Haberler

Türk Mobilya Sektörü İnegöl'de Masaya Yatırıldı

İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin "Küresel Rekabette Türkiye Mobilyası" toplantısına İnegöl ev sahipliği yaptı.

İnegöl Organize Sanayi Bölgesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye mobilya sektörünün son 16 yıllık gelişmesi masaya yatırıldı. Açılış konuşmasını yapan İstanbul Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, "Eskiden insanlar aldıkları mobilyanın İnegöl mobilyası olduğunu söylemekten çekiniyordu. Artık bu değişti. Beraber yürüyen toplumlar dünyadaki her şeyi elde ederler. Dünya bir araya gelmeye çalışıyor, ama zengin ülkeler bunu istemiyorlar. Hızlı gidiyoruz, ama sürdürülebilir başarı elde etmek için beraber yürümemiz lazım" dedi.

Ahmet Güleç konuşmasını şöyle sürdürdü:

"20 bin mikro atölyeden ekserisi KOBİ olan, 36 bin tesisle üretim yapan bir yapıyız. Bu 36 bin tesis diğer sektörlerin de itici sektörü. 1993'te 25 ve üzeri işçi çalıştıran işletme sayımız sadece 76 iken, bugün yaklaşık bin firmamız 30'un üzerinde işçi çalıştırıyor. Yere ihtiyaçlar için üretirken önce ulusal sonra uluslar arası talebe göre üretmeye başladık. Markalaşma, AR-GE ve nitelikli insan kaynağına yatırım yaptık. Direkt istihdamımız 164 bin 723 kişiyken dolaylı istihdam 500 binin üzerinde bulunuyor. Mobilya sektöründe üretim rakamı 12 milyar doları aştı. Ürettiğimizin yüzde 34'ünü ihraç ediyoruz. CSIL'e göre dünyanın en büyük 13'üncü üreticisi konumundayız. Görünmeyen rakamlara baktığımızda ilk 10'a giriyoruz. Üretici ülkelere baktığımızda Çin, ABD, Almanya, İtalya, Hindistan, Polonya, Japonya gibi ülkeler başta geliyor. Çin'i dışarıda bıraktığımız vakit dünya mobilyasının yüzde 50'sini gelişmiş ülkeler üretiyor. Bu işin bürokratları 'Emek yoğun sektörlerin dünyada geleceği yok', 'Artık füzeler üretiliyor, neden mobilyaya kaynak ayıralım' diyorlar. Mobilya sektörü o kadar önemli ki ABD de, Fransa da, Kanada da, İngiltere de, Almanya da üretiyor. Bir plan hazırladığınızda mobilya sektörünü ihmal etmeyin. Herkes füze yapamaz, her şehir de her sektörü yapamaz. Bazı sektörler vardır ki insanlık için olmazsa olmazdır. Bunlardan bir tanesi de mobilyadır. Mobilya sektörünü ihmal etmememiz lazım. Mobilya sektörünün dünyada geleceği var, bunu ihmal etmeyelim. 2001'e kadar mobilya sektörü diğer sektörler gibiydi. 180 milyon dolar ihracat yapıyorduk, karşılığında da 220 milyon dolar ithalat yapıyorduk. Mobilya Türkiye'de yerel başladı, ulusala döndü, küresel rekabet ortamına taşındı."

2001'den itibaren mobilya sektörünün dış ticaret fazlası vermeye başladığını anlatan Ahmet Güleç, "Bizden daha çok ihracatını artıran tek ülke Çin. 7,5 milyar dolarlardan bu rakamlara çıktılar. Dünyanın en büyük mobilya ihracatçısı ve üreticisiler. 2017 yılında 2 milyar 750'yi hedefledik. Pazarlarımızı çeşitlendirerek bu rakamı yakaladık. 2-3 yıldır Türkiye ortalamasının üzerindeyiz, ihracatımızı yüzde 13 artırdık. Hem saha hem pazar çalışmalarıyla gelişimimizi sürdürüyoruz. Özellikle ABD'yi, Çin'i çok önemsiyoruz. Geleceğin tüketicisi olarak Çin'i, bugünkü dünyanın en büyük müşterisi olan ABD'yi hedef pazar alıyoruz." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Murat Erat İstanbul Türkiye İnegöl Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Anneye fitre verilir mi? Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title