Haberler

Barajlardan Ekonomiye 8.7 Milyar TL Aktı"

Enerjinin önemli parametlerinden olan Hidroelektrik Santralleri’nden (HES) 2017 yılının ilk 11 ayında 53 milyar kilowatt.saat enerji üreten Türkiye, bu üretimle ekonomisine 8.7 milyar TL’lik katkı sağladı.

Enerjinin önemli parametlerinden olan Hidroelektrik Santralleri'nden ( Hes ) 2017 yılının ilk 11 ayında 53 milyar kilowatt.saat enerji üreten Türkiye, bu üretimle ekonomisine 8.7 milyar TL'lik katkı sağladı. HES ile hidroelektrik enerji potansiyelinin yıllık 95.1 milyar kilowaat.saate ulaştığını, enerji üretiminin 2019 yılına kadar 110 milyar kilowatt.saate çıkarılacağını belirten Başbakan Binali Yıldırım, "HES projeleri ile yaklaşık 13 bin 500 kişiye istihdam sağlandı" dedi.

Küresel enerji görünümünde büyük çaplı değişimleri yakından takip eden ve yeni oyuncuların değiştirdiği enerji haritasında yer alan Türkiye, enerji sektöründe zirveye emin adımlarla çıkıyor. Enerjinin önemli parametlerinden olan Hidroelektrik Santralleri'nden (HES) 2017 yılının ilk 11 ayında 53 milyar kilowatt.saat enerji üreten Türkiye, bu üretimle ekonomisine 8.7 milyar TL'lik katkı sağladı. Başbakan Binali Yıldırım, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, "Yatırım yapmaktan yorulmayan bir anlayış ve sağlam, dengeli, sürdürülebilir bir enerji strateji hedefi ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. Amacımız 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmak" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, 2003-2017 yılları arasında işletmeye alınan toplam 15 bin 86 megawatt kurulu güçteki 513 adet HES ile hidroelektrik enerji potansiyelinin yıllık 95.1 milyar kilowaat.saate ulaştığını belirterek, enerji üretiminin 2019 yılına kadar 110 milyar kilowatt.saate çıkarılacağını ve böylece cari açığın azaltılacağını ifade etti.

Enerji sektöründe izlediği politikalar ve hayata geçirdiği yatırımlar ile zirveye emin adımlarla tırmanan Türkiye'nin enerji sektörünün önemli bileşenlerinden HES projelerini hem kamu hem de özel sektör eliyle hayata geçirmeye devam ettiğini kaydeden Yıldırım, "2017 yılının ilk 11 ayında son 44 yılın en şiddetli kuraklığı yaşanmış olmasına rağmen, enerjinin yükselen değerleri HES Projeleri'nden 53 milyar kilowatt.saat enerji üreten Türkiye, bu üretimle ekonomisine 8 milyar 700 milyon TL'lik katkı sağladı" dedi.

Enerji sektörünün, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde her zaman önemini koruyan bir sektör olduğunu ve güçlü Türkiye için 'olmazsa olmazlarımızdan' olduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, enerji sektöründeki büyümede dünyada Çin'den sonra ikinci ülke konumunda olduğumuzu bildirdi" diye konuştu.

"Hedef enerjide dışa bağımlılığı azaltmak"

Türkiye'nin, geçtiğimiz 10 yıl içinde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke olduğuna dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, "Enerji talebimiz, 2023 yılında şu anki kapasitemizin 2 katı olacak" ifadelerini kullandı.

"Enerjide dışa bağlı bir ülkeyiz" diyen Başbakan Binali Yıldırım, sağlam, dengeli, sürdürülebilir bir enerji strateji hedefi ile yatırımlarımıza devam ediyoruz. Amacımız 2023 yılına kadar enerjideki dışa bağımlılığımızı azaltmak" açıklamasında bulundu.

Enerji arz kapasitesi bakımından Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi konumunda olunduğunu kaydeden Başbakan, her alanda olduğu gibi enerji sektöründe de Türkiye'ye yatırım yapmaktan yorulmayan bir anlayışla yola devam ettiklerini ifade etti.

