Haberler

    "Tarih Sadece Şampiyonu Yazar"

    LEVENT KALKAN - RÖPORTAJ

    Süper Lig'de ilk yarıyı lider bitiren turuncu-lacivertli ekibin başarılı teknik direktörü, şampiyonluğun kendileri için gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi, "Tarih ikincileri değil, şampiyonları yazar. Bunu biliyoruz ve tarih yazmak istiyoruz" diye konuştu.

    Süper Lig'in ilk devresini üst üste ikinci sezon lider kapatan Medipol Başakşehir'de, Teknik Direktör Abdullah Avcı, Belek kampında Milliyet'e özel açıklamalar yaptı. Başarılı hoca nefesleri kesen şampiyonluk yarışını zirvede bitirmek için bu kez çok iddialı olduklarını vurguladı...

    Başkan Göksel Gümüşdağ geçtiğimiz günlerde, "Ligi ikinci veya üçüncü bitirsek futbol camiası tarafından başarılı bulunabiliriz ama ben şampiyon olamazsak başarılıyız diyemem" ifadelerini kullanmıştı. Başakşehir için başarının ölçüsü artık şampiyonluk mu?

    Geçen sezon bizim için çok önemli bir deneyimdi. İlk yarıyı namağlup lider bitirmiştik. Yapılan takviyelerle beraber daha da gelişen ve hem ligde hem kupada ikinciliği yakalayan bir takım olduk. Şampiyonluğu duygusal olarak elbette istedik ama bunun hem takıma hem de bize yük olmasını arzu etmedik. Parçadan bütüne gidelim dedik. Bu sezon ise oyuncu kadrosunun kalitesiyle birlikte rekabeti daha da artırdık. Bugün 23 tane ulusal takımda oynayan ve oynamış futbolcumuz var. Oyun planımıza da dokunuşlarımız oldu. Tarih ikincileri değil, şampiyonları yazar. Bunu biliyoruz ve bu sezon tarih yazmak istiyoruz. Başkanımız bu anlamda söylemiştir. Bu takımın son 4 sezonda sürekli ilk 4'te yer alması beklentileri artırıyor. Başkanımız Göksel Gümüşdağ ve yönetim kurulumuza bize bu imkanları ve vizyonu sağladıkları için teşekkür ediyoruz. Gelişen, dönüşen ve büyüyen bir takımız. Şampiyonluk bizim için artık gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef olarak duruyor.

    'Rakipler tecrübeli'

    Şenol Güneş, Aykut Kocaman, Abdullah Avcı ve Rıza Çalımbay'ın yanı sıra Fatih Terim'in Galatasaray'a dönüşüyle birlikte sezonun ikinci yarısında müthiş bir şampiyonluk yarışı bizi bekleniyor. Bu yarışın anahtarı size göre ne olur?

    Çok güzel bir rekabet olacak. Bu yarışın içinde olmak çok güzel. Rakipler bize göre çok daha tecrübeli. Benim bu kulüplerle yarışmak için tek şansım var; oyun gücümü sahaya yansıtmak zorundayım. Ancak bu şekilde ayakta kalabilirim. Bu konuda kendimizi geliştiriyoruz. Rakiplerin şampiyonluk kültürleri var. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş, Trabzonspor bugüne kadar hep şampiyonluğa oynadılar, bundan sonra da oynayacaklar. Ben konuya sadece hocalar üzerinden bakmıyorum. Kulüp tarihi, gelenekler, organizasyon, taraftar, medya gücü bunların hepsi önemli faktörler. Oyun gücü yüksek olan ve rakiplere göre daha az hata yapan şampiyonluk yarışında öne çıkacaktır diye düşünüyorum.

    Geçen sezon yine devre arasında yaptığımız röportajda, "Sevgi, saygı ve sempati bizim için şampiyonluk kadar değerli" demiştiniz. Şampiyonluk olmadı ama bu hedeflere ulaştınız mı?

    Kesinlikle ulaştık. Medipol Başakşehir sevilen, beğenilen, sempati ve saygı duyulan bir takım. Her kulübün taraftarı takımımıza ve oynadığı oyuna saygı gösteriyor. Rakibine ve hakeme saygı gösteren, gerginliklerin içinde olmayan bir takım olmak istiyoruz. Gördüğümüz sevgi ve saygı enerjimizi daha fazla yükseltiyor. Biz neticede bir oyun oynuyoruz. Şampiyonluklar bile gelip geçici ama sevgi ve saygı ömür boyu devam ediyor.

    'Deneyim önemli'

    Başakşehir'in yaş ortalaması ligin üzerinde. Bu durum şampiyonluk yarışında size dezavantaj oluşturabilir mi?

