuda. İthalatı bitireceğiz. İthalat bitecek, küçük üreticilere desteklemeler olacak, TİGEM 500 bin tane buzağı besleyecek. Bu çalışmaların sonunda inanıyoruz ki hayvan ithal eden değil, ihraç eden bir ülke olacağız.

Biz ihracat yapacağız. Amacımız yerli ve yeterli üretimdir. İnşallah bunu hep birlikte, sizlerle beraber başaracağız. Küçük aile işletmeleri teşvik edilecek, görmediğiniz oranda teşvik edilecek, işi bilen insanları destekleyeceğiz. Bu yıl başlattığımız damızlık, düve, manda, koç ve teke üretim merkezlerini güçlendireceğiz. Küçükbaşa verdiğimiz desteği devam ettireceğiz. Mera ıslahına ağırlık vereceğiz, göreceksiniz. Pamuğun ekildiği her alanda yem bitkisini tam desteklemek kaydıyla ve pamuktan da o 80 kuruşu indirmemek kaydıyla yem bitkisini o beş ay boş kalan arazilerin hepsinde Allah'ın izniyle üreteceğiz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Politika

Et ve Süt Kurumu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title