Haberler

Torul Kalesi Cam Seyir Terası Hayran Bırakıyor

Gümüşhane'nin Torul ilçesinde 240 metrelik irtifasıyla Türkiye'nin en yüksek cam seyir teraslarından birisi hizmete açıldı. Cam seyir terasının üzerine çıkan vatandaşların birçoğu korkudan camın üzerinden değil de kirişlerden yürümek zorunda kalıyor.

Her yıl yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği Zigana dağı ve yeni Zigana tüneliyle Karaca Mağarası güzergahının tam ortasında yer alan ve ilçeye hakim bir zirvede Torul Belediyesi tarafından 2016 yılında başlatılarak Orman Genel Müdürlüğü'nün desteklediği çalışmalar kapsamında cam seyir terası ile çevre düzenlemesi işleri tamamlandı.

Orta çağda yapıldığı, Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Osmanlı topraklarına katıldığı bilinen savunma ve gözetleme amaçlı olan Torul Kalesine yakın mesafede ki zirveye kurulu cam seyir terası yerden 240 metrelik yüksekliği ile hem Türkiye'de ki örnekleri arasında en yükseklerden birisi hem de karayoluna 2 kilometrelik mesafesiyle en yakın ve ulaşılabilir cam teraslardan birisi.

YENİ SELFİE MEKANI OLDU

7'den 70'e çok sayıda kişi Türkiye'nin en yüksek cam seyir teraslarından birisinde 240 metre yüksekte yürümeyi deneyimleme imkanı bulurken, ziyaretçilerin neredeyse tamamı cep telefonlarıyla eşsiz manzara eşliğinde selfie çektirip sevdikleriyle paylaşıyor.

Geçtiğimiz hafta ziyarete açılan cam seyir terasını kış mevsiminde olunmasına özellikle hafta sonları günde 100-150 kişi ziyaret ederken, çevre düzenlemesi ve sosyal tesislerin tamamlanmasıyla birlikte bu sayının günlük 2 bini bulması bekleniyor.

"MUHTEŞEM BİR MANZARASI VAR"

Gümüşhane-Trabzon karayolundan da görülebilen ve derin vadi manzarasıyla büyüleyen cam seyir terasına ilk kez gelen Nihal Saygılı, yüksek irtifa nedeniyle heyecandan bacaklarının titrediğini belirterek, "Çok güzel bir duygu. Korku da var açıkçası. Şuan bacaklarım heyecandan titriyor. Muhteşem bir manzarası var. Yapanların eline sağlık çok güzel. İlk defa cam terasa çıktım. Bu kadar yüksek bir yere de ilk defa çıktım" dedi.Giresun'un Tirebolu ilçesinden Gümüşhane'ye gezmeye giderken internette gördükleri Torul Kalesi Cam Seyir Terasına çıkan Asım Emre Karaca ise daha önce Bursa Uludağ'da da gittiğini hatırlatarak, "Yapılan çalışma çok güzel olmuş ve turist çekeceğini düşünüyorum. Uludağ'da da ayaklarım titremişti ama burada daha çok titriyor. Manzara da çok güzel. Herkesin gelip görmesini isteriz" diye konuştu.

"TURİZM AÇISINDAN HEYECAN KATACAK"

Özkan Karaca da sosyal medyada gördükleri terası görmek istediklerini belirterek, " Gümüşhane'ye giderken uğrayıp görelim dedik. Güzel ve heyecanlı. Ayaklarım titriyor. Kirişlerde yürüdüm zaten. Camın üzerinde başta biraz korktum. Turizm açısından heyecan katacak. Gümüşhane'ye ve Torul'a yakışır bir çalışma olmuş. Emeği olanların eline sağlık" ifadelerini kullandı.

Çalışmanın mimarı Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu da Torul kalesinden daha yukarı noktada konumlandırılan cam seyir terasının yapıldığı bölgenin Orman Bakanlığı tarafından B tipi mesire alanı ilan edildiğini, daha sonra da temin edilen ödeneklerle ciddi bir kazı ve dolgu işlemi yaptıklarını hatırlattı.

