Haberler
BBC

Macaristan'da 'Soros'u Durdur' Yasa Tasarısı Parlamentoya Geliyor

Macaristan hükümeti tarafından hazırlanan ve yasa dışı göçü engellemek için bir dizi önlemler içeren yeni yasa taslağı parlamentoya sunuluyor.

Macaristan hükümeti tarafından hazırlanan ve yasa dışı göçü engellemek için bir dizi önlemler içeren yeni yasa taslağı parlamentoya sunuluyor.

İçişleri Bakanı Sandor Pinter tarafından tanıtılan yeni yasa, yasa dışı yollardan Macaristan'a göçmen ve mülteci gelmesinde katkısı olan sivil kuruluşları, ellerindeki tüm bilgi ve belgeleri ilgili mahkemelere teslim etmekle yükümlü kılıyor.

Bu yasanın hedefindeki isimlerden biri de ülkede faaliyet yürüten bazı sivil toplum kuruluşlarının arkasında olan 86 yaşındaki Macaristan doğumlu iş adamı George Soros.

Bu yüzden kamuoyunda bu yasa tasarısı 'Soros'u durdur' olarak biliniyor.

Sivil kuruşular hedefte

Göçmen ve mülteciler ile ilgili faaliyet gösteren sivil kuruluşlara bundan böyle yurt dışından temin ettikleri maddi desteklerin % 25'i kadar özel bir ek vergi ödeme zorunluluğu getiriliyor.

Ve bu kuruluşların tüzüğünden "kamuya yararlı kuruluş" sıfatının da geri alınması öngörülüyor.

Kısa adıyla 'Soros'u durdur' yasası olarak tanıtılan yasa sadece derneklere değil, yasa dışı göç faaliyetlerinde katkısı olan şahıslara yönelik özel önlemler de içeriyor.

Yabancılar sınır dışı edilebilir

Buna göre eğer söz konusu kişi Macar vatandaşı değilse hemen sınır dışı edilebilecek ve hakkında Macaristan'a giriş yasağı uygulanacak. Eğer Macar vatandaşı ise yurt dışına çıkamayacak.

Yasa dışı yollardan Macaristan'a mülteci getirmek Macar yasalarına göre şimdi de zaten bir suç fiili teşkil ediyor ve ağır hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Gazetecilerin bunun ötesinde "yasa dışı göçe yardım etme" fiilinin ne olabileceği üzerine sordukları bir soruya İçişleri Bakanı Sándor Pintér, "Mesela Macaristan'a kaçak yollardan giren bir mülteciye bir cep telefonu temin etmek, ya da ona örneğin İsveç'e nasıl gidebileceği hakkında bilgi vermek de bu tür bir eylemdir" dedi.

Macar hükümetine göre Soros neyi amaçlıyor?

Basın toplantısında, yine bir soru üzerine "George Soros bu tür eylemlerde bulunursa, bu yasalar onun kendisi hakkında da uygulanacaktır" denildi.

Bilindiği gibi Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros bir süredir Macar hükümetinin hedefinde.

Liberal görüşleriyle tanınan Soros, hükümet tarafından Avrupa'ya bir milyon mülteci getirip Avrupa'nın ulusal ve kültürel yapısını dağıtmaya çalışmakla suçlanıyor.

George Soros ise böyle bir planı olduğu iddialarını reddediyor.

Soros bir bahane mi?

Macar hükümeti dev bilbordlarda aylarca devam eden "Son gülen Soros olmasın!" kampanyasıyla halkı Soros'a ait olduğunu iddia ettiği bu plana karşı harekete geçirmişti.

Muhalefet ise hükümeti Soros'ın sıfatında sözde bir düşman yaratarak ülkede muhafazakar ve otoriter bir rejim inşa etmeye çalışmakla suçluyor.

Hükümet aylarca süren "ulusal anketlerle" vatandaşların evlerine mektuplar gönderip anket formları doldurtuyor.

Daha sonra da bu formları dayanak gösterip yeni yasalar çıkarıyor ve yeni düzenlemelere gidiyor.

Soros'u Durdur yasası da İçişleri bakanına göre bu anketlerden alınan sonuçlara, yani halk iradesine dayanıyor.

BBC

George Soros Macaristan Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title