Haberler

Egeli İhracat Yıldızlarının Ödülleri Bakan Zeybekci'den

Egeli ihracat şampiyonlarına ödüllerini veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, her türlü algı operasyonu ve bedduaya rağmen dimdik ayakta duran bir Türk ekonomisi olduğunu belirterek, " Türkiye'de bu coğrafyanın Ege'sidir, Avrupa'nın, Asya'nın Ege'sidir. Canlanmanın, ümidin olduğu Ege gibi başka hiçbir ülke büyüme performansı göstermedi" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Egeli ihracat şampiyonlarına ödüllerini verdi. İzmir'de bir otelde düzenlenen 'Ege İhracatçı Birlikleri 2017 İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde EİB üyesi 56 firma ödül aldı.

Törende konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2017 yılının tüm olumsuzluklara rağmen iyi geçtiğini söyleyerek, "Acısıyla tatlısıyla geldi geçti. Bazı hedeflerimizde belki birazcık uzak kaldık ama çoğunluk itibariyle dünyaya parmak ısırtan bir tablo vardı. O yüzden 2018 yılının 2017 yılından daha iyi geçmesini temenni ediyoruz" dedi.

"Verdiğimiz teşviklerde artış sağladık"

Ege Bölgesi ihracat rakamlarının artışına dikkat çeken Bakan Nihat Zeybekci, "Ege bir uyanış içinde. Türkiye ihracatından çok daha iyi bir performans gösterdi. 2017'deki en önde değerlerden birini yakaladık. Ekonomi Bakanlığı olarak vermiş olduğumuz teşviklerde yüzde 81 artış sağladık. Ege'de bir canlanma var. Ege'nin zeybeği efesi bir yerinden doğruldu ve ayağa kalktı. İnşallah bunun yansımalarını hep beraber göreceğiz. Beraberlik bütün ihtiyacımız bu, ayrılıkta bereket, huzur yoktur. Bir artı bir beraberlikte iki yapmaz, 3 yapar, 10 yapar" dedi.

"Başka hiçbir ülke büyüme performansı göstermedi"

Zeybekci, "Nasıl ki Ege her şeyin pozitif bakıldığı, her şeyin tarihinde merkez olduğu, başladığı noktaysa Türkiye de bu coğrafyanın Ege'sidir, Avrupa'nın Asya'nın Ege'sidir. Canlanmanın, ümidin olduğu Ege gibi başka hiçbir ülke büyüme performansı göstermedi. Çin yüzde 7,5 civarında ihracatını artırırken biz 10.2'lik bir ihracat artışı gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

"Milli gelire oranla en yüksek asgari ücret olan ikinci ülkeyiz"

Dünyada artık her şeyin değişmeye başladığını dile getiren Bakan Zeybekci, "Teknolojide, bilimde, markada, tarımda her alanda yeniden yapılanmanın olduğu bu coğrafyada bildiğimiz şeyler değişecek. Üretim teknolojileri değişiyor. Artık sanayi 4.0 artık akıllı üretim. Birbiriyle konuşan makineler, fabrikalar. Bunların olduğu ortamda en büyük tehlike artan maliyetler. Dünyada milli gelire oranla en yüksek asgari ücret olan ikinci ülkeyiz. Yeni Zelanda'dan sonra ikinci sırada geliyoruz. Nominal değer olarak da AB'deki birçok ülkeden, nakdi olarak ödediğimiz asgari ücrette de çok daha yüksekteyiz. Artış olarak da bakacak olursak, 3 katına yakın artırmışız reel anlamda. Evet işçilik maliyetleri yükseliyor. Birçok ülkede yükseliyor. Maliyetlerin yükseldiği ortamda işgücünün bol olduğu yerler avantajlı olacak, hayır. Yüksek teknolojiye bilgiye sahip ülkeler yeniden üretim üssü haline gelecek. Türkiye olarak bunu yakalamak zorundayız. Ne kadar çok işgücü değil artık" dedi.

Bakan Zeybekci, her türlü algı operasyonu ve bedduaya rağmen dimdik ayakta duran bir Türk ekonomisi olduğunu dile getirdi.

"Toplam ihracatın yüzde 8'ini karşılıyor"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükşekşi ise "Bölgemiz toplam ihracatımızın yüzde 8'inden fazlasını gerçekleştiriyor. Tarım ve madencilik ürünlerinin yanında özellikle sanayi ürünlerinde, son derece başarılı bir ihracat yapısına sahip. En çok ihracat yapan ilk 10 ilimizin 3'ü bölgemizden. Bölgemiz ülkemizin gelişmesine ekonomimizin canlanmasına her daim büyük katkılar sağlıyor" dedi.

