Haberler

Dijital Paraların Yasal Statüsü Belirleniyor

Güncelleme:

Son günlerin flaş konusu Bitcoin ve benzeri kripto paraların, devlet tarafından incelemeye alınması ve kripto paralardan kazanç elde edenleri vergilendirmek için harekete geçilmesinin ardından, konuyla ilgili uzmanlardan kripto paraların tanımlanması çağrısı geldi.

2001 yılından bu yana, Bursa ve Türkiye ölçeğindeki müşterilerine vergi hukuku, mali mevzuat, sosyal güvenlik, ticaret hukuku, ekonomi, AR-GE & tasarım merkezleri, yönetim danışmanlığı ve yatırım konularında danışmanlık hizmeti sunan Pareto Yeminli Mali Müşavirlik Bağımsız Denetim Danışmanlık Ltd. Şti. müşterilerini geleneksel "Dönem Sonu İşlemleri & Güncel Konular" başlıklı kahvaltılı toplantıda bir araya getirdi.

Bursa'da ilk 250 büyük firma araştırmasında listeye giren 15 firma ile birlikte 50'nin üzerinde yerli ve yabancı firmaya danışmanlık hizmeti veren Pareto, düzenlediği toplantıda, dönem sonunda dikkat edilmesi gereken işlemlerle birlikte, güncel ekonomik ve vergisel konulara ilişkin çarpıcı bilgiler paylaştı.

Grand Swiss-Belhotel Çelik Palas ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya; NOSAB Başkanı Mehmet Fikri Ünal'ın yanı sıra, Aktaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş ve İcra Kurulu Başkanı Sami Erol, Alara Fidan Genel Müdürü Hamdi Taner, Türkay Tekstil Genel Müdürü Hamit Gökçen ile birlikte 100'ün üzerinde firma temsilcisi katıldı.

101 SORUDA GEÇİCİ VERGİ DENETİMİ

Geleneksel hale getirilen toplantı iki bölümden oluşurken, ilk bölümde Pareto Danışmanlık Ortağı Mehmet Zeki Şahin, 101 soruda geçici vergi denetimi başlıklı sunumuyla, güncel vergilendirme ve dönem sonu işlemleriyle ilgili paylaşımlarda bulundu. Şahin, Kurumlar vergisi denetimini 101 soru, bordro denetimini 21 soru AR-GE merkezleri denetimini 41 sorudan oluşan kontrol formları ile denetleyerek kurumsallaştırdıklarını, mevcut denetim sistemin sürekli iyileştirme kültürü çerçevesinde daha da iyileştirilmesi adına titiz çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Toplantının ikinci bölümünde ise Pareto Danışmanlık Ortağı Hüseyin Yılmaz, gündemdeki yerini koruyan Bitcoin vb. kripto paraların vergilendirilmesi konusunu gündeme getirdi.

700 MİLYAR DOLARLIK PASTA

Kripto paraların vergilendirilmesi ile ilgili Maliye, SPK ve TCMB'nin üzerinde çalıştığını aktaran Yılmaz, kripto paraların vergiye tabi olması için önce bir adının olması, yani 'tanımlanması' gerektiğini ifade etti.

Bu alanda güvenliğin öncelikli olduğunu belirterek, bekleyip gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz, "Bitcoin 21 milyon adetle sınırlı, şu ana kadar da yaklaşık 16,5 milyonu üretildi. Bu konuda dünya ile eş zamanlı gidiliyor. Global kripto para pazarının toplam büyüklüğü, 700 milyar dolar civarı ve 100 farklı kripto para bulunuyor. Kripto paraları bir ödeme aracı olarak kullanmaya başlayan şirketler var. Vergilendirme konusunda 3 farklı şekilde tanımlanması olasıdır; para, mal veya menkul kıymet" dedi.

Yılmaz, "Para olarak tanımlanırsa vergilendirilemez, mal olarak tanımlanırsa KDV ve Gelir/Kurumlar Vergisi doğar, ki bu tanımlama çok mümkün görünmüyor. Menkul kıymet olarak tanımlanırsa, değer artışı kazancı doğar" diye konuştu.

BİLGİSAYAR VEYA AKILLI TELEFON ÇÖKERSE SONSUZA DEK GİDER

"Kripto paraların aracısı ve komisyoncusu yoktur, bu yüzden de masraflar çok düşüktür. Sadece transferi onaylayan madencilere cüzi ödemeler yapılır" diyen Yılmaz, "Dünyanın birçok yerinde, büyük Bitcoin tarlaları kurulmuştur. Kripto paralar dijital bir veri olarak saklanır. Bilgisayar veya akıllı telefonunuz çökerse veya hacklenirse, sonsuza dek kaybedersiniz. Bunun için yedekleme veya bu iş için üretilmiş çevrimdışı cüzdanlar kullanılabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title