Haberler

Bakan Fakıbaba Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Et ve Süt Kurumunun (ESK) marketlere uygun fiyatla et satışıyla fiyatları regüle ettiklerini belirterek, "Fiyatlarda en lüks lokantalarda bile 5 lira civarında düşüş oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Et ve Süt Kurumunun (ESK) marketlere uygun fiyatla et satışıyla fiyatları regüle ettiklerini belirterek, "Fiyatlarda en lüks lokantalarda bile 5 lira civarında düşüş oldu." dedi.

Bakan Fakıbaba, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, editör ve muhabirlerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı, son dönemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Fakıbaba, terör olayları nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde uygulanan yaylalara çıkma yasağının kaldırılmasına ilişkin soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yaylaların bu yaz açılacağına' ilişkin sözlerini hatırlattı.

Bu zamana kadar söz konusu bölgelerde güvenlik sorunu olduğuna dikkati çeken Fakıbaba, "Allah'a çok şükür, biz gittiğimiz her yerde, Ankara'da nasıl güven içindeysek İstanbul'da insanlar nasıl güvendeyse Şırnak, Ağrı, Muş, Hakkari, Iğdır ve Ardahan'da da öyle. Çok şükür devletimiz bunu sağladı. Halkın güvenlik sorununun ortadan kalkması neticesinde güvenlik nedeniyle uygulanan bu yasak inşallah bu yaz kaldırılmış olacak." diye konuştu.

Fakıbaba, küçükbaş hayvan eti tüketiminin toplam kırmızı et tüketimi içindeki payının yüzde 10 civarında olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"İnşallah biz bunu 2018'de yüzde 15'e çıkarmayı planlıyoruz. Esas hedefimiz de yüzde 25'tir. Çünkü biz gençliğimizde dana eti bilmezdik, kuzu eti yerdik ve hakikaten kuzu eti de çok lezzetlidir. Maalesef gençlerimiz şu anda küçükbaş hayvan azlığından ve yaylaların hayvancılığa kapalı olmasından dolayı etin lezzetini tam alamadılar, bu zevkten mahrum kaldılar. İnşallah hamlelerimizle ve yaylalarımızın, kışlaklarımızın serbest olmasıyla bunu aşacağımıza inanıyorum."

- "Destekler bir havuzda toplanmalı"

Tarım ve hayvancılıkta esas kalemlerin mazot ve yem olduğuna işaret eden Fakıbaba, 63 destek kalemi bulunduğunu, Bakanlığın bu konudaki çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Fakıbaba, desteklerin "mazot", "yem" ve "diğerleri" olarak değerlendirilmesinin işletmelere daha büyük katkısının olacağına inandığını dile getirdi.

Kendilerinin yanı sıra aynı kalemleri destekleyen en az 6-7 bakanlık olduğunu anımsatan Fakıbaba, "Bu desteklerin bir havuzda toplanıp, illerin nüfusuna göre dağıtılmasında çok büyük fayda görüyorum." ifadesini kullandı.

Fakıbaba, Başbakan Binali Yıldırım ile yarın bir araya geleceklerini ve konuyu kendilerine ileteceğini ifade ederek, "Bu destekleri biz, mazot, yem ve diğerleri şeklinde düzenleyebiliriz. Tabii ki arıcılık ve su ürünlerinde desteklerden vazgeçmemiz mümkün değil. Çalışmalarımız son safhaya geldi." dedi.

Kredi borçlarını ödemede gecikme yaşayan çiftçiler için daha önce bir yıl erteleme yapıldığını hatırlatan Fakıbaba, geç kalan çiftçilere bir fırsat daha verme konusunu Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile görüşebileceklerini bildirdi.

- "Et fiyatlarında 5 lira civarında düşüş oldu"

Fakıbaba, kırmızı et fiyatlarına ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi:

"Et fiyatlarını regüle ettiğimiz kesin. Et fiyatlarında en lüks lokantalarda bile 5 lira civarında düşüş oldu. Gittiğimiz her yerde şunu söylüyorlar, 'Allah razı olsun, mutfağımız şenlendi.' Öğrenci arkadaşlarımız teşekkür ediyorlar. Bazı kesimleri kasıtlı olarak ayaklandırmak isteyen bir grup da var. Ben onları da çok iyi görüyorum, anlayışla da karşılıyorum. Eskiden farz edelim 10 lira kazanırken şimdi bu kardan 5 liraya düştü. Bu bağlamda bazı sıkıntılar olabilir. Mesela diyorlar ki, 'Ciğer fiyatları arttı', ciğer fiyatlarındaki artışı anlamak mümkün değil."