11 milyar 838 milyon dolarlık ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 2017 yılında 11 milyar 838 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi başardıklarını ifade ederek, "Bu yıl ihracatçılarımız bu başarıyı sağlamak için geçen yıllara göre çok daha fazla çalıştı, çok daha fazla seyahat etti. Her birine İhracatın Evliya Çelebisi diyebiliriz. Bu başarıyı sağlayan tüm üyelerimize ihracatın yıldızları yerine, ihracatın kahramanları diye seslenmek istiyorum. Ege Bölgesi'nden 2017 yılında TİM verilerine göre 18 milyar 177 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2016 yılında 16 milyar 603 milyon dolar olan ihracatımızı yüzde 9.4 arttırmayı başardık. TİM verilerine göre Ege Bölgesi'nin ihracatı Marmara Bölgesi'nden sonra ikinci sırada.İzmir, Manisa ve Denizli geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, 2017 yılında da Türkiye genelinde en fazla ihracat yapılan ilk 10 il arasına girdi. Türkiye İhracatçılar Meclisimiz tarafından açıklanan ilk bin ihracatçı listesinde Ege Bölgemizden 158 firmamız yer aldı. İzmir, 83 firma ile İstanbul'un ardından ikinci il oldu" diye konuştu.

İhracat hedefi için yapılan çalışmalar

2017 yılında ihracat hedeflerine ulaşmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Ünlütürk, şunları söyledi:

"Türkiye - Katar İş Forumu'nu sizin ve Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Şeyh Ahmet Bin Casım'ın katılımı ile gerçekleştirdik. Türkiye - Rusya İş Forumunu ise; Sayın Bakanımız Nihat Zeybekci ve Rusya tarafından 5 bakanın katılımı ile yaptık. V. Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, EİB 12. Moda Tasarım Yarışması, 8. Deri'n Fikirler Deri Üretim ve Tasarım Yarışması Ege İhracatçı Birlikleri'nin en çok ilgi gören faaliyetleri oldu. Madencilik, organik, gıda, hazır giyim, tekstil ve deri sektörlerinde 11 tane uluslararası fuara milli katılım organizasyonu gerçekleştirdik. 261 firma ile katılım sağladık. 2017 yılında ihracatçı firmalarımıza ihtiyaç duydukları 76 konuda eğitim programları düzenledik. 2 binden fazla kişiye 15 bin 500 saat eğitim organize ettik. Türkiye'yi Ticaret Müşaviri olarak temsil ettikten sonra Türkiye'ye dönen Ticaret Müşavirlerimizi 2 yıldır İzmir'de ağırlıyoruz. 2017 yılında 14 ticaret müşavirini İzmir'de misafir ettik. Ticaret Müşavirlerimizin deneyimlerini ihracatçılarla paylaşabilecekleri zemini oluşturduk. Bu etkinliğimize ihracatçı firmamız yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğimizi bu yılda tekrarlayacağız. "Üye Buluşma Toplantıları" ile Uşak, Muğla ve Afyon'daki ihracatçılarımızla 2017 yılı içinde bir araya geldik. Ege Bölgesi'nin ihracatında yüzde 40'lık paya ulaşan gıda ürünlerinin Uzakdoğu pazarına daha yoğun ulaşması için Japonya-Güney Kore Turquality Projesi için 5 gıda birliğimiz güçlerini birleştirdi. 2018 yılında bu projemiz Amerika Birleşik Devletleri'ni radarına alacak. Ege İhracatçı Birlikleri 2017 yılında dijital iletişim kanallarını yoğun olarak kullandı. İhracatçılar ve EİB'den hizmet almak isteyenler www.eib.org.tr web sitesi üzerinden online destek hattı ile anında sorularının cevaplarını bulur hale geldi. EİB, Whatsapp destek hattımız da ihracatçılarımızın hizmetinde. Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube sayfalarından yaklaşık 250 bin kişiye profesyonel destek sunar haldeyiz. Ekonomi Bakanlığımızın e-ticaret sitelerine üyelik için verdiği yüzde 80 desteği Ege İhracatçı Birlikleri olarak yüzde 100'e tamamlayarak binden fazla üyemizin e-ticaret sitelerine üye olmasını sağladık."

"2018'de 13 milyar dolar kazandırmayı hedefliyoruz"

Başkan Ünlütürk, ihracata dayalı büyüme stratejisi için pek çok görev ve atılması gereken çok adım olduğunu ifade ederek, "Hedefe ulaşmak için; koşmamız gerektiği kesin. Küresel ekonomideki değişime ayak uydurarak katma değerli ürün ihracatını arttırmak için İnovasyon, Ar-Ge ve Tasarım ekseninde 2018 yılında da çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 2018 yılında yüzde 8'lik ihracat artışı ile ülkemize 13 milyar dolar kazandırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Törende Türk Eximbank'ın yenilikçi uygulamalarından 'Canlı Destek Hattı'nın tanıtımı da yapıldı. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title