Haberler

Tunus'ta Hayat Pahalılığı Protestoları

Tunus Savunma Bakanlığı'nın ülkedeki protestolar nedeniyle kritik devlet binalarını korumak üzere 2 binden fazla asker görevlendirdiği bildirildi.

Savunma Bakanlığı Sözcüsü Bilhasan Veslati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ordunun kritik devlet binalarını korumak üzere yerel yönetim ve valiliklerle iş birliği halinde ülke genelindeki 143 noktada 2 binin üzerinde asker görevlendirdiğini söyledi.

Veslati, görevlendirilen askerlerin diğer güvenlik birimleri ile devriyelere katıldığını ve bazı birliklerin ihtiyaç halinde hazır bekletildiği bilgisini paylaştı.

Öte yandan, güvenlik kaynakları dün Cezayir sınırı yakınlarındaki Kasrin vilayetinde, göstericilerin bir güvenlik merkezini ateşe verdiklerini aktardı. Tunus'un jandarma kuvveti Ulusal Muhafızlık Birliklerinin gösterilere müdahale ettiği belirtildi.

Protestolar dördüncü gününde

Tunus'ta yılbaşında gelen zamların neden olduğu hayat pahalılığını protesto amacıyla başlayan gösteriler dördüncü gününde devam etti. Ülkenin dört bir yanında 100'ün üzerinde noktada gerçekleşen gösterilerde, binlerce kişi hayat pahalılığını protesto etti.

Genelde akşam saatlerinde başlayan gösterilerin dün başkentteki bazı mahallelere de yayıldığı haberleri geldi. Gösterilerin bazılarında yer yer yağma, yol kapatma, yakma, kamu ve özel mülke zarar gibi şiddet olayları baş gösterdi. Buna karşılık güvenlik güçlerinin gösterilere göz yaşartıcı gazla müdahaleleri görüldü.

Yılbaşında gelen zamlar

Tunus'ta hükümet, cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı. Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18'lik katma değer vergisi (KDV) yüzde 1 artırıldı. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden yüzde 1 artış gibi yeni vergiler getirildi.

Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler uygulamaya başladı. Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere birçok kalemde zamlara yol açtı.

Kaynak: AA / Güncel

Cezayir Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title