Türkiye'de geçen sene 1 milyon 250 bin ton et tüketildiğini kaydeden Fakıbaba, bu rakamın 2018'de 1 milyon 350 bin ton olacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Et ithalatını piyasadaki fiyatları regüle etmek ve vatandaşların uygun fiyatla et tüketimini sağlamak amacıyla yaptıklarını vurgulayan Fakıbaba, iki zincir mağazaya aylık 5 bin ton civarında gövde karkas eti satışı gerçekleştirdiklerini, bunun da piyasa ihtiyacının yüzde 5'ine tekabül ettiğini söyledi.

Fakıbaba, esas amacın dar gelirli insanları proteinle buluşturabilmek olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Kasap arkadaşlarımız şunu diyorlar, 'Allah razı olsun, eskiden insanlar gelip 100 gram et alırken, şimdi hiç olmazsa marketten yarım kiloluk et alıyorlar ve biz de çok mutlu oluyoruz. Fiyatlarımızda biraz düşüş oldu ama sürümde artış oldu, daha fazla kazanıyoruz. Bu bağlamda bizim bir problemimiz yok.' Buna karşın ciğer fiyatını artırmak isteyenler bahane ediyorlar. Yüzde 5 ile ciğer fiyatı nasıl artar ben anlamış değilim."

Söz konusu et satışlarında bazı değişikliklerin yapılması gerektiğine işaret eden Fakıbaba, iç piyasadan et alınabileceğini bildirdi.

Fakıbaba, "2018'de besilik hayvan getirmekten vazgeçebiliriz, kasaplık hayvan getirebiliriz. İç piyasayı da canlandırmak adına eğer üreticilerimiz çok fazla fiyata kaçmamak kaydıyla... Çünkü biz 'Milli Tarım Projesi' diyoruz, belki de hiç ithalat yapmadan yerel besi hayvanlarıyla hastalık oranlarını, buzağı ölüm oranlarını düşürmekle bütün ihtiyaçlarımızı iç piyasadan da karşılayabiliriz. Bunlar zaman ve karşılıklı güven meselesi." dedi.

Kırmızı et ithal etme taraftarı olmadığının altını çizen Fakıbaba, şunları kaydetti:

"Yerli üreticiden alırım ve hiç para kazanmadan, belki de sütte olduğu gibi etin fiyatını regüle ederek, zarar da olsa yüzde 5'lik kısmı yerli üreticiden telafi edebilirim. Bu bağlamda bizim yerli üreticiye, besiciye saygımız var ama biz istiyoruz ki hem üreteciler hem tüketiciler kazansın. Tüketiciler de kendi bütçelerine göre et yiyebilsinler. Bonfile, pirzola fiyatıyla ilgilenmiyorum. 250 lirası olan gitsin alsın ama benim halkımın kıymaya ve gerçekten kuşbaşı ete ihtiyacı var. Ben bunu regüle etmek zorundayım. Bu alanda da biz buzağı ölüm oranlarını düşüreceğiz. Özellikle düve konusunda ithalatımızı artıracağız, danayı çoğaltacağız. Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok. 5 yıl önce bazı Avrupa ülkeleri vardı, şimdi biz onlardan et ithal ediyoruz. Bunlar 5 yıl önce kendileri ithal ediyorlardı. Onlar başarıyorlarsa biz Türkiye Cumhuriyeti olarak neden başaramayalım? Biz başaracağız. Zaman vermek istemiyorum ama Türkiye kesinlikle et ithal etmeyecektir, inanarak söylüyorum ihraç eden ülkelerden birisi haline geleceğiz."

(Bitti)

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Eşref Fakıbaba Recep Tayyip Erdoğan Anadolu Ajansı Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Tokat depreminde yıkım var mı? Tokat'ta deprem kaç saniye sürdü? Tokat'ta kaç büyüklüğünde deprem oldu? TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title