    Buralarda yarışabilmek için deneyim son derece önemli. Dünya kupaları veya Avrupa şampiyonalarında da milli takımlar genelde 27-28 yaş ortalamasıyla başarılı olmuşlar. Tecrübenin değeri her kulvarda kendini gösteriyor. Bizim doğru dokunuşlarla takımın yaş ortalamasını azaltmamız lazım. Uzun vadede bunu taşıyamayız. Cengiz gittikten sonra Kerim Frei, Attamah, İrfan Can gibi genç oyuncular öne çıktı. Bazen 11'de yer alıyorlar bazen sonradan oyuna girerek takıma katkı yapıyorlar. Her sene 1-2 genç futbolcuyu oyuncu grubuna dahil etmek istiyoruz.

    Futbol kamuoyunun alkışını toplayan Başakşehir'i siz nasıl tanımlarsınız?

    Takımımdan son derece memnunum. Mücadelesi, yaratıcılık özellikleri çok yüksek bir takımız. Biz takımla ilgili özel mental analizler de yaptırdık. Hem algısı hem egosu yüksek bir takımız. Sanatçı karakterli bir ekibiz. Ben Başakşehir'i yılın takımı olarak görüyorum.

    '9. hafta final maçı olur mu?'

    Abdullah Avcı, UEFA Avrupa Ligi'nde iki kez rotasyona gitmesiyle ilgili yapılan eleştirilere yanıt verdi, "Medyanın istediği takım 2 maçta 1 puan aldı. Rotasyonlu denilen takım 7 puan topladı. Beşiktaş'tan önce Hoffenheim'le oynadığımız için bu tartışmalar yapıldı" dedi.

    UEFA Avrupa Ligi'nde yaptığınız rotasyonlar çok tartışıldı. Eleştiriler haklı mı?

    Medyanın istediği takım 2 maçta 1 puan aldı. Rotasyonlu denilen takım 7 puan topladı. Bir golle gruptan çıkamadık. Bizim elimizde 23 tane değerli futbolcu var. Kulübümüzde sağlık, analiz, performans gibi profesyonel departmanlar var. Oyuncuların form ve sakatlık durumlarının yanı sıra yapılan testlerin sonuçları da tercihlerde etkili oluyor. Beşiktaş maçı öncesi Hoffenheim'le oynadık. Rakiple ilgili yaptığımız analizin sonucunda bir organizasyon ve kadro belirledik. Biraz da Beşiktaş'tan önce Hoffenheim'le oynadığımız için bu tartışmalar yapıldı. Peki daha 9. haftada şampiyonluk maçı, final maçı olur mu? Medyanın istediği takımla Sivas'ta mağlup olduk!

    Beşiktaş'tan sonra Türkiye'ye en fazla ülke puanı kazandıran takımız. Üst üste dördüncü yıldır Avrupa kupalarına katılıyoruz. Şampiyonlar Ligi'nin direğinden döndük. Geçen sezon Shakhtar Donetsk'e elenmiştik bu sezon Sevilla'ya kıl payı kaybettik. Oyun olarak hepsiyle kafa kafaya oynadık. Yapılan tartışmalar biraz da büyümenin sancıları galiba...

    'Cengiz kalsaydı çok katkı yapardı'

    Roma'ya 15 milyon euro bonservisle gönderdiğiniz Cengiz Ünder takımda kalsaydı sizin için her şey çok daha farklı olabilir miydi?

    Cengiz kalsaydı performansının geçen sezondan daha iyi olacağına adım gibi eminim. Cengiz bize gelir gelmez sürekli gelişti, kendini kabul ettirdi. Harika bir çocuk... Geçen sezon sonunda yeni sezonla ilgili kadro planlaması yaparken, Elia ismi önümüze geldi. 'Cengiz varken Elia'yı almam. Cengiz gibi yetenekli bir oyuncunun önünü tıkamak istemem' dedim. Onlar da 'Ya giderse' dediler. Neticede talipleri vardı ve Roma'ya gitti. Burası aynı zamanda bir şirket. 600 bin euroya aldığımız bir oyuncuyu 10 ay sonra 15 milyon euroya satmak bence ülke ve kulüp adına çok önemli.

    Cenk Tosun'a kadar Türkiye'den ihraç edilen en pahalı futbolcuydu. Allah, Cengiz'in yolunu açık etsin. Sürekli iletişim halindeyiz. Orada da başarılı olacağına inanıyorum. İtalyanca öğreniyor, ilerlemeye de başladı. Bir boşlukta İtalya'ya gidip hem ziyaret edeceğim hem de maçını izleyeceğim. Bir gole ihtiyacı var. Atarsa devamı da gelecek.

    'Ben gol zannettim'

    Sevilla deplasmanında kaptan Emre'nin son dakika frikiğinde top direkten dönünce neler hissettiniz?

