Haberler

Demirtaş'ın "Cumhurbaşkanına Hakaret" Davası

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Atatürk Havalimanı'nda yaptığı bir açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 38. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada Demirtaş ile çok sayıda avukatı hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız da duruşmaya katıldı.

Duruşmada kimlik tespiti yapılan Demirtaş, aylık gelirinin 15 bin lira, avukat ve milletvekili olduğunu söyledi.

Adresi sorulunca "Edirne'de oturuyorum" diyen Demirtaş, telefon numarası sorulunca da "Dışarıda kaldı" dedi. Demirtaş'ın cevapları salonda gülüşmelere neden oldu.

Demirtaş, salonun kalabalık nedeniyle sıcak olması üzerine izin isteyerek ceketini çıkarınca salondakiler yeleğinin yakıştığını söyledi. Demirtaş da, eşini kastederek, "Başak'a söyleyin." dedi.

Savunma yapmadan önce bazı taleplerinin olduğunu ifade eden Demirtaş, tutuksuz olmasına rağmen tutukluluk şartlarında yargılandığını öne sürdü.

Demirtaş, 14 aydır cezaevinde olduğunu ve ilk kez hakim karşısına çıktığını ifade ederek, "Hakkımdaki 20'den fazla dava dosyasında ilk defa hakim karşısında savunma yapma hakkı buluyorum. Üçü mahkemeniz tarafından olmak üzere toplam 97 duruşma yapılmıştır. Bunların tamamı gıyabımda gerçekleşmiştir. 20 civarında da SEGBİS ile ifade alınması dayatıldı." savunmasını yaptı.

İddianamenin okunamayacağı ve hakkında suçlama yapılamayacağına dair iki temel itirazı olduğunu dile getiren Demirtaş, dokunulmazlığının usulüne aykırı kaldırıldığını, ancak halen dokunulmazlığının devam ettiğini savundu.

Yasama dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa'nın 83/1 maddesindeki mutlak dokunulmazlık denilen milletvekillerinin sorumsuzluğu ilkesine değinen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Hala dokunulmazlığım devam ediyor. Bir milletvekilinin dokunulmazlığının usulüne uygun kaldırılması lazım. Milletvekilinin dokunulmazlığı Meclis kararıyla kaldırılır. Bu konu Meclis iç tüzüğünde ifade edilmiştir. Bizim dokunulmazlıklarımız iç tüzüğe aykırı olarak kaldırıldığı için Anayasa'ya aykırıdır. Demokratik parlamenter sistemlerde 230 yıldan beri milletvekili dokunulmazlığı milletvekillerinin rahat çalışabilmesi için konulmuştur. Dokunulmazlığım milletvekili olduğum sürece devam etmektedir. 16 Mayıs 2016'da yapılan düzenlemeyle bizlerin dokunulmazlığı geriye dönük olarak kaldırılmıştır. Burada bir ucubelik var. Özellikle HDP'li vekillerin tutuklanması için yapılmış siyasi bir işlemdir. Benim halen dokunulmazlığım sürüyor. Başbakan Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var. Size hakaret etsem, hakkımda bir işlem yapamazsınız, fezleke hazırlayıp Meclis'e gönderirsiniz. Buradan kaçmaya çalışsam hiç kimse bana dokunamaz. Dokunulmamazlıklar geriye doğru değil, ileriye doğru kalkar. Milletvekillerinin bu tür uyduruk suçlamalara muhatap olamaması için dokunulmazlığı var."

"Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmamız gerekir"

Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 adaydan biri olduğunu dile getirerek, "Şikayetçi ise diğer bir başka adaydı. Böylesi bir dosyada asliye ceza mahkemesi ne yapsın? Bu yük ağır ceza ve asliye ceza mahkemelerine bırakılmasın. MİT müsteşarının yargılandığı gibi yüce divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde yargılanmamız gerekir. Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımanızı talep ediyorum." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ferah Yıldız, sanığın başka suçtan tutuklu olduğunu, dosya kesinleşmiş gibi mahkemeyi yanıltmaya çalıştığını belirterek, sanığın cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

Hakimin duruşmayı bitireceğini söylemesi üzerine Demirtaş, savunma yapmadığını belirterek, "Dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermeyecekseniz hala savunma yapmadım. Bir sonraki celse SEGBİS diyecekseniz kesinlikle kabul etmiyorum. Burada olmak istiyorum." dedi.

Mahkeme, sanık ve avukatlarının Anayasa'ya aykırılık hususundaki taleplerinin değerlendirilmesi ile taraf avukatlarına yazılı beyanda bulunmaları için süre verilmesine hükmetti.

Demirtaş'ın bir sonraki celse duruşmada hazır bulunması için cezaevi müdürlüğüne yazı yazılmasına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

Bu arada, jandarma görevlileri sanık bölümünde yer alan Demirtaş'ın etrafında set oluşturdu.

Duruşma boyunca, dava nedeniyle Bakırköy Adliyesi'nin önünde toplanan kalabalık çeşitli sloganlar attı.

Duruşma çıkışında açıklama açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demirtaş'ın tutuklandığından beri ilk kez mahkeme salonunda olduğunu belirterek, mahkemenin öncelikle dokunulmazlık meselesinin Anayasa'ya aykırılığını incelemesi gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Halkların Demokratik Partisi Recep Tayyip Erdoğan Selahattin Demirtaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title