Bir ülkenin elektrik tüketiminin o ülkenin aynı zamanda kalkınmışlık düzeyini ve üretim gücünü gösterdiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin sahip olduğu önemli enerji bileşenlerinden hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremediğinin altını çizerek, "Yerli ve yenilenebilir enerji olan HES'lerin oranını sürekli olarak arttırabilmek için hem kamu hem de özel sektör eliyle var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

"İşletmeye alınan HES'lerle enerji potansiyeli 95.1 milyar kWh'e ulaştı"

AK Parti Hükümeti'nin 2003-2017 yılları arasında 513 adet HES'i işletmeye aldığını vurgulayan Binali Yıldırım, "Söz konusu HES'lerin kurulu gücü toplamı 15.086 MW olup, yıllık enerji potansiyelimiz özel sektör işbirliği ile 95.1 milyar kWh'e ulaştı. Üretilen bu enerji ile doğalgaz ithalatından yıllık 15 milyar TL tasarruf yapıldı" diye konuştu.

"Yılın 11 ayında ekonomiye 8.7 milyarlık katkı"

Bu yılın Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık döneminde ise HES'lerden 53 milyar kilowatt.saat elektrik enerjisi üretildiğini belirten Başbakan "HES'lerden üretilen enerjinin payını her geçen gün toplam enerji içerisinde yükseltmeyi başardık. HES'lerden üretilen bu enerji ile ülke ekonomisine 8 milyar 700 milyon lira katkı sağlamış olduk" değerlendirmesinde bulundu.

"2019'a kadar 110 milyar kWh'lik enerji üretimi ile cari açık azaltılacak"

"Türkiye enerji ithal eden bir ülke konumunda bulunuyor ve enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Bu nedenle Türkiye açısından HES projelerini hayata geçirmek bir zaruret" diyen Başbakan Yıldırım, "Ülkemizin 2016 yılı elektrik tüketimi 278.4 milyar kilowatt.saat. Bu rakamın yaklaşık 67 milyar kilowatt.saatlik kısmı HES'lerden üretilen elektrikten karşılandı. Böylece 2,5 milyar dolar doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş oldu. Dolayısıyla HES'ler cari açığımızın kapanması hususunda da olumlu katkı sağlıyor. Enerji üretimimizi 2019 yılına kadar 110 milyar kilowatt.saate çıkararak, cari açığı azaltacağız" dedi.

Son 10 yılda ülkenin hidroelektrik enerji üretim kapasitesinin yüzde yüzün üzerinde artış kaydetmiş olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, bu yükselişte son 10 yılda tamamlayarak işletmeye alınan Deriner, Akköprü, Ermenek, Alpaslan, Borçka ve Obruk gibi baraj ve HES'lerin büyük payı olduğunu belirtti.

"Vizyon projelerinin ekonomiye yıllık katkısı yaklaşık 2 milyar TL olacak"

Yapımı devam eden vizyon baraj projelerinden toplam 1.200 MW'lık Ilısu Barajı ve HES ile 558 MW'lık Yusufeli Barajı ve HES'in Türkiye'nin enerji talebini karşılamada önemli bir yeri olacağını belirten Başbakan şu ifadeleri kullandı:

"Fiziki gerçekleşmesi yüzde 95 civarında olan Ilısu Barajı ve HES Projesi tamamlandığında yılda ortalama 4 milyar 120 milyon kilowat.saat, fiziki gerçekleşmesi yüzde 65 civarında olan Yusufeli Barajı ve HES Projesi tamamlandığında ise yılda ortalama 1 milyar 888 milyon kilowaat.saat enerji üretiminin olması bekleniyor. Ilısu Barajı'nın elektrik enerjisi üretiminden ülke ekonomisine yılda 412 milyon dolar, Yusufeli Barajı'ndan ise yaklaşık 450 milyon TL katkı sağlanacak."

HES projelerine karşı zaman zaman seslerin yükseldiğini kaydeden Başbakan Yıldırım, HES'lerin yenilenebilir ve çevreye dost bir enerji üretim şekli olduğunun altını çizerek, "Türkiye sahip olduğu hidroelektrik potansiyelini yeterince değerlendiremiyordu. AK Parti Hükümeti yaptığı fizibilite çalışmalarıyla bu enerji üretim şekline yatırım yapmanın Türkiye'ye artı olacağını gördü. Böylece yaptığımız yatırımlar sayesinde tabiata dost ve yerli enerjinin payını arttırabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Başbakan ayrıca, HES projelerinin yaklaşık 13 bin 500 kişiye istihdam sağladığına da vurgu yaptı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Binali Yıldırım Türkiye Ilısu HES Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title