Daha önceden bir metrekare bile düz alanın olmadığı yerde 3 bin metrekareye ulaşan bir alan oluşturduklarını ifade eden Köroğlu, otopark çalışmalarının tamamlanmasıyla bu alanın 5-6 bin metrekareye ulaşacağını söyledi.Ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan cam seyir teraslarını yerinde inceleyerek böyle bir terasın ilçeye kazandırılması için çalışma yaptıklarını ve Milletvekili Cihan Pektaş'ın destekleriyle projeyi hayata geçirdiklerini belirten Köroğlu, "Bir hafta önce cam seyir terasımızı işletmeye açtık. Şuanda cıvıl cıvıl, insanlarımız geliyor. Bizde bunun haklı gururunu yaşıyoruz. İnşallah ilerleyen süreçte Osmanlı otağı kıl çadırını Belediyemiz imkanlarıyla buraya yapacağız. Orman Genel Müdürlüğümüz 250 metrekare alan üzerine mescit, lavabo ve sosyal tesis, restoran yapacak. Gelen ziyaretçilerimiz burada bu heyecanı yaşadıktan sonra yöresel yemeklerimizin hepsini tadacak, çayını, kahvesini içecek ve burada hoşça bir vakit geçirecek" dedi.

"TORUL KALESİNDEN CAM SEYİR TERASINA MERDİVEN YAPILACAK"

Tarihi Torul kalesiyle ilgili projeyi de hayata geçirdiklerini ifade eden Köroğlu, "Projemiz şuanda koruma kurulunda. Terminal bölgesinden Kale'ye yürüme merdiveni, kalenin aslına uygun restorasyonu ve kaleden de cam seyir terasına yürüyüş merdivenleriyle birlikte bir tarafta teknolojinin harikası olan cam seyir terası, diğer tarafta da binlerce yıllık kalemizin turizme kazandırılması için uğraşlarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.Sondaj çalışmasıyla içme suyu sorununu da çözeceklerini, ayrıca Harşit çayından da su basarak 240 metreden aşağı akacak şekilde şelale yapmayı planladıklarını kaydeden Köroğlu, "Yükseklik olarak 240 metre civarında. Ulaşılabilirlik noktasında en yakın cam seyir terası olma özelliği taşıyor. Gümüşhane-Trabzon karayoluna sadece 2 kilometre mesafede ve yoldan da görünüyor zaten. Günde 6-7 bin aracın geçtiği bir güzergahta yer alıyor tesis" ifadelerini kullandı.

"YENİ ZİGANA TÜNELİNE ÇOK YAKIN"

Dünyanın ikinci, Avrupa'nın ve Türkiye'nin en uzun tüneli olacak olan yeni Zigana Tüneli açıldıktan sonra sadece o tüneli görmek için binlerce kişinin buraya akın edeceğini düşündüklerini dile getiren Köroğlu, "Şuanda kış sezonu olmasına rağmen günde 100-150 kişiyi aşağı düşmüyor. Yaz aylarında günde 2000-2500 kişi ağırlayacağımızı düşünüyorum. Parolamız ilk yıl 100 bin hedefimizi tutturacağız inşallah" dedi.

Seyir terasına ulaşan yolu genişlettiklerini ve ardından Vali Okay Memiş'in talimatıyla asfaltının yapılacağını kaydeden Köroğlu, "Mahalle halkına müteşekkirim. Mahalledeki yol dardı bize zorluk çıkarmadan duvarları yapın yolu geçirin dediler. Böyle bir eseri ilçeye kazandırdık. İnşallah 2018'in yaz sezonunda istediğimiz seviyeye yüzde 80-90 oranında ulaşacağız" diye konuştu.

"TORUL'DA HEYECAN VE FARKINDALIK OLUŞTU"

Cam seyir terasının hizmete açılmasıyla Torul'da bir heyecan ve farkındalık oluştuğunu belirten Köroğlu, "Katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Gümüşhane ve Torul turizm destinasyonunda yeni bir mekan kazandı. Bundan da gururluyum" ifadelerini kullandı.

Cam seyir terasının Harşit Çayının dip noktasından 240 metre yükseklikte olduğunu kaydeden Köroğlu, aynı anda 50 kişiye kadar ziyaretçi aldıklarını, 51.kişiyi beklettiklerini de sözlerine ekledi.

(Recep Ergin/İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nidai Köroğlu Gümüşhane Türkiye Torul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title