    Futbol oynarken veya teknik direktör olarak hayatınızda unutamadığınız bazı anlar vardır. Sevilla maçı bunlardan biriydi. Emre'ye ceza sahası önünde faul yapıldığında hemen skorboarda baktım 89.01'i gösteriyordu. İçimden, 'Gol olacak ve maç böyle bitecek' dedim. O kadar konsantre olmuşum ki, sonradan görüntülerden izledim, Emre topa gelirken ben de hareketlenmişim. Teknik alanın dışına çıktım. Yardımcı hakem gibi taç çizgisinden topla birlikte devam ettim ve gol oldu sandım. Topun direğe çarptığı anı hiç unutamıyorum. Hepimiz için önemli bir an ve deneyimdi. Belki Şampiyonlar Ligi'ne gitseydik bu pozisyon bu kadar çok konuşulmayacaktı. Maçtan sonra Sevilla seyircisi bize tribüne çağırıp alkışladı. Sevillalı futbolcular tebrik etti. Şampiyonlar Ligi'ne gitseydik hem ülke adına önemli olurdu hem de kulübün deneyim kazanması açısından çok güzel şeyler yaşayabilirdik. Kısmet böyleymiş, umarım önümüzdeki sezon bunu başarabiliriz.

    'Beşiktaş başarabilir'

    Bayern Münih-Beşiktaş eşleşmesi için neler söylersiniz?

    Beşiktaş'ın Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısı beni çok mutlu ediyor. Harika işler yaptılar. Futbolda imkansız diye bir şey yoktur. Bunu hiç unutmamak lazım. Kağıt üzerinde zor gibi görünse de her şey mümkün. Bir kere Vodafone Park diye bir faktör var. Biz bunu lig maçında yaşadık. Taraftar takımı inanılmaz itiyor. 90. dakikaya kadar oyunda biz üstündük, öne de geçtik. Seyirci oyunu bir anda terse çevirdi, mağlup da olabilirdik. Bayern Münih maçında da hem takımın hem de seyircinin motivasyonu çok daha yüksek olacaktır.

    Kocaman'a destek

    Aykut Kocaman'ın oyun anlayışıyla ilgili ciddi eleştiriler var. Geçmişte Kocaman'la birlikte çalışmış bir isim olarak Fenerbahçe'nin oyunu için neler söylersiniz?

    Seneler önce İstanbulspor'da hocayla çalıştık. Ben her hocanın oyun planına, organizasyonuna saygı duyuyorum. Ligin en üst basamaklarında yer alan bir rakibimin oyun planıyla ilgili olumlu-olumsuz bir şey söylemek istemem. Kendi inandığı veya oyuncu grubuna göre belirlediği bir organizasyonla şu an için ligin tepesinde. Bizim analiz ekibimiz tüm takımları tüm yönleriyle inceliyor. Fenerbahçe'nin sahadaki duruşunun doğru olduğunu düşünüyorum. Bence doğru yolda gidiyorlar. Ancak sonuç odaklı bir oyun oynuyoruz. Sonucu aldığın zaman plan ve organizasyon doğru, alamadığın zaman yanlış oluyor.

    'Cenk, Premier Lig'e çok uygun'

    Cenk, Premier Lig'de de başarıyı yakalayabilecek mi?

    Bunu yaşayıp görmek lazım. Ama ben Cenk'in gelişimine saygı gösteriyorum. Cenk oyun yapısı ve fiziksel özellikleriyle Premier Lig'e uygun bir golcü. Koşu yapıyor, iki ayağıyla ve kafayla vuruyor, geziyor, arıyor. İngiltere'de başarılı olmasını diliyorum. Cenk başarırsa diğer oyunculara da İngiltere kapısını açar.

    'Yazıcı'yı beğeniyorum'

    "1461 Trabzon'dan itibaren Yusuf Yazıcı'yı tanıyorum. Trabzonspor'da oynamadan önce kadromda düşündüğüm bir oyuncudur. Çok özel bir oyuncu. Ancak hiçbir zaman yerinde durmamalı. Fiziksel ve zihinsel sürekli gelişmeli. Kendini geliştirirse uluslararası seviyelere ulaşabilir. Yusuf bu kapasite ve kaliteye sahip. Bütün kulüplerin içinde zihinsel olarak da oyuncuların gelişimini sağlayacak departmanlar olmalı. Bu işi sadece oyuncuya bırakmak doğru değil."

    'Nuri Şahin'i isterim'

    "Son olarak geçen sene yaz tatilinde Antalya'da karşılaştık. 'Emre abin bir kaç sene daha oynar, bıraktıktan sonra gelir misin?' dedim. 'Sen olduktan sonra problem yok hocam' diye yanıt vermişti. Nuri Şahin gibi bir oyuncuyu elbette çok isterim. Her zaman iletişim halindeyiz. İnsan kalitesi çok yüksek, kendine doğru yatırımlar yapmış bir oyuncu."

    Abdullah Avcı kamp yaptıkları otelde üzerinde A Milli Takımımız'ın forması bulunan Rus çocuğun imza isteğini kırmadı.

    ]

    ]

    ]

    Kaynak: Skorer / Spor

    Abdullah Avcı Başakşehir Milliyet Belek Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi!
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title