Haberler

Rusya ve Suriye'den Sınırda Terör Ordusu Kuran ABD'ye Sert Tepki

Güncelleme:

Rusya "ABD'nin ordu kurma çabaları ülkenin toprak bütünlüğüne zarar verir. Bu konuda detaylı açıklama bekliyoruz" derken, Suriye ise "Ülkedeki Amerikan varlığını bitirmek için azimliyiz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus diplomasisinin 2017'deki sonuçları hakkında basın toplantısı düzenledi. ABD'nin Türkiye ve Irak sınırında konuşlandırmayı planladığı 30 bin kişilik 'terör birliği'ni hedef alan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "ABD'nin Suriye'de ordu kurma çabaları ülkenin toprak bütünlüğüne zarar verebilir. ABD'den bu konuda detaylı açıklama bekliyoruz" dedi.

"SURİYE'DE İLERLEME GÖRDÜK"

"Suriye'de ilerleme gördük" diyen Lavrov, şu andaysa Türkiye ve İran'la birlikte Suriyeli tarafları bir araya getirecek ulusal bir kongre için hazırlandıklarını anımsattı. Lavrov ayrıca, bu ulusal diyalog sürecinin Cenevre'deki barış sürecine de yardımcı olacağını umduğunu söyledi.

"TÜRKİYE GÖZLEM NOKTALARINI HIZLA KURMALI"

Lavrov, Türkiye'nin, Suriye'nin İdlib kentinde yer alan gerilimi azaltma bölgesi çevresinde gözlem noktaları oluşturmayı bir an önce tamamlamasını umduklarını da kaydetti.

Lavrov şu ifadeleri kullandı: "Türk meslektaşlarımızın, İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesinin çevresine geri kalan gözlem noktalarını yerleştirmeyi de olabildiğince yakın bir zamanda tamamlamasını bekliyoruz. Zira şimdiye kadar sanırım 3 gözlem noktası oluşturdular. Toplam sayılarıysa 20 olmalı. Bu, yöneticilerimizin temasları sırasında konuşuldu. Bize bu işin hızlandırılacağına dair garanti verdiler. Bunun, İdlib'deki durumun istikrar kazanmasına yardımcı olacağını umuyorum."

"ABD'NİN ORDU KURMA ÇABASI SURİYE'Yİ BÖLER"

Lavrov, "ABD'nin Suriye'de ordu kurma çabaları ülkenin toprak bütünlüğüne zarar verebilir. ABD'den bu konuda detaylı açıklama bekliyoruz. ABD'nin tek taraflı, ültimatom benzeri Suriye'de ordu kurulmasına yönelik projesi, Türkiye ile Kürtler arasındaki ilişkilerde problem yaratabilir ve Afrin'deki durumun yatıştırılmasına yardımcı olamaz" dedi.

SURİYE'DEN ÇOK SERT TEPKİ: VARLIĞINA SON VERMEYE KARARLIYIZ​

Suriye Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin planının ülkenin ulusal egemenliğine bariz bir saldırı olduğunu vurguladı. Suriye devlet televizyonunda yer alan ve Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırılan bir açıklamada da "Suriye ordusu, ülkedeki Amerikan varlığı ve aparatlarını bitirmek için azimli" ifadesi kullanıldı.

ABD, SINIRA 30 BİN KİŞİLİK BİRLİK KONUŞLANDIRACAK

ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon, terör örgütü PKK öncülüğündeki 30 bin kişilik birliğin Türkiye ve Irak sınırlarıyla Fırat Nehri kıyısına konuşlandırılacağını dün açıklamıştı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Rusya Federasyonu Sergey Lavrov Türkiye İdlib Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title