Haberler

AK Parti TBMM Grup Toplantısı

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişimini ülkemizde başaramayanlar, şimdi farklı darbe girişimlerinin arayışı içerisindeler.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "15 Temmuz darbe girişimini ülkemizde başaramayanlar, şimdi farklı darbe girişimlerinin arayışı içerisindeler. Şu anda Amerika'daki malum dava, işte bir siyasi içerikli darbe girişiminin adresidir." dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yılın son haftasında Sudan, Tunus, Çad ve Fransa'yı ziyaret ettiğini hatırlatarak, ziyaretlerin çok yönlü dış politika anlayışının somut örneği olduğunu vurguladı.

Geçmişte Türkiye'nin çok uzun bir dönem boyunca adeta tek yönlü, tek boyutlu, bağımlı bir dış politika izlemeye mecbur bırakıldığını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"AK Parti hükümetlerinde kardeş coğrafyalardan başlayarak, dünyanın tamamına yayılan bir açılım projesini biz hayata geçirdik. Hemen yanı başımızdaki Ortadoğu ülkeleriyle yıllarca küllenmiş, ihmal edilmiş hatta kasıtlı olarak sabote edilmiş ilişkilerimizi düzeltmek için yoğun çaba harcadık. Hamdolsun, çok güzel neticeler de aldık. Suriye ve Irak'ta yaşanan istikrarsızlıktan bizi hedeflerimizin gerisine düşürmüş olsa da bu bölgeyle toplumlar zemininde güçlü bir kucaklaşma yaşadığımızı kimse inkar edemez. Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya coğrafyası hem tarihi hem insani olarak zaten ayrılmaz bir parçamızdır. Bu geniş coğrafyada ecdat yadigarı maddi manevi tüm hatıralara sahip çıkarak, kardeşlik hukukumuzu canlandırdık, güçlendirdik. Güney Amerika'dan doğu Avrupa'ya kadar bu anlayışla ayak basmadık yer bırakmıyoruz."

- "Afrika üçüncü bin yılın yıldızı olacak"

Afrika ziyaretlerinin ayrı bir yeri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, Afrika'nın üçüncü bin yılın yıldızı olacağını bildirdi. Afrika'nın Türkiye olarak yıllarca ihmal edilen, adeta Batılı sömürgecilerin kanlı pençelerine terk edilen bir coğrafya gibi görüldüğüne işaret eden Erdoğan, "Bu kıtadaki büyükelçiliklerimizin sayısı neydi biliyor musunuz? 12, fakat şimdi biz 2005 yılını Afrika yılı ilan ettik, Afrika yılı ilan ettikten sonra yoğun bir çalışmaya başladık. Şu anda Afrika'daki büyükelçilik sayımız 41 oldu. Hedef Afrika'da büyükelçiliğimizin olmadığı ülke inşallah bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY'nin kıta genelinde 51 noktaya uçuş yapmasını sağlayarak yepyeni bir dönemin kapılarını araladıklarını belirtti.

Afrika'ya bir adım atıldığında, onların koşarak geldiğini aktaran Erdoğan, Afrika ülkelerinde sokaklarda insanların ellerinde Türk bayrakları ile coşkulu bir şekilde kendilerini karşıladığını anımsattı. Ziyaretleri sırasında farklı heyecanlar yaşadıklarını belirten Erdoğan, "İşte bunları bırakmayacağız. Bunları takip edeceğiz, bunların üzerine üzerine gidip, muhabbet sofralarımızı inşallah zenginleştireceğiz." dedi.

Fransa'ya gittiğinde de oradaki Türkiye vatandaşlarıyla, Türkiye'de yatırımları olan güçlü kuruluşların temsilcileriyle bir araya geldiklerine işaret eden Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Samimi görüşmelerle Türkiye, Fransa arasındaki ilişkilerin geleceğe yönelik olumlu neticelerinin inşallah adımlarını attık. Tüm bu hadiseler bize sorumluluğumuzun ne kadar büyük ve aynı zamanda önümüzdeki ufkun da ne kadar geniş ve ne kadar bereketli olduğunu gösteriyor. Demek ki durmak yok... Türkiye'nin imkanlarını, enerjisini ve zamanını teksif etmesi gereken yerler işte buralar. Şimdi önümüzde Latin Amerika ülkeleri var, inşallah oralara da gideceğiz. Yani biz bir kapalı iç politikayla dünyada yer edinmeyeceğiz, tam aksine çok ciddi bir açılım politikayla dünyaya inşallah yayılacağız. Türkiye'yi bir yandan terör örgütlerinin saldırılarıyla, bir yandan ikili ve uluslararası ilişkilerdeki oyunlarla, bir yandan ekonomik kumpaslarla dize getirmek isteyenlerin asıl amacı bizi işte bu vizyondan uzaklaştırmaktır. Onun için her fırsatta ne diyorum, biz üzerimize salınan terör örgütlerini tepeleriz hem sahada ve masada iddialarımızı ortaya koyarız hem ekonomimize sahip çıkarız hem de asıl hedeflerimizi muhafaza ederiz."

- "Türkiye'yi sıkıştırma operasyonu"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konunun üzerinde hassasiyetle durmak istediğini belirterek, şunları kaydetti:

"15 Temmuz darbe girişimini ülkemizde başaramayanlar, şimdi farklı darbe girişimlerinin arayışı içerisindeler. Şu anda Amerika'daki malum dava, işte bir siyasi içerikli darbe girişiminin adresidir ve bu öyle sureta atılmış bir adım veya yapılmakta olan bir dava değildir. Türkiye'yi güya kendilerine göre ekonomik noktada sıkıştırmak, güya kendilerine göre FETÖ ile CIA ile öbür tarafta FBI ile sıkıştırmak suretiyle Türkiye'ye kendilerine göre bir sıkıştırma operasyonudur. Fakat bu da tutmayacak, bunu da başaramayacaklar."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Recep Tayyip Erdoğan Ak Parti Türkiye Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title