Haberler

Tunus'ta Hayat Pahalılığı Protestoları

Tunus'ta iş dünyasını ve sendikaları temsil eden sivil toplum kuruluşları, şiddet olaylarını reddederken, hükümetin cari açığı kapatmak için aldığı önlemler karşısında halkın öfkesini anladıklarını açıkladı.

Tunus'ta iş dünyasını ve sendikaları temsil eden sivil toplum kuruluşları, şiddet olaylarını reddederken, hükümetin cari açığı kapatmak için aldığı önlemler karşısında halkın öfkesini anladıklarını açıkladı.

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabbubi, başkentte katıldığı bir toplantıda, "Kaos girişimini reddediyoruz. Protestolarla yapıcı bir baskı oluşturulması ancak bunun kaos yaratarak olmaması gerektiği çağrısı yapıyoruz." dedi.

Tabbubi, partiler arasındaki karşılıklı suçlamalar konusunun da artık tahammül edilemez bir hal aldığını vurguladı.

Kamu ve özel mülke zarar verme, yıkıp-yakma ve yağmalama konusunda da uyarıda bulunduklarını dile getiren Tabbubi, "Tunus deneyimi hedef alınmaktadır. Kim ki ülkeyi sabote etmeye çalışıyorsa sendikalar onun karşısında duracaktır." ifadelerini kullandı.

Yüksek fiyatların ve hayat şartlarındaki zorlukların, vandallık ve yağmayı meşru kılmayacağına işaret eden Tabbubi, şunları söyledi:

"Üst üste gelen hükümetlerin başarısızlıkları buna yol açtı. Devlet sorumluluğunu alarak yolunu çizmeli. Enflasyon yüzde yedilere ulaştı, bu da tehlike çanları çalıyor demektir."

- "İş dünyası öfkeyi anlıyor"

Tunus'ta iş dünyasının bir araya geldiği çatı oluşum, Tunus Ticaret ve Zanaat Sendikası (UTICA) Başkanı Vedad Buşmavi de halkın fiyat artışına öfkesini anladıkları gibi hükümetin bütçe açığını kapatmak için gelir arayışını da anladıklarını dile getirdi.

Sfaks kentinde katıldığı bir toplantıda basın mensuplarına konuşan Buşmavi, UTICA'nın sabotaj, yağma, kamu ve özel mülke zarar verilmesini kabul edilemez bulduğunu belirterek, tüm tarafları doğru ekonomik çözümleri bulmak için diyalog politikası gütmeye çağırdı.

UTICA Başkanı, "Herkes Tunus için sabretmeli. Tüm yükü yabancı kredi kuruluşlarının sırtına atarak iflastan kurtulamazsınız. Tunus'ta ülke ekonomisinin yüzde 54'üne kadar varan (kayıt dışı) paralel ekonomi ile mücadele ediyoruz. UTICA olarak, halkın fiyat artışına halkın öfkesini ve de hükümetin dev bütçe açığını kapatmak için gelir arayışını da anlıyoruz." şeklinde konuştu.

- Protestolar devam ediyor

Tunus'ta yılbaşında gelen zamların neden olduğu hayat pahalılığını protesto amacıyla pazartesi başlayan gösteriler devam ediyor. Ülkenin dört bir yanında 100'ün üzerinde noktada düzenlenen gösterilerde, binlerce kişi hayat pahalılığını protesto etti.

Genelde akşam saatlerinde başlayan gösterilerin dün başkentteki bazı mahallelere de yayıldığı haberleri geldi. Gösterilerin bazılarında yer yer yağma, yol kapatma, yakma, kamu ve özel mülke zarar verme gibi şiddet olayları yaşandı. Buna karşılık güvenlik güçlerinin gösterilere göz yaşartıcı gazla müdahaleleri görüldü.

- Yılbaşında gelen zamlar

Tunus'ta hükümet, cari açığı azaltmak amacıyla 2018 yılı bütçe yasasıyla çok sayıda kemer sıkma önlemi aldı. Yılbaşında yeni bütçe yasasının hayata geçmesinin ardından yüzde 18'lik katma değer vergisi (KDV) yüzde 1 artırıldı. Bunun yanı sıra sosyal güvenlik kesintilerinde çalışandan ve işverenden alınan vergilere yüzde 1 zam yapıldı.

Hükümet özellikle lüks tüketim malları ile Tunuslu üreticileri korumak için ithalatın birçok kalemine de ek vergiler uygulamaya başladı. Tüm bu vergiler, piyasalarda akaryakıttan gıdaya, konuttan hizmetlere birçok kalemde zamlara yol açtı.

Kaynak: AA / Güncel

Tunus Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 19 Nisan Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 19 Nisan Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor CANLI izle! 19 Nisan Cuma TV8 Survivor HD izleme linki! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 19